Франц фон Ленбах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франц фон Ленбах
Franz von Lenbach
Портрет Франца фон Ленбаха. 1900 рік.
При народженні Франц Сераф Ленбах
Народження 13 грудня 1836(1836-12-13)
Шробенхаузен
Смерть 6 травня 1904(1904-05-06) (67 років)
  Мюнхен
Поховання Західний цвинтар (Мюнхен)d
Країна  Королівство Баварія
Жанр живопис
Навчання Мюнхенська академія мистецтв
Діяльність художник, викладач університету, фотограф
Напрямок портрет
Відомі учні Harry Schultzd, Eilif Peterssend, Albert von Kellerd і Philippine Wolff-Arndtd
Працівник Мюнхенська академія мистецтв
Твори The Architect Lorenz Gedond і The Theologian Ignaz von Döllingerd
У шлюбі з Charlotte Hornstein Hohenstoffelnd і Maria Magdalena Schweningerd
Діти Marion Lenbachd і Gabriele Neven DuMontd
Роботи в колекції галерея Бельведер, Штедель, Музей Прадо, Художній інститут Чикаго, Національний музей Швеції, Музей мистецтва Метрополітен[1], Музей витончених мистецтв, Національні галереї Шотландіїd, Музей Бойманса - ван Бенінгена, Schiller-Nationalmuseumd, Oslo Museumd, Художній музей Волтерс, Державний музей мистецтв, Музей мистецтв Філадельфії, Баварські державні колекції картинd, Кедлстон-холл, Музей мистецтв Індіанаполіса, Ермітаж, Національна портретна галерея (Лондон), Національний музей у Варшаві, Галерея Шака, Національна портретна галерея США, Художня галерея Єльського університету, Стара національна галерея, Державні художні зібрання Дрездена, Музей образотворчих мистецтв, Hungarian National Galleryd, Ernest Zmeták Art Galleryd, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Moravian Gallery in Brnod, Музей історії мистецтв, Міська галерея в будинку Ленбаха, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Королівські музеї витончених мистецтв[2], Національний музей образотворчого мистецтва[3], Смітсонівський музей американського мистецтва[4], Гарвардський художній музей, Mildred Lane Kemper Art Museumd, Музей фюрера, Busch–Reisinger Museumd і Šariš Galleryd
Нагороди
орден Максиміліана «За досягнення в науці та мистецтві»

CMNS: Франц фон Ленбах у Вікісховищі
Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Франц фон Ленбах

Франц Сераф Ленбах, з 1882 року — Франц фон Ленбах (нім. Franz Seraph Lenbach, Franz von Lenbach; 13 грудня 1836(18361213) — 6 травня 1904, Мюнхен) — німецький художник, виразний представник мюнхенської школи образотворчого мистецтва. Особистий портретист Отто фон Бісмарка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 13 грудня 1836 року в місті Шробенхаузен, королівство Баварія.

Розпочав навчання малюванню у Баварській королівській політехнічній школі в Аугсбурзі. У 1854 році Ленбаха приймають до мюнхенської Академії образотворчих мистецтв, де його вчителем стає Карл Теодор фон Пілоті.

У 1858 році, отримавши державну стипендію та додавши до неї кошти, виручені від продажу першої картини, Франц Ленбах вирушає на навчання до Риму. Після нетривалого викладання у веймарській Школі мистецтв (1860–1862), у 1862 році повертається до Італії, де у Флоренції цікавиться роботами Тиціана, Мурільйо, Рубенса.

У 1866 році художник повертається до Мюнхена, винаймає приміщення для майстерні й починає малювати перші портрети. Наступного, 1867, року на Всесвітній виставці у Парижі він отримує золоту медаль 3-го ступеня. На Всесвітній виставці 1873 року у Відні він виставляє портрети двох імператорів: Вільгельма I і Франца Йосипа І. Після цього його просто засипають замовленнями.

У 1874 році відбулася зустріч Ленбаха з канцлером Німеччини Отто Бісмарком, яка згодом переросла у багаторічну дружбу.

У 1882 році Франц Ленбах отримує лицарський хрест ордена Заслуг Баварської корони.

До кінця XIX ст. Франц Ленбах стає найпопулярнішою фігурою у житті художнього Мюнхена, а коло друзів-художників Ленбаха, до якого входили Вільгельм Буш, Франц Дефреггер і Рудольф Епп, домінували у культурному житті міста. Його матеріальне благополуччя сягає такого рівня, що у 1886 році він може собі дозволити придбати велику ділянку землі у центрі міста й винайняти королівського архітектора Габріеля фон Зайдля для побудови своєї величезної вілли в італійському стилі у 1887–1891 рр.., яка отримала назву «Ленбаххаус».

Франц фон Ленбах помер 6 травня 1904 року й похований на західному мюнхенському цвинтарі Вестфрідхоф.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436877
  2. https://www.fine-arts-museum.be/nl/de-collectie/artist/von-lenbach-franz-1
  3. https://www.bellasartes.gob.ar/
  4. https://americanart.si.edu/collections/search/artist/?id=6465