Фрикінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Фрікінг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фрикінг (англ. phreaking) сленговий вираз, що означає зламування телефонних автоматів і мереж з метою отримання безкоштовних дзвінків.

Людей, котрі спеціалізуються на фрикінгу, називають фрикерами (англ. phreaker). Цю ж назву застосовують до людей, що використовують у своїх неправомірних діях телефон з метою психологічного впливу на кінцевого абонента.

З часом фрикінгом стали називати будь-який злам електронних систем. Наприклад системи охорони й контролю доступу.

Боксинг[ред. | ред. код]

Боксинг — це один з напрямків фрикінгу, представлений різними пристроями, які підключаються до телефону. Спочатку пристрої боксингу призначалися для співробітників телефонного зв'язку, але з часом стали використовуватися для злому телекомунікаційних мереж.

Боксинг об'єднує в собі більше 200 боксів, більшість з яких були створені наприкінці 1980-х або на початку 1990-х років. Бокси отримали свою назву за кольором перших пристроїв.

Бокси — це електронні пристрої, які зв'язуються з телефонними лініями і можуть виконувати різні операції шляхом відключення або підміни деяких функцій телефону. Бокси можуть використовувати акустичні методи, наприклад звук монет, що опускаються в монетоприймач (Red Box[en]) або звук набору номера телефону (Blue box), за допомогою чого можна здійснити повністю безкоштовний дзвінок. Інші бокси працюють за допомогою електричних імпульсів, імітуючи виклик без відповіді на нього (Black Box[en]).

Сьогодні більшість боксів застаріли через швидку зміну телефонних технологій.