Філіпп Реслер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіпп Реслер
нім. Philipp Rösler
в'єт. Philipp Rösler
нім. Philipp Rösler
Філіпп Реслер нім. Philipp Rösler в'єт. Philipp Rösler
Філіпп Реслер
нім. Philipp Rösler
в'єт. Philipp Rösler
Віцеканцлер Німеччини
16 травня 2011 — 17 грудня 2013
Попередник Ґідо Вестервелле
Наступник Зіґмар Ґабріель
Міністр економіки та технологій
12 травня 2011 — 17 грудня 2013
Попередник Райнер Брюдерле
Народився 24 лютого 1973(1973-02-24) (51 рік)
комуна Ханг Хюнґ
(в'єт. Khánh Hưng)
тоді  Південний В'єтнам
нині В'єтнам В'єтнам
Відомий як політик, лікар, військовий лікар
Громадянство Німеччина Німеччина
Національність в'єтнамець
Alma mater Вища медична школа Ганновера
Політична партія Вільна демократична партія (ВДП)
У шлюбі з Вібке Реслер
(нім. Wiebke Rösler)
Діти Дві доньки Ґріет'є та Ґеще
(нім. Grietje, Gesche) (2008 р.)
Професія політик
Релігія римо-католик
Нагороди
Grand Officer of the Order of Merit of Portugal
Підпис

Філіпп Реслер (нім. Philipp Rösler; нар. 24 лютого 1973[1]) — німецький політик в'єтнамського походження. В урядах канцлера Анґели Меркель: 16-й віцеканцлер ФРН, міністр економіки та технологій, до цього міністр охорони здоров'я. Голова Вільної демократичної партії.[2]

У минулому був міністром економіки, праці та транспорту в землі Нижня Саксонія.

Доктор медичних наук. Біологічні батьки загинули під час В'єтнамської війни. Ще немовлям усиновлений німецьким подружжям. Одружений, має двох власних дітей.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Вважається, що Філіпп народився 24 лютого 1973 (хоча точна дата не відома),[1] в приморській комуні Ханг Хюнґ, у тодішньому Південному В'єтнамі, нині В'єтнам. У країні тоді тривала В'єтнамська війна (закінчилася 1975 року). Незадовго після народження Філіпп осиротів. Немовля потрапило до римо-католицького сиротинця біля Сайгону (нині Хошимін). Філіппа усиновило подружжя з Німеччини, яке уже мало двох біологічних доньок. У дев'ятимісячному віці прийомні батьки перевезли Філіппа до Німеччини. Через якийсь час батьки розлучилися. Чотирирічний Філіпп залишився жити разом із батьком, за фахом військовим пілотом-інструктором.[3]

Його дитинство пройшло в містах Гамбург, Бюккебург та Ганновер, у якому він і закінчив середню школу 1992 року. Після навчання став військовим медиком у Бундесвері, для цього Реслера звільнили для навчання медицини в Ганноверзькій медичній школі (університет). Надалі продовжив освіту у військовому шпиталі у Гамбурзі. 2002 року Філіпп отримав ступінь доктора медицини. Наступного року залишив військову службу в званні штабсарцт (ранг у медичній службі Бундесверу, еквівалентний капітану армії).

Філіпп Реслер є римо-католиком та є членом Генеральної конференції Центрального комітету німецьких католиків.

Сім'я[ред. | ред. код]

2003 року Філіпп узяв шлюб із Вібке Реслер, за фахом також медик. 2008 року в них народилися дві дівчинки-близнята — Ґріет'є та Ґеще.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

Зліва-направо: Філіпп Реслер, Ніколь Брахт-Бендт та Ґідо Вестервелле на партійній конференції ВДП. 2009 рік.

Реслер був членом молодіжного крила партії Вільних демократів ще з 1992 року. З 2000 до 2004 року був секретарем ВДП в землі Нижня Саксонія, а також з 2003 року очолював парламентську фракцію вільних демократів в асамблеї Нижньої Саксонії. У 2001—2006 роках був членом регіональної асамблеї в районі Ганновер, де був заступником голови депутатської групи. У травні 2005 року Філіппа Реслера обрали спостерігачем федерального виконавчого комітету ВДП. Він здобув 95 % голосів, що стало найкращим результатом на тій партійний конференції.

У березні наступного року на партійній конференції Реслер здобув 96.4 % на виборах керівника партії в землі Нижня Саксонія. Його попередник Вальтер Гірхе (нім. Walter Hirche[de]) пішов з посади після дванадцяти років перебування на ній. У квітні 2008 року Реслера переобрали з результатом 95 % на посаду очільника регіонального відділення партії.

У червні 2007 року на федеральній партійній конференції його повторно обрали членом виконавчого комітету. У липні того ж року був обраний основним кандидатом вільних демократів від землі Нижня Саксонії. На цих виборах він отримав 10.9 % голосів у своєму виборчому окрузі Ганновер-Дьохрен. 18 лютого 2008 Реслера призначили міністром економіки, праці та транспорту, а також заступником прем'єр-міністра землі Нижня Саксонія.

Наприкінці жовтня 2009 року Реслер обійняв посаду федерального міністра охорони здоров'я у другому уряді Ангели Меркель, замінивши Уллу Шмідт. Через півроку — 12 травня 2011 року Реслер, замінивши Рейнера Брюдерле, став федеральним міністром економіки та технології. Наступного дня — 13 травня був обраний головою партії вільних демократів на федеральному рівні, замість Ґідо Вестервелле. За три дні — 16 травня, як очільник партії-молодшого партнера урядової коаліції обійняв посаду віцеканцлера Німеччини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Дата народження точно не відома. 24 лютого значиться в усіх документах.
  2. а б Наталя Неділько (15 травня 2011). Новий лідер: У Німеччині партію Ламбсдорфа і Геншера очолив виходець із В’єтнаму. на сайті "Німецької хвилі". Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 15 червня 2011.
  3. Леся Шовкун (8 квітня 2011). Хто вилікує «вільних демократів»?. # 058-059 за 2011 рік. газета "Україна Молода". Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 17 червня 2011.