Якоб Фуггер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Фуггер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якоб Фуггер
нім. Jakob Fugger

Якоб Фуггер (1518)
Прізвисько Багач
Народився 6 березня 1459
Аугсбург, Священна Римська імперія
Помер 30 грудня 1525 (66 років)
Аугсбург, Священна Римська імперія
Поховання Fugger Chapeld
Країна  Священна Римська імперія
Діяльність банкір, торговець, підприємець
Знання мов німецька
Конфесія латинська церква
Рід Fugger von der Lilied
Батько Якоб Фуггер Старший
Мати Barbara Fuggerd
Брати, сестри Georg Fuggerd, Ulrich Fugger the Elderd і Marcus Fuggerd
У шлюбі з Sibylle Fuggerd[1]

Якоб Фуггер (нім. Jakob Fugger; 6 березня 1459, Аугсбург — 30 грудня 1525, Аугсбург) — торговець і банкір, засновник торгово-банкірського дому Фуггерів, одного із найбагатших і найвпливовіших в тогочасній Європі. Гроші Фуггерів неодноразово ставали головним фактором при вирішенні багатьох питань європейської політики, зокрема при обранні іспанського короля Карла I імператором Священної Римської імперії (1519). Якоб Фуггер був знаний за прізвиськом «Багач».

Аугсбурзький хроніст Клемент Сендер відзначав:

„Прізвище Якоба Фуггера й синів його брата добре відоме в усіх королівствах і країнах, навіть серед поган. Імператор, королі, князі й можновладці висилали до нього своїх посланців; Папа вітав його й приймав як свого найулюбленішого сина, кардинали вставали в присутності його особи...”.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Якоба Фуггера Старшого, підприємця і торгівця, та Барбари Бесінгер. Народився 1459 року в Аугсбурзі. У віці 14 років, відмовившись стати священником, перебрався до Венеції, де опанував банківською справою. По поверненню переконав братів звернутися до кредитно-банківських операцій. Спочатку разом з братами Ульріхом та Георгом надав позику у 150 тис. флоринів ерцгерцогу Сигімунду Габсбургу під заставу срібних копалень, які знаходили в графстві Тироль. Це дозволило збільшити торгівельні обсяги, а також почати активно кредитувати правителів європейських держав.

З 1499 банківський дім Фуггера здійснював банківські операції Папського престолу у Східній Європі. 1511 року отримав графський титул. 1514 року викупив один з кварталів Аугсбургу, де почав зводити житло для робітників (роботи велися до 1523 року). 1519 року надав Карлу Габсбургу кредит в 1 млн. 543 тис. флоринів для підкупів виборців під час обрання нового імператора Священної Римської імперії.

Це дозволило збільшити вплив в Іспанії, а також займатися операціями в іспанських колоніях Америки. Невдовзі Фуггер торгував усім: землею, майном, копальнями, металами, зброєю, коштовним камінням й тканинами. Для успішно ведення справами створив приватну розвідувальну службу. Водночас зібрав велику бібліотеку.

Після смерті Якоба в 1525 році його майно й статки успадкував небіж Антон Фуггер.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Гайко Г. І., Білецький В. С. Історія гірництва: Підручник. — Київ-Алчевськ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», видавництво «ЛАДО» ДонДТУ, 2013. — 542 с.
  • Мошенський С. З. Більше ніж гроші. Фінансова історія людства. К. : Саміт-книга, 2021 - 486 с. ISBN 978-966-986-287-7 *[1]