Філіп VI (король Іспанії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Феліпе VI)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіп VI
ісп. Felipe VI
Rex Catholicissimus
Король Іспанії
Правління з 19 червня 2014
Коронація 19 червня 2014
Попередник Хуан Карлос I
Інші титули Граф Барселонський
Біографічні дані
Імена Феліпе Хуан Пабло Альфонсо
Релігія католицтво
Народження 30 січня 1968(1968-01-30)[1][2][…] (56 років)
Мадрид, Іспанія[4]
Дружина Летиція
Діти Леонор, Софія
Династія Бурбони
Батько Хуан Карлос I
Мати Софія Грецька та Ганноверська
Нагороди
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Філіп VI, або Феліпе VI (ісп. Felipe VI de Borbón y Grecia; нар. 30 січня 1968, Мадрид) — король Іспанії, син Хуана Карлоса I та Софії Грецької та Ганноверської. Інтронізація відбулася 19 червня 2014 року, наступного дня після офіційного зречення його батька короля Хуана Карлоса І, яке відбулось шляхом підписання прийнятого Генеральними кортесами Іспанії акта про зречення престолу.

Титул[ред. | ред. код]

До вступу на престол мав такі титули: Принц Астурійський (ісп. Príncipe de Asturias), Принц Віанський (ісп. Príncipe de Viana), Принц Жеронський (кат. Príncep de Girona), герцог Монбланський (кат. Duc de Montblanc), граф Серверський (кат. Comte de Cervera), сеньйор Балаґер (кат. Senyor de Balaguer).

Народження[ред. | ред. код]

Народився у клініці (ісп. Nuestra Señora de Loreto) 30 січня 1968 року у Мадриді. Феліпе — третя дитина у його батьків. Має дві сестри: інфанта Елена (нар.20 грудня 1963 р.) та інфанта Кристина (нар.13 червня 1965 р.)

Освіта[ред. | ред. код]

Інфант Феліпе закінчив середню школу ісп. Santa Maria de los Rosales у 1984 р. у Мадриді. Далі він вчився рік у Канаді у англ. Lakefield College School.
З вересня 1985 по листопад 1988 Феліпе навчався у Військовій Академії у Сарагосі, Військово-морській школі та в Академії військово-повітряних сил.
З жовтня 1988 по червень 1993 р. вивчав юриспруденцію та економіку у Мадридському автономному університеті.
У травні 1995 Феліпе отримав диплом магістра у сфері міжнародних відносин Джорджтаунського університету (США).

Сходження на престол[ред. | ред. код]

2 червня 2014 Хуан Карлос заявив, що він має намір зректися престолу на користь Філіпа. Так як конституція Іспанії не передбачає конкретний механізм зречення і престолонаслідування, 3 червня іспанська Рада Міністрів почала обговорення органічного закону для регулювання переходу влади до Філіпа. Закон повинен був прийнятим більшістю голосів всіх членів Конгресу депутатів, нижньої палати Генеральних Кортесів (парламент). За словами Хесуса Посади, президента Конгресу депутатів, Філіп міг би бути проголошений королем уже 18 червня[5]. 4 червня іспанська газета «El País» повідомила, що Філіп дійсно буде проголошений королем 18 червня[6].

Філіп зійшов на престол опівночі 19 червня; його батько підписав офіційний документ про зречення кількома годинами раніше[7]. Наступного ранку, після отримання поясу капітан-генерала від свого батька, він офіційно зійшов на престол в ході скромної церемонії проведеної в Конгресі депутатів. Він поклявся дотримуватися Конституції перш ніж Хесус Посада офіційно проголосив його королем[8]. В результаті його вступу на престол він став наймолодшим монархом у Європі, будучи на дев'ять місяців молодшим, ніж король Нідерландів Віллем-Олександр.

Повноваження[ред. | ред. код]

Філіп має досить широкі писані резервні повноваження як король. Він є гарантом Конституції, відповідальним за її дотримання. Водночас він номінально є головою виконавчої влади, очікується, що він буде наслідувати практику свого батька, здійснюючи переважно церемоніальну та представницьку роль і діючи переважно за порадою уряду. Він відзначив те ж саме у своїй промові Кортесам у день інтронізації, сказавши, що буде «лояльним головою держави, готовим слухати та розуміти, попереджати та радити, а також завжди захищати інтереси суспільства»[8]. Опитування, проведене газетою «El País», все ж показує, що більшість іспанців бажають, щоб Філіп відігравав більшу роль в політиці. 75 % з опитаних 600 людей заявляють, що вони б поставилися схвально, якби він особисто агітував політичні партії досягти згоди відносно національних проблем[9]. Відповідно до опитування, проведеного газетою «El Mundo», Філіп отримав більше схвалення, ніж його батько до початку свого правління[10].

Сім'я[ред. | ред. код]

6 листопада 2003 року відбулися урочисті заручини принца Астурійського Феліпе та журналістки Летиції Ортіс Рокасолано. Весілля відбулося 22 травня 2004 року у кафедральному соборі у Мадриді. Вінчання транслювалося телевізійними каналами багатьох країн.

Діти[ред. | ред. код]

  • 31 жовтня 2005 року народилася дочка Леонор.
  • 29 квітня 2007 року народилася друга дочка Софія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ray M. Encyclopædia Britannica
  2. Енциклопедія Брокгауз
  3. Lundy D. R. The Peerage
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #119250373 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Spanish politicians lay out abdication timetable. BBC News. 3 червня 2014.
  6. Garea, Fernando; Fabra, María (3 червня 2014). Coronation of Prince Felipe to take place on June 18. El Pais.
  7. Felipe takes over as king of Spain. BBC News. 18 червня 2014.
  8. а б King Felipe VI calls for 'new Spain' as he is sworn in. BBC News. 19 червня 2014.
  9. O'Leary, Elisabeth (22 червня 2014). Spaniards want new king to play greater role in politics: poll. Reuters. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 16 травня 2015.
  10. Spanish king abdicating so more popular 'new generation' Crown Prince Felipe can take over. Процитовано 7 липня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник
Хуан Карлос I
Король Іспанії
з 2014
Наступник
його спадкоємці і наступники
Попередник
Хуан Карлос І
Король Єрусалиму
з 2014
титулярний
його спадкоємці і наступники