Футбол у Греції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Футбол є дуже популярним видом спорту в Греції.

Історія грецького футболу[ред. | ред. код]

Давньогрецький гравець в епіскирос грає з м'ячем. Хображення на лекіфі

Близько 2000 років до нашої ери стародавні греки винайшли гру з киданням м'яча, яка мала назву «епіскирос»[1][2], або «фаїнінда»[3]. Гра згадується грецьким драматургом Антифаном (388–311 до н. е.), а пізніше християнським богословом Климентом Александрійським (бл. 150–215 н. е.). Ці ігри, швидше за все, нагадували сучасне регбі[4][5][6][7][8] .

У неї грали в основному чоловіки, але жінки, при бажанні, теж могли попрактикуватися. Незалежно від статі, греки зазвичай грали голими. Один з гранітних рельєфів Афінського Державного Музею Археології зображує грецького атлета, який утримує м'яч у себе на коліні, можливо, демонструючи цей прийом хлопчикові, що стоїть поруч.

Точно таке ж зображення в наші дні вигравірувано на кубку переможців Ліги Чемпіонів. М'яч, зображений на рельєфі, ймовірно, називався «фолліс» або «надутий м'яч». Спочатку м'ячі робилися з льону або вовни, обмотаних мотузкою і зшитих разом. Вони практично не відскакували. Пізні грецькі моделі, такі як «фолліс» робилися з надутого сечового міхура свині, щільно обгорненого шкірою (тієї ж свині або замшею). Інша техніка створення м'ячів передбачала подрібнення морських губок і обернення їх тканиною і мотузками. Грецьку гру «епіскирос» пізніше перейняли римляни, які змінили її і перейменували в «гарпастум».

У новий час футбол став відомий і популярний в Греції в основному за допомогою англійців. Перші грецькі команди були створені в Смирні (нині Ізмір) протягом 1890-х років. Після греко-турецької війни 1919–1922 команди «Паніоніос» та «Аполлон Смірніс» були переведені в Афіни.

Чемпіонат[ред. | ред. код]

Першої чемпіонат з професійного футболу в Греції був офіційно заснований 1927 року під назвою Панеллінський чемпіонат. В 1959 році Панеллінський чемпіонат замінила Альфа Етнікі. На відміну від Панеллінського чемпіонату кількість команд у Альфа Етнікі збільшилась, тому і підвищився загальнонаціональний інтерес до турніру. За період 53-річного існування ліги Панеллінським чемпіонатом керували різні організації: з 1906 по 1913 — Еллінська асоціація атлетів-аматорів (SEGAS), попередник Еллінської федерації футболу (EPO), з 1922 по 1927 — Союз футбольних асоціацій Греції (EPSE), а з 1927 року лігу очолює EPO. До того Панеллінський чемпіонат вважався неофіційним змаганням. Перший офіційний чемпіон був оголошений в 1928 році.

Суперліга Греції є найвищим професійним футбольним дивізіоном в Греції, тому його переможець стає Чемпіоном Греції. Команда з найбільшою кількістю національних чемпіонств — «Олімпіакос»[9]

Кубок[ред. | ред. код]

В даний час проходить одне основне кубкове змагання змагання в грецькому футболі — Кубок Греції, в якому змагаються команди із усіх футбольних ліг Греції, команди нижчих дивізіонів мають шанс перемогти сильні клуби, проте команди нижчих дивізіонів рідко потрапляють до фіналу. Крім того у сезоні 1989-90 проводився Кубок грецької ліги. Єдиним переможцем Кубка Ліги став АЕК, перемігши «Паніоніос» (3-3 і 4-2 по пенальті), «Аріс» (5-2), Левадіакос (0-0 і 1-0) і 2 червня 1990 року у фіналі в Афінах на Олімпійському стадіоні — Олімпіакос 3-2.

Крім того, між переможцем чемпіонату і володарем Кубка нерегулярно проводиться Суперкубок Греції. Перший розіграш турніру відбувся в 1970 році, але офіційним став лише 1987 року, проте щорічним так і не став.

Міжнародний футбол[ред. | ред. код]

«Панатінаїкос» проти «Аякса» в фіналі кубка європейських чемпіонів 1971 року

Клубні турніри[ред. | ред. код]

Грецькі клуби грають в європейських турнірах під юрисдикцією УЄФА — Лізі Чемпіонів УЄФА та Лізі Європи УЄФА. Єдиним грецьким клубом, що доходив до фінального матчу єврокубків є «Панатінаїкос», що вийшов в фінал кубка європейських чемпіонів в сезоні 1970-71, де поступився з рахунком 2:0 нідерландському «Аяксу».

Збірна[ред. | ред. код]

Ангелос Харістеас забиває переможний гол у фіналі Євро-2004 в ворота португальців

Перший матч збірної Греції відбувся 7 квітня 1929 року і завершився поразкою 1:4 від Італії. Греція вперше взяла участь у великому міжнародному турнірі в 1980 році, коли стала учасницею фінальної стадії чемпіонату Європи. Проте участь в Чемпіонаті Європи-1980 і дебют у фінальній стадії Чемпіонату світу-1994 не принесли успіхів команді. З 2001 року грецьку національну футбольну збірну тренував німець Отто Рехагель, що став рекордсменом за кількістю матчів, проведених біля керма команди (75), а також найстаршим тренером збірної на Чемпіонаті світу 2010 року[10].

Найбільшим успіхом збірної є перемога на Чемпіонаті Європи 2004 року, де греки виграли турнір, не пропустивши жодного м'яча впродовж 358 хвилин гри.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ἐπίσκυρος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. The New Encyclopaedia Britannica, 2007 Edition: «In ancient Greece a game with elements of football, episkuros, or harpaston, was played, and it had migrated to Rome as harpastum by the 2nd century BC».
  3. φαινίνδα, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  4. Nigel Wilson, Encyclopedia of Ancient Greece, Routledge, 2005, p. 310
  5. Nigel M. Kennell, The Gymnasium of Virtue: Education and Culture in Ancient Sparta (Studies in the History of Greece and Rome), The University of North Carolina Press, 1995, on Google Books
  6. Steve Craig, Sports and Games of the Ancients: (Sports and Games Through History), Greenwood, 2002, on Google Books
  7. Don Nardo, Greek and Roman Sport, Greenhaven Press, 1999, p. 83
  8. Sally E. D. Wilkins, Sports and games of medieval cultures, Greenwood, 2002, on Google books
  9. All Time Champions. Hellenic Football Federation. Архів оригіналу за 11 грудня 2009. Процитовано 28 квітня 2010.
  10. Вайсс - самый молодой тренер ЧМ, а Рехагель - самый старый[недоступне посилання з травня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]