Фотій I Великий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотій I
грец. Φώτιος
Основні відомості
Народження 820(0820)
Константинополь
Країна: Візантійська імперія Візантійська імперія
Конфесія: православ'я Константинопольського патріархату
Смерть: 896(0896)
Вірменія
Праці й досягнення
Рід діяльності: філософ, бібліограф, письменник
Основні інтереси: теологія
Титул: єпископ, святий
Значні роботи:
Список
Додаткова інформація: Патріарх Константинопольський
CMNS: Фотій I Великий у Вікісховищі

Фотій (Феофіла́кт, дав.-гр. Πατριάρχης Φώτιος бл. 820, Царгород — 896, Вірменія) — визначний церковний та політичний діяч Візантії, константинопольський патріарх у 858867 і 878886 рр.; святитель.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив із константинопольської знаті. До 858 року був чиновником при імператорі Михайлі III. Був викладачем у Константинопольському університеті.

У 857—867 рр. титулований як Архієпископ Константинополя, Нового Риму і Вселенський Патріарх. Сан цей він отримав внаслідок політичних інтриг — попередній патріарх Ігнатій відмовився насильно постригти в монахині матір імператора, через що імператор змістив Ігнатія і передав престол Фотію.

Боровся проти залишків іконоборства і павлікіан. Сприяв поширенню впливу візантійської церкви на слов'янські землі — Болгарію, Моравію, Русь. За Фотія була заснована болгарська (охридська) церква, що підпорядковувалася константинопольському патріархові.

Фотій вступив у боротьбу з папою римським Миколаєм I, який вступився за скривдженого Ігнатія, що у 867 році призвело до конфлікту між римо-католицькою і православною візантійською церквами, відомого під назвою Фотієва схизма. Незабаром Фотій був усунений з патріаршого престолу новим імператором Василієм І Македонянином, який прагнув союзу з Римом.

У 877—886 рр. знову титулований як Архієпископ Константинополя, Нового Риму і Вселенський Патріарх.

У 879 році папа Іван VIII визнає відновлення Фотія як законного патріарха Константинопольського (Фотій був засуджений у 869 р. Папою Адріаном II). Прихильник централізованої бюрократичної монархії з сильною імператорською владою, разом з тим прагнув до створення централізованої православної церкви на чолі з патріархом.

У 886 році новий імператор Лев VI з метою повного підпорядкування церкви світській владі скинув з посади Фотія. Він помер на засланні (Вірменія).

Фотій був високоосвіченою людиною свого часу, знавцем античної літератури. Автор твору «Міріобіблон». Склав тлумачний словник грецької мови, писав богословські трактати. У проповідях-гоміліях Фотія за 860 і 866 роки містяться цінні відомості про напад русів на Константинополь у 860 році.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Вілкул Т. Л. Фотій, константиноп. патріарх // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2013. — Т. 10 : Т — Я. — С. 317. — 784 с. : іл. — ISBN 978-966-00-1359-9.

Посилання[ред. | ред. код]