Франсішку Мендіш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Франсішку Мендеш)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсішку Мендіш
порт. Francisco Mendes
Прапор
Прапор
1-й Прем'єр-міністр Гвінеї-Бісау
24 вересня 1973 — 7 липня 1978 року
Попередник: Посаду започатковано
Наступник: Константіну Тейшейра
 
Народження: 7 лютого 1939(1939-02-07)
Enxuded, Гвінея-Бісау
Смерть: 7 липня 1978(1978-07-07) (39 років)
Бісау, Гвінея-Бісау
Країна: Гвінея-Бісау
Партія: Африканська партія незалежності Гвінеї та Кабо-Верде

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Франсішку Мендіш (порт. Francisco Mendes; 7 лютого 1939 — 7 липня 1978) — політичний діяч Гвінеї Бісау, перший прем'єр-міністр країни.

Життєпис[ред. | ред. код]

На початку 1960-их ПАІГК почала збройну боротьбу проти португальських колоністів, яка тривала понад десять років. Після перемовин між Португалією та представниками ПАІГК 1974 року Гвінеї-Бісау було надано незалежність, власне ж ПАІГК проголосила незалежність за рік до того.

Новий уряд очолював Луїш Кабрал, двоюрідний брат одного з засновників ПАІГК Амілкара Кабрала. Франсішку Мендіш став першим прем'єр-міністром незалежної Гвінеї-Бісау і в цій ролі він представив країну в ООН. Упродовж чотирьох років урядування провів серію програм соціального розвитку та національного примирення.

Був убитий 7 липня 1978. Обставини убивства донині викликають суперечки, проте більшість схиляється до того, що до смерті прем'єра доклала зусиль верхівка ПАІГК.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Франсішку Мендіша пам'ятають у Гвінеї-Бісау та Кабо-Верде як африканського націоналіста та борця за незалежність. Його портрет зображено на купюрі номіналом у 500 песо. У Гвінеї-Бісау багато шкіл носять його ім'я, на його честь було названо міжнародний аеропорт у місті Прая, столиці Кабо-Верде.

Родина[ред. | ред. код]

Мав чотирьох дітей: Освальдо, Валентина, Фанта Луїза та Абель Авгушту.

Джерела[ред. | ред. код]