Фурій Діонісій Філокал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фурій Діонісій Філокал
Народився 4 століття
Країна Стародавній Рим
Діяльність каліграф, художник
Знання мов латина
Magnum opus Хронограф 354 року

Фурій Діонісій Філокал (лат. Philocalus) — римський каліграф, гравер і художник IV століття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Йому приписують винайдення монументального маюскульного письма у латинському письмі. Він укладав тексти «Epigrammata Damasiana». У епітафії присвяченій мученику Євсевію записаний як пошанувальник папи Дамасія. З цього випливає що Філокал був значною персоною і навіть можливо християнським аристократом. Твір написано своєрідним стилем, що отримав назву «філокалове письмо». Характеризується тонкими та хвилястими орнаментальними зарубками. Стиль Філокала поєднує тонкі горизонтальні штрихи з вертикальними, більш товстими, що йдуть в напрямку вниз, а тонкі — в висхідному напрямку.

Однією з перших та найвідоміших його робіт був Хронограф 354 року, який він зробив для багатого римлянина-християнина Валентина. Хронограф є єдиною роботою з IV століття, що збереглася до наших днів і відомий своїми ілюстраціями. Останню автор спочатку малював, а потім вирізав. Зберіглося близько 30 оригінальних ілюстрацій

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ursula Reutter: Damasus, Bischof von Rom (366—384). Leben und Werk. Mohr Siebeck, Reutlingen 2009, ISBN 978-3-16-149848-0. ст. 16 і наст.(нім.)