Філармонічний оркестр Радіо Франції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філармонічний оркестр Радіо Франції
Orchestre philharmonique de Radio France
логотип
Основна інформація
Жанр Класична музика
Роки 1937
Країна Франція Франція
Місто Париж
sites.radiofrance.fr

Філармонічний оркестр Радіо Франції у Вікісховищі

Філармонічний оркестр Радіо Франції (фр. Orchestre philharmonique de Radio France) — французький симфонічний оркестр, що базується в Парижі.

Коротка історія[ред. | ред. код]

Заснований 1937 року як Радіо-симфонічний оркестр (фр. Orchestre Radio-Symphonique) на додаток до створеного трьома роками раніше Національного оркестру французького радіомовлення.

З 1960 року називався «Філармонічний оркестр французького радіомовлення» (фр. Orchestre Philharmonique de la Radiodiffusion Française).

З 1964 — «Філармонічний оркестр Французького радіо і телебачення» (фр. Orchestre Philharmonique de l'ORTF).

У 1976 році оркестр був реорганізований з приєднанням до нього камерного оркестру і Радіо-ліричного оркестру, що також працювали в системі Французького радіо і телебачення, і отримав назву «Новий філармонічний оркестр Радіо Франції» (фр. Nouvel Orchestre philharmonique de Radio France).

1989 року слово «новий» було відкинуто, і колектив отримав нинішню назву.

Репертуар[ред. | ред. код]

Оркестр, в основному, спеціалізується на сучасній музиці. Серед композиторів, чиї твору були вперше виконані оркестром, — Андре Жоліве, Вітольд Лютославський, Бруно Мадерна, Яніс Ксенакіс, Даріус Мійо, Олів'є Мессіан, Ганс Вернер Генце, Лучано Беріо, Петер Етвеш, Франко Донатоні, Едісон Денисов, Паскаль Дюсапен та інші. У той же час серед значних подій в музичному житті Франції було здійснене оркестром повне виконання тетралогії Ріхарда Вагнера «Кільце Нібелунга» (концертна версія 1986, сценічна — 1988), яка до цього не виконувалася у Франції цілком протягом 30 років. Вперше у Франції у виконанні оркестру прозвучала «Олена Єгипетська» Ріхарда Штрауса.

Диригенти[ред. | ред. код]

У 1998 році своє 70-річчя відзначив спільним виступом з оркестром Євген Свєтланов. Серед інших диригентів, багато працювали з оркестром у різні роки — постійні запрошені диригенти Юбер Судан і Еммануель Крівін.
У 2002–2005 з оркестром працював як другий диригент Кирило Карабиць.

Посилання[ред. | ред. код]