Файл:Максим Залізняк.jpg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повна роздільність(1847 × 2462 пікселів, розмір файлу: 814 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
Українська: Центром Коліївщини у 18 столітті став Холодний Яр на Черкащині. Головними отаманами повстання проти польського гніту виступили Іван Гонта та Максим Залізняк. Їм за декілька тижнів вдалося розпалити повстання майже по всій Україні. Селяни та козаки масово повставали проти шляхтичів та лихварів, які не давали життя українцям. Цю подію описував в багатьох творах Тарас Григорович. Найбільш доленосною фразою з його творів про цю подію є «і повіє новий вогонь з Холодного Яру». У 1768 році повстання охопило Черкащину, Київщину, Житомирщину. Військо Залізняка спробувало взяти штурмом Білу Церкву – одне з найбільш укріплених місць. Загони на чолі з Микитою Швачкою, Іваном Бондаренком та Андрієм Журбою оточили Білу Церкву проте не змогли її взяти, оскільки тут знаходився російський гарнізон. Повстання значний час мало успіх і давало надії на визволення України, проте обєднані зусилля мосоковських і польських окупантів придушили повстання, а ключові особи були страчені. Найбільшу роль як мстителя і судді за погроми відіграв польський гетьман Ксаверій Браницький, який особисто захопив у полон 2000 гайдамаків і кожному з них призначав покарання: страта через повішення, відрубання голови, четвертування і саджання на палю. За таку нелюдську і жорстоку різанину, Браницького з подання Єкатеріни ІІ за наказом короля Польщі Понятовського було нагороджено подарунком – найбагатшим в Україні староством – Білоцерківським. Саме тому 2 з наших скульптурок присвячені Микиті Швачці (у вигляді голки) та Максима Залізняка (у вигляді молота), що кололи та молотили ворогів України. Вони розміщені у тому місці, звідки гайдамаки намагалися взяти штурмом Білу Церкву.
Час створення
Джерело Власна робота
Автор Юрій Колотницький

Ліцензування

Я, власник авторських прав на цей твір, добровільно публікую його на умовах такої ліцензії:
w:uk:Creative Commons
зазначення авторства поширення на тих же умовах
Ви можете вільно:
  • ділитися – копіювати, поширювати і передавати твір
  • модифікувати – переробляти твір
При дотриманні таких умов:
  • зазначення авторства – Ви повинні вказати авторство, надати посилання на ліцензію і вказати, чи якісь зміни було внесено до оригінального твору. Ви можете зробити це в будь-який розсудливий спосіб, але так, щоб він жодним чином не натякав на те, наче ліцензіар підтримує Вас чи Ваш спосіб використання твору.
  • поширення на тих же умовах – Якщо ви змінюєте, перетворюєте або створюєте іншу похідну роботу на основі цього твору, ви можете поширювати отриманий у результаті твір тільки на умовах такої ж або сумісної ліцензії.

Підписи

Скульптурка присвячена гайдамацькому Гетьману Максиму Залізняку

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний07:21, 28 грудня 2021Мініатюра для версії від 07:21, 28 грудня 20211847 × 2462 (814 КБ)Юрій КолотницькийUploaded own work with UploadWizard

Така сторінка використовує цей файл:

Метадані