Хань Хуан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хань Хуан
«Сад вчених». Автор: Хань Хуан
Псевдо Хань Тайчун (韩 太冲), Хань Цзінь-гун (韩晋公)
Народився 722(0722)
м.Чан'ань
Помер 787(0787)
м.Чан'ань
Поховання Wanniand[1]
Підданство Династія Тан
Національність китаєць
Діяльність художник, державний службовець
Титул князь (гун)
Посада Chancellor of the Tang dynastyd
Батько Хан Сю
Діти Han Gaod[1] і Han Qund[1]

Хань Хуан (韓滉, 722 — 787) — китайський державний діяч, один з найвизначніших художників часів династії Тан.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 722 році у місті Чан'ань. Походив з відомої столичної чиновницької родини. Син Хан Сю, канцлера 733 року. Отримав гарну освіту, зробив успішну кар'єру. У 771 році він дослужився до міністра обліку, в його обов'язки входив контроль за економікою західного Китаю. На цій посаді він провів серйозну антикорупційну кампанію. Суворі заходи, до яких він удався, спонукали наступного імператора Де-цзуна (780—805), довірити Хань Хуану кілька різних високих посад, він був міністром у справах релігії, префектом префектур Цзінь і Су, військове губернаторство Чженьхай (у північній частині сучасної провінції Цзянсу).

У 784 році через заколот Чжу Ці імператор втік зі столиці. Хань Хуан, у якого була добре підготовлена армія, брав участь у наведенні порядку. У 780-ті роки він був призначений правителем шести південних округів, командував флотом в Цзянсу і Чжецзяні, а також військами ще в чотирьох областях Китаю. Після придушення заворушень у 786 році він супроводжував імператора при його поверненні у столицю — Чан'ань. За вірну службу Хань Хуан у 785 році отримав посаду очільник імператорського секретаріату та був зведений в аристократичний титул гун (князь), отримавши у власність володіння Цзінь. Помер у місті Чан'ань у 787 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Хань Хуан був самодіяльним художником, працював у різних жанрах і мав численних учнів. В особливу заслугу йому ставилося правдивість і виразність його творів, а також інтерес до повсякденного життя.

«П'ять буйволів». Хань Хуан.

Саме Хань Хуану належить один з найзначніших творів танського анімалістичного жанру — картина «У нюйту» («П'ять буйволів», інший варіант «П'ять биків», 20,8 х139 см, шовк, фарби, копія XI—XII ст. Музей Гугун, Пекін). Це надзвичайний за реалістичністю й художньою майстерністю твір, який зводиться виключно до зображення фігур тварин. У центрі розміщено малюнок буйвола анфас — так, немов він дивиться впритул на глядача. Фігури чотирьох інших буйволів, показаних в профіль в різних позах — неначе в русі, розміщені з двох боків від центру. Кожна тварина має власну масть, передану природно і напрочуд правдоподібно.

Цьому майстру належить також інший відомий сувій — «Вень юань» («Сад вчених», інший переклад — «Сад словесності», 37,5 Х58, 5 см, шовк, туш, фарби. Музей Гугун, м. Пекін), що відтворює ситуацію розмови чотирьох чиновників, які розташувалися під старою сосною. За набором образів і настрою ця картина багато в чому передбачає сцени «милування природою», що набули поширення у станковому живописі XII—XIII ст. Продовжувачем традицій Хань Хуана став його учень Дай Сун.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Siren O. Chinese Painting. Leading Masters and Principles. Vol. 1,. L., 1958.
  1. а б в China Biographical Database