Ган Соло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хан Соло)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ган Соло
Перша поява Зоряні війни (1977)
Автор Джордж Лукас
Виконавець Гаррісон Форд (Епізоди IV–VII, IX, святковий випуск)
Олден Еренрайк (Соло)
Інформація
Псевдонім Капітан Соло
Курсант 124—239
Стать Чоловік
Приналежність Галактична Імперія
Альянс Повстанців
Нова Республіка (Рух опору)
Зброя Бластерний пістолет DL-44
Дружина Лея Орґана
Діти
Родичі
Національність Кореліанець
CMNS: Ган Соло у Вікісховищі

Ган Соло (англ. Han Solo) — вигаданий персонаж франшизи «Зоряні війни», яку створив Джордж Лукас. Персонаж вперше з'явився у фільмі 1977 року «Зоряні війни», який згодом отримав назву «Зоряні війни: Епізод IV — Нова надія». Також персонаж з'являється у наступних фільмах оригінальної трилогії: «Імперія завдає удару у відповідь» (1980) та «Повернення джедая» (1983). У всіх трьох фільмах персонажа зіграв Гаррісон Форд. Форд повернувся до своєї ролі у фільмі «Пробудження Сили» (2015), а згодом зіграв короткочасну роль у «Скайвокер. Сходження» (2019). У 2018 році вийшов спіноф «Соло. Зоряні Війни. Історія», у якому молодого Соло зіграв Олден Еренрайк.

Ган Соло — контрабандист і капітан «Тисячолітнього соколу», який разом зі своїм другим пілотом Чубаккою приєднується до Альянсу Повстанців під час Галактичної громадянської війни проти Імперії, коли він перевозить Обі-Вана Кенобі та Люка Скайвокера на Альдераан. Під час подорожі на Альдераан він зустрічає принцесу Лею Орґану, з якою буде мати сина Бена Соло, який згодом стане ситхом.

Американський інститут кіномистецтва помістив Соло на 14-те місце у списку «100 найкращих героїв та лиходіїв»[1].

З моменту свого дебюту Ган Соло залишається одним із найвідоміших персонажів «Зоряних війн». Гра Гаррісона Форда отримали значне визнання критиків та шанувальників. Форд навіть отримав дві номінації на премію «Сатурн» за найкращу чоловічу роль, здобувши перемогу за роль у «Пробудження сили». Виступ Олдена Еренрайка у «Соло» також був добре прийнятий.

Концепція та кастинг[ред. | ред. код]

У першій версії початкового проєкту Зоряних війн Соло був інопланетянином уреалійської раси (зеленошкірий, без носу та з величезними зябрами), який був знайомим з генералом Скайвокером[2]. У наступній чернетці проєкту Соло зображено як бородатого пірата. Джордж Лукас вирішив зробити його людиною, щоб мати змогу краще розвивати стосунки між трьома головними персонажами (Люком, Леєю та Ганом), а Чубакка використовується у ролі друга-інопланетянина[3]. У третій чернетці Соло перетворився на «жорсткого зіркового льотчика в стилі Джеймса Діна», який з'явився у фільмі[4]. Міфолог Джозеф Кемпбелл сказав про Гана: «Він думає, що він егоїст, але він насправді не такий. … є щось інше, що підштовхує [його]»[5]. У 1997 році Лукас описав Гана як «цинічного одинака, який усвідомлює важливість бути частиною групи та допомагати заради загального блага»[6]. У 2004 році, Лукас пояснив, що Ган — егоїстичний напарник самовідданого головного героя[3].

Гаррісон Форд відразу не був обраний на роль Гана Соло, оскільки він вже грав в іншому фільмі Лукаса «Американські графіті», тому Лукас хотів, щоб на цю роль був обраний хтось новий. Лукас найняв Форда для того, щоб він репетирував репліки з іншими акторами, і був настільки вражений грою актора, що врешті дав йому роль. Серед інших акторів, які розглядалися на роль Гана, були Аль Пачіно, Роберт де Ніро, Джеймс Каан, Крістофер Вокен, Джек Ніколсон, Сильвестр Сталлоне, Курт Расселл, Білл Мюррей, Стів Мартін, Роберт Інглунд, Нік Нолті, Берт Рейнольдс, Чеві Чейз і Перрі Кінг (який пізніше зіграв Гана Соло в радіопостановці Зоряних війн)[7][8][9][10][11].

