Фландренсіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Фландренсіса
Фландренсіс на карті

Велике Герцогство Фландренсіс (нід. Groothertogdom Flandrensis) — мікронація (англ. micronation), що претендує на частину території Антарктиди. Засноване в 2008 р. Нільсом Вермеєршем, який проголосив себе Великим Герцогом Нільсом I[1].

Державний лад[ред. | ред. код]

Заснований як абсолютна монархія, Фландренсіс за три роки пройшов через сім конституційних реформ. Після політичної кризи в березні 2011 р. Фландренсіс став конституційною монархією, влада від уряду перейшла до Генеральних штатів, що складаються з Сенату і Палати представників.

Сенат[ред. | ред. код]

Сенат є органом законодавчої влади Фландренсіса, і складається з невеликої групи волонтерів, зацікавлених у просуванні Фландренсіса. Головою Сенату є чинний глава держави Нільс I.

Палата представників[ред. | ред. код]

Палата представників теоретично складається з усіх громадян Фландренсіса, які можуть висувати свої пропозиції і висловлюватися на певні теми, так само як і бути присутнім на засіданнях Сенату.

Історія[ред. | ред. код]

Фландренсіс був заснований 4 вересня 2008 р. як віртуальна держава, але незабаром оголосив про свої претензії на антарктичні острови Карней, Черрі, Махер, Пренк і Сіпл. Широку популярність мікродержава отримала після конфлікту з Вестарктикою, котрий закінчився підписанням Вестантарктичного договору. Цей конфлікт був освітлений нідерландськими ЗМІ[2]. 21 квітня 2010 р. національне бельгійське телебачення RTBF[en] показало двохвилинний репортаж про Фландренсіс. В березні 2011 р. розгорнутий репортаж щодо Фландренсіса був випущений телеканалом Roeselare.TV. В червні 2012 р. інтерв'ю з герцогом Нільсом I опублікував бельгійський телеканал Focus-WTV[nl][3].

Територія[ред. | ред. код]

Антарктичні острова[ред. | ред. код]

Фландренсіс претендує на п'ять антарктичних островів, розташованих в нейтральній зоні. Оскільки Антарктичний договір 1961 рік а забороняє існуючим державам претендувати на території Антарктиди, Нільс I спочатку оголосив дані острови своєю приватною власністю, а потім заснував на них незалежну державу. Фландренсіс повідомив про свої претензії в ООН, Євросоюз, і представникам держав-підписантів Антарктичного договору, але всі листи в дані структури були проігноровані.

Інші території[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що Фландренсіс є антарктичною мікродержавою, герцогство також претендує на невеликі земельні ділянки в Шотландії і Нідерландів, що знаходяться в приватній власності або передані Фландренсісу іншими мікродержавами.

Валюта[ред. | ред. код]

Банкноти фландрі

У нумізматичних цілях герцогством випускаються банкноти в 10, 20 і 50 фландрі. На банкноті в 10 фландрі зображений Адрієн де Жерлаш, який організував бельгійську антарктичну експедицію 1897—1899 рр. Банкнота в 20 фландрі зображує судно «Белгіка», що провело в 1898 р. зиму в Антарктиці. На банкноту в 50 фландрі винесено портрет норвезького мандрівника Руаля Амундсена.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Родезійська війна в Антарктиді // Приватний Кореспондент. Архів оригіналу за 3 вересня 2010. Процитовано 16 листопада 2012. 
  2. The Grand Duchy of Westarctica (West-Antarctica) | Columbus Magazine. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 16 листопада 2012. 
  3. Niels Vermeersch uit Hooglede staat als groothertog aan het hoofd van zijn eigen micronatie Flandrensis — Algemeen — Nieuws — Focus & WTV, tussen West-Vlamingen[недоступне посилання з травня 2019]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]