Ханські фракції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ханські фракції
Тип олігархія
Тема Government of Meiji Japand
Країна  Японія
Ключові особи Івакура Томомі

Ханські фракції[1] (яп. 藩閥, はんばつ, ханбацу) — політичні групи в Японії періоду Мейдзі, члени яких походили з колишніх ханів Південно-Західної Японії і монопольно займали посади в уряді та збройних силах країни.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Термін «ханські фракції» виник у японській пресі як негативний ярлик для позначення урядовців з Південно-Західної Японії. Їх засилля у цивільних і силових відомствах відчувалося з другої половини XIX століття. Цих монополізаторів державної влади поділяли на такі групи:


Найчисельнішими з фракцій були перші дві. Фракції Тоса і Хідзену мали мало членів. Під час антиурядового Сацумського повстання Сайґо Такаморі 1877 року, фракція Сацуми втратила силу і Японію фактично керували вихідці з фракції Тьосю, такі як Іто Хіробумі та Ямаґата Арітомо.

Ханські фракції виступали опозицією парламентаристським та абсолютистсько-монархічній політичним силам. Вони були об'єктом критики Руху за свободу і народні права 18741890, який ратував за скликання всеяпонського Парламенту, та політичних сил епохи «демократії Тайсьо», що висували лозунг «Бий фракціоністів, підтримуй Конституцію!» (閥族打破・憲政擁護). Незважаючи на громадський супротив, кожна з фракцій мала налагоджену сітку зв'язків між своїми членами в уряді та силових структурах, що забезпечувало їх життєдіяльність.

У 1920-х роках засилля фракціоністів в урядових структурах було подолано. Це деактивізувало політичні партії, що дало змогу чиновникам і військовим поступово зосередити важелі влади у своїх руках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В історичній літературі їх також називають «ханськими кліками» чи «ханськими кланами».

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • 佐々木隆著 『藩閥政府と立憲政治』東京: 吉川弘文館、1992年