Гааберсті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хааберсті)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гааберсті
—  Район Таллінна  —
Прапор
Прапор
Герб Гааберсті }}}
Герб
Країна Естонія
Повіт Гар'юмаа
Місто Таллінн
Площа
 - Повна 18,6 км²
Населення (01.01.2009)
 - Усього 41 069 чол.
 - Густота 2208/км²
Розташування Гааберсті
Територія району Гааберсті.
Територія району Гааберсті.
Мапа

Га́аберсті (ест. Haabersti) — частина міста Таллінна, столиці Естонії. Ядро району утворює великопанельний житловий масив Вяйке-Ийсмяе, зведений в основному в 1970-х роках. У межі району входять також озеро Гарку і великий прибережний район, прилеглий до заток Какумяе і Коплі. Сприятливі природні передумови і те, що велика частина території ще не забудована, дозволило планувати тут нову індивідуальну забудову. У Гааберсті розташований єдиний в Естонії зоопарк, а також Музей просто неба. Район займає площу 18,6 км², проживає тут станом на 1 січня 2011 — 41 549 чоловік.

Розташування[ред. | ред. код]

Ядро Гааберсті утворює крупнопанельний житловий район Вяйке-Ийсмяе (ест. Väike-Õismäe), зведений в основному у 1970-их роках. Межує з районами Мустамяє на півдні та Пих'я-Таллінн на сході.

Включає місцевості та райони:

У межі район розташовується озеро Гарку, а також значні прибережні райони заток Какумяе й Коплі, що є частинами Фінської затоки Балтійського моря.

Основні вулиці: Палдіскі маантее, Раннамийза тее, Ехітаяте тее, Ийсмяе тее.

Управління[ред. | ред. код]

Управу частини міста Гааберсті (ест. Haabersti Linnaosa Valitsus) очолює старійшина (ест. linnaosavanem). Він призначається Талліннською міською управою за поданням мера після консультацій з адміністративною радою Гааберсті (ест. Haabersti linnaosa Halduskogu). Функція адміністративної ради — підготовка рекомендацій Талліннській міській управі та постійним комісіям Міських зборів щодо вирішення муніципальних проблем і вироблення плану дій.

З 1 січня 2012 року старійшиною Гааберсті є Марек Юргенсон.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

У районі розташовані:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]