Фердинандо II Медічі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фердинандо II Медічі
італ. Ferdinando II de Medici
Народився 14 липня 1610(1610-07-14)[4][4]
Флоренція, Італія[5]
Помер 23 травня 1670(1670-05-23)[1][2][…] (59 років)
Флоренція, Італія
·інсульт
Поховання Базиліка Сан-Лоренцо і Капела Медичі[d]
Країна  Велике герцогство Тосканське
Діяльність державний діяч, винахідник
Знання мов італійська[6]
Титул герцог
Конфесія католицтво
Рід Медічі
Батько Козімо II Медічі
Мати Марія Магдалина Австрійська
Брати, сестри Anna de' Medici, Archduchess of Austriad, Maria Cristina de' Medicid, Маргарита Медічі, Mattias de' Medicid, Francesco de' Medicid, Gian Carlo de' Medicid і Leopoldo de' Medicid
У шлюбі з Vittoria della Rovered
Діти (4) Козімо III Медічі[7] і Francesco Maria de' Medici, Duke of Rovere and Montefeltrod
Автограф
Нагороди

Фердинандо ІІ Медічі (італ. Ferdinando (Fernando) II de' Medici; 14 липня 1610(16100714), Флоренція — 23 травня 1670, Флоренція) — 5-й великий герцог Тосканський. Володарював після свого батька Козімо II Медічі з 1621 до 1670 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Флоренції. Став великим герцогом у 10 років. Тому фактично державою керувала його бабуся — Крістіна Лотаринзька до 1637 року.

За правління Фердинандо II позначився економічний та політичний занепад держави. У зовнішній політиці Тоскана перетворилася на малозначущу державу, з якою практично ніхто не рахувався.

Великі податки підірвали економіку країни. Основа держави — підприємці, торговці, ремісники опинилися розореними. Головні міста герцогства Тоскана — Флоренція, Піза, Ліворно, Сієна знаходилися у занепаді. У сільській місцевості основою стали бартерні розрахунки.

Водночас Фердинандо II приділяв велику увагу розвитку науки й техніки. Було засновано товариство Академія дель кіменто (Академія експериментів та дослідів), до якої долучені здібні вчені.

У 1641—1643 роках Тоскана взяла участь у війні за Кастро на боці герцогства Модена проти військ Папської держави. Ця війна суттєво підірвала фінансовий стан великого герцогства Тосканського.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Віторія делла Ровере (1622—1694), донька Федеріко, герцога Урбінського

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]