Фестиваль вертепів Карпатія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карпатія
Файл:Karpatia barykada.jpg
Фестиваль вертепів
Жанр вертепи
Дати 13 січня
Місце проведення 2007, 2008 Івано-Франківськ, 2009 Яремче, 2010-2012 Київ, 2013 Коломия
Країна  Україна
Роки існування з 2007 - 2013
Засновано Мистецьке об'єднання Остання Барикада
Вебсайт
Офіційна сторінка Фестивалю

Всеукраїнський фестива́ль вертепів «Карпатія» — щорічний фестиваль, що проводиться на Прикарпатті у місті Коломия Івано-Франківської області у січні і приурочений до різдвяних святкувань.

Ініціатором фестивалю є громадський діяч Олесь Доній, організатором — мистецьке об'єднання «Остання Барикада», «Всеукраїнський комітет на захист української мови».

Мета фестивалю[ред. | ред. код]

Організатори фестивалю поставили за мету відродити культуру вертепів в Україні, привернути до них увагу. Сприяти розвитку української мови та культури.

Місця проведення фестивалю[ред. | ред. код]

Перший фестиваль відбувся у 2007 році у місті Івано-Франківськ. 2009 року фестиваль проводився у місті Яремче. З 2010 по 2012 рік фестиваль проводився у Києві. А 2013 року святкування знову повернулися на Прикарпаття у місто Коломия.

Програма та учасники[ред. | ред. код]

У фестивалі беруть участь народні колективи з усієї України, які презентують свої театралізовані вертепи. Незамінною на фестивалі є участь Зіркового вертепу, серед учасників якого виступають відоми політичні та громадські діячі, музиканти, письменники, поети, журналісти, тощо. Ще з першого фестивалю ведучим виступає відомий актор, "голосМайдану" - Євген Нищук.

Відомі учасники Зіркового вертепу[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фестиваль 2012 року проводився біля Лук'янівського СІЗО у Києві, щоб підтримати політичних в'язнів Юрія Луценко і Юлію Тимошенко, які в цей час були ув'язнені у цій тюрмі.

Посилання[ред. | ред. код]