Соло з'являвся в ранніх чернетках до третього епізоду «Помсти ситхів», у якій йшлось про те, що персонаж був вихований Чубаккою на Кашиїку, і він допоміг Йоді знайти генерала Грівуса[12]. Був створений концепт-арт 10-річного Гана Соло, але Лукас вирішив виключити появу персонажа у фільмі ще до кастингу[13].

Форд, вважаючи, що його персонаж повинен померти, не хотів зніматись у трилогії сиквелів[14]. Смерть Гана Соло у фільмі «Пробудження сили» сталася, коли сценарист та режисер Дж. Дж. Абрамс зрозумів, що персонаж не розвивається або не сприяє розвитку історії. Він вірив, що як Кайло Рен вб'є власного батька, то це дасть йому шанс стати гідним наступником Дарта Вейдера[15]. На появу Соло вплинув Рубен Когберн з фільму «Справжня стійкість» (2010)[16].

Поява[ред. | ред. код]

Оригінальна трилогія[ред. | ред. код]

Нова надія[ред. | ред. код]

Вперше Ган Соло був показаний у фільмі «Зоряні війни» (1977), коли він та його другий пілот Чубакка (Пітер Мейг'ю) отримують замовлення на перевезення Люка Скайвокера, Обі-Вана Кенобі, С-3РО і R2-D2 з Татуїну до Альдераану на їхньому кораблі «Тисячолітній сокіл». Ган винен Джаббі Гатту велику суму грошей, і через це за його голову можна отримати велику винагороду. Мисливець за головами Ґрідо (Пол Блейк) намагається доставити Соло до Джабби, живим чи мертвим, але після невдалої спроби вимагати гроші в якості хабаря за те, що він відпустив його, Ган вбиває Ґрідо. Тоді Ган готується покинути Татуїн.

На нього та його пасажирів нападають штурмовики, але вони тікають стрибаючи в гіперпростір. Однак, коли вони прибувають до Альдераану, дізнаються, що Імперія знищила планету завдяки новій космічній станції «Зірка смерті», яка захоплює «Сокіл». Ган і компанія ховаються в контрабандних відсіках, щоб їх не знайшли, і таким чином проникають на станцію, замаскувавшись під штурмовиків. Вони дізнаються, що принцеса Лея Орґана (Керрі Фішер) ув'язнення на цій станції, і Люк переконує Гана допомогти її врятувати, пообіцявши йому величезну винагороду. Вони рятують Лею і втікають, хоча Обі-Ван був убитий Лорд ситхів Дартом Вейдером (виконаний Девідом Проузом, озвучений Джеймсом Ерлом Джонсом).

Після доставки Люка, Леї, C-3PO і R2-D2 Альянсу повстанців, Ган і Чубакка отримують платню і готуються відлітати. Люк просить Гана залишитися і допомогти повстанцям атакувати Зірку Смерті, але той відмовляється, не бажаючи втручатися. Ган змінює своє рішення і повертається, щоб врятувати життя Люка під час битви, і це дає змогу Люку знищити Зірку Смерті. У фінальній сцені фільму Лея вручає Гану, Люку і Чубаці почесні медалі[17].

Імперія завдає удару у відповідь[ред. | ред. код]

Через три роки Ган все ще допомагає Альянсу повстанців, і перебуває на їх новій секретній базі, яка знаходиться на сніговій планеті Гот. Під час патрулювання з Люком вони стають свідками падіння метеорита. Ган повертається на базу, а Люк вирішує подивитись, що там впало. Ган повідомляє Леї, що він повинен покинути повстанців, щоб повернути свій борг перед Джаббою Гаттом. Перш ніж він встигає полетіти, з'ясовується, що Люк ще не повернувся, і Ган вирішує самотужки знайти його. Невдовзі Ган знаходить ледь живого Люка, використовуючи світловий меч свого друга Ган розрізає таунтауна, щоб зігріти люка всередині тіла, поки він будує укриття.

Пізніше Ган і Чубакка вирушують перевірити ще один метеорит, який впав неподалік. Вони дізнаються, що «метеор» насправді є імперським дроїдом-розвідником. Їм вдається знищити зонд, але Імперія отримує дані про місцезнаходження бази повстанців. Коли Імперія атакує, Ган, Чубакка, Лея та C-3PO ледве втікають на борт Тисячолітнього Сокола. Гану вдається відірватись від загону імперських винищувачів, пролітаючи крізь поле астероїдів, і не знаючи того влітає до пащі гігантського хробака. Ган і Лея закохуються під час довгої подорожі. Їм майже вдається втекти від імперського флоту, але мисливець за головами Боба Фетт (Джеремі Буллок), який працює на Вейдера, знаходить їх.

Ган і компанія зрештою прилітають до Хмарного міста, яке знаходиться на Беспіні, розраховуючи, що їм допоможе старий друг Гана Лендо Калріссіан (Біллі Ді Вільямс), який є міським адміністратором. Однак Фетт прибув першим і сповістив Імперію. Лендо здає Гана Імперії, а Вейдер катує Гана, щоб заманити Люка. Вейдер хоче схопити Люка, заморозивши його в карбоніті, але спочатку заморожує Гана, щоб переконатись чи не помре Люк після замороження. Ган виживає, і Фетт вирушає на своєму космічному кораблі «Раб I» до Татуїну, щоб отримати нагороду від Джабби за Гана[18].

Повернення джедая[ред. | ред. код]

Через рік Ган, все ще заморожений в карбоні, є улюбленою прикрасою Джабби в його палаці на Татуїні. Люк намагається врятувати його разом з Леєю, Чубаккою, C-3PO, R2-D2 і Лендо. Під час рятувальної операції Люк дістає Гана з карбону, але їх виявляють. Джабба засуджує Гана і Люка до смерті в ямі Сарлаак. Люк, Лея та Ган перемагають охоронців Джабби, а Лея вбиває самого Джаббу.

Повернувшись до повстанців, вони дізнаються, що Імперія будує ще одну зірку Смерті, яка обертається навколо лісового місяця Ендор. Після повернення Ган стає генералом Альянсу повстанців разом з Леєю. Після повернення Люка з Дагоби, Ган очолює групу повстанців, яка вирушила на Ендору, щоб знищити силове поле навколо бойової станції, яка все ще будується. Імперія захоплює їх, але за допомогою місцевих евоків Ган і його команда знищують генератор щитів Зірки Смерті, дозволяючи Лендо та його ескадрильї знищити Зірку Смерті. Ган разом з Леєю та Люком святкують знищення Імперії на Ендорі[19].

Трилогія сиквелів[ред. | ред. код]

Пробудження Сили[ред. | ред. код]

У фільмі «Пробудження сили», події якого відбуваються приблизно через 30 років після «Повернення джедая», Ган повернувся до свого колишнього життя контрабандиста. До подій фільму у Гана і Чубакки (Джонас Суотамо) вкрали Тисячолітній сокіл, але їм вдається повернули корабель після того, як він злетів з планети Джакку, яким керувала сміттярка Рей (Дейзі Рідлі) і штурмовик-відступник Фін (Джон Боєга). Ган, щоб втекти від найманців стрибає на Соколі до гіперпростору.

Коли Ган дізнається, що Рей шукає Люка, який зник, він відводить її до свого друга Маз Канати (Люпіта Ніонго), яка може доставити дроїда BB-8 Руху опору, який протидіє Верховному Порядку (Першому Ордену). Вони змушені тікати, коли на них нападає Перший Орден. Ган вражений навичками пілотування Рей і пропонує їй роботу на Соколі, але вона відмовляється. Коли Рей викрадає Перший Орден, Ган бачить Кайло Рена (Адам Драйвер), якого Ган, здається, впізнає.

Ган і Фін вирушають до Руху опору, який очолює Лея, а Ган не бачив її кілька років. Потім з'ясовується, що Рен насправді їхній син, Бен Соло, який був джедаєм і навчався у Люка. Однак під впливом Верховного лідера Сноука (Енді Серкіс) він перейшов на темну сторону Сили. Змінивши ім'я на Кайло Рен, він зрадив Республіку і знищив джедаїв — так само, як це зробив його дід Дарт Вейдер. Через вчинок Бена, Ган і Лея віддалялись одне від одного. Лея просить Гана знайти Бена і привести його додому, переконана, що в ньому ще є добро.

Ган, Чубакка і Фін вирушають на базу «Старкілер», щоб знищити її і врятувати Рей. Там Ган бачить, як Рен йде по мосту і слідує за ним. На мосту Ган кличе його справжнім іменем, благаючи його покинути темну сторону і повернутися з ним, попереджаючи, що Сноук вб'є його, як тільки він візьме контроль над галактикою. Рен каже Гану, що він знає, що йому робити, але у нього немає на це сил, і просить Гана допомогти йому, на що він погоджується. Через мить Рен вбиває Гана своїм світовим мечем. Ган дивиться в очі сину і торкається його обличчя, перш ніж впасти з мосту[20].

Останні джедаї[ред. | ