Філоксен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філоксен
грец. Φιλόξενος ὁ Κυθήριος
Народився 435 / 434 року до н. е.
Кітера
Помер 380 до н. е.(-380)
Ефес
Діяльність поет
Вчителі Melanippidesd[1]
Знання мов давньогрецька
Жанр Дифірамб

Філоксен (дав.-гр. Φιλόξενος, 435 або 434 до н. е. — 380 до н. е.) — давньогрецький поет, майстер дифірамбів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився на острові Кітера. Про його батьків немає відомостей. Після того, як у 424 році до н. е. острів було захоплено Афінами, Філоксен потрапив у рабство. Його було продано поетові Меланіппіду. У нього Філоксен здобув класичну освіту та захопився поезією. Згодом Меланіппід дав Філоксенові волю.

У 380-х роках до н. е. був запрошений до двору Діонісія I, тирана Сіракуз. З перебуванням у Сиракузах пов'язаний цікавий випадок. Тиран зробив Філоксена експертом зі своїх віршів. Проте поет розкритикував творчість Діонісія I, за що був відправлений у каменярні. Через деякий час тиран повернув Філоксена до свого двору й знову прочитав власну поему. Філоксен постояв мовчки й розвернувся, щоб піти. На питання Діонісія куди це він іде, Філоксен відповів: «Назад, до каменярень». Тиран Діонісій розсміявся й пробачив впертого поета.

Втім згодом Філоксен залишив Сіракузи, подорожував Великою Грецією (південна Італія), потім перебрався до Еллади. У 381 році до н. е. переміг у поетичних змаганнях в афінах. Наприкінці життя оселився в Ефесі, де й помер у 380 році до н. е.

Творчість[ред. | ред. код]

Відомий був насамперед своїми дифірамбами. Усього в доробку Філоксена 24 дифірамби та лірична поема про нащадків Еака. Найвідомішим є дифірамб «Кіклоп», написаний у 388 році до н. е. під час перебування у каменярнях у Сиракузах.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • David A. Campbell: Greek Lyric. Bd. 5: The new school of poetry and anonymous songs and hymns. The Loeb classical library Bd. 144. Harvard University Press, Cambridge, Mass., 1993, ISBN 0-674-99559-7 (англ.)