Філармонічний оркестр Осло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Филармонический оркестр Осло (норв. Oslo-Filharmonien) — симфонічний оркестр, що базується в Осло і з 1977 використовує як основний концертний майданчик Концертний зал Осло.

Історія оркестру[ред. | ред. код]

Попередником сучасного оркестру був оркестр при товаристві «Музична асоціація Християнії» (норв. Christiania Musikerforening), створеному в 1879 році з ініціативи Едварда Грига та Юхана Свенсен, який виступав спільно з оркестром театру Християнії. Першими диригентами оркестру серед інших були Уле Ульсен та Івер Хольтер, причому останній добився в 1889 році муніципальної підтримки для колективу.

Після відкриття в 1899 році Національного театру оркестр став супроводжувати його спектаклі, а також давати власні концерти під управлінням Юхана Хальворсена. Проте, в 1919 оркестр через конфлікт з адміністрацією театру вийшов з його складу і перейшов на приватне фінансування під назвою «Оркестр філармонічної компанію» (норв. Filharmonisk Selskaps Orkester) і під керівництвом Георга Шнеєфойгта 27 вересня 1919 дав свій перший концерт в новій якості, що вважається датою заснування оркестру. Досить швидко оркестр отримав підтримку таких музикантів, як Єва Кнардаль, Артур Нікіш, Карл Флеш, Сергій Кусевицький та Бруно Вальтер, а його керівником став Ісай Добровейн, який залишив посаду в 1931 році. Проте, незабаром оркестр спіткали фінансові труднощі, частково пов'язані підписанням контракту з Норвезької радіомовною корпорацією в 1925.

В 1979 оркестр, який змінив назву на нинішню, очолив Маріс Янсонс, якому вдалося вивести оркестр на закордонні гастролі і записати симфонії Чайковського, а також твори Бартока, що принесли оркестру ряд міжнародних премій. З 2006 оркестром керує Юкка-Пекка Сарасте.

Музичні керівники оркестру[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]