Флавія Юлія Констанція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флавія Юлія Констанція
Народилася між 293 та 300
Августа Треверора
Померла 330
Константинополь
Країна Стародавній Рим
Титул Августа
Посада дружини римських імператорівd
Конфесія аріанство
Рід династія Костянтина
Батько Констанцій I Хлор
Мати Флавія Максиміана Теодора
Брати, сестри Костянтин Великий, Анастасія, Eutropiad, Юлій Констанцій, Далмацій Старший і Flavius Hannibalianusd
У шлюбі з Ліциній
Діти Ліциній II

Флавія Юлія Констанція (лат. Flavia Iulia Constantiaa, між 293 та 300 —330) — дружина римської імператора Ліцинія I.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з династії Костянтина. Була донькою імператора Констанція I та Максиміани Теодори. Народилася між 293 та 300 роками у м. Августа Треверора (сучасний Трір, Німеччина), головній ставці імператорів у Галлії.

У 312 році відбулися її заручини з імператором Ліцинієм. Це було зроблено на догоду політичним планам зведеного брата Констанції — Костянтина I, який мав намір об'єднатися з Ліцинієм для боротьби проти Максенція. У 313 році, вже після поразки останнього, у Медіолані відбулося весілля Констанції з Ліцинієм. Тоді ж було ухвалено едікт щодо свободи віросповідань.

Разом із чоловіком перебралася до Нікомедії. У 315—316 роках супроводжувалася чоловіка під час війни того із братом. У 317 році під впливом Євсевія, християнського єпископа Нікомедії, який сповідував аріанство, Констанція прийняла хрещення, стала активною прихильницею Арія.

У 324 році, після поразки Ліцинія, вела перемовини з братом щодо збереження життя її чоловіка та сина в обмін на зречення Ліцинія. Втім у 325 році було підступно страчено чоловіка Констанції, а у 326 році — сина. Разом з тим продовжувала користуватися пошаною при дворі Костянтина I, який надав їй найвищий титул (після Августи).

Констанція останні роки присвячувала переважно релігійним питанням. підтримці аріанства. В цьому мала значний вплив на свого брата-імператора. У 325 році, під час Нікейського собору, підтримувала аріанську фракцію. Разом з тим домоглася повернення із щзаслання Арія. Констанція померла у 330 році. На її честь Костянтин I перейменував місто Майуму у Палестині на Констанцію.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Ліциній, імператор у 308—324 роках

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bruno Bleckmann: Constantia [1] Flavia Iulia. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 3, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01473-8, Sp. 135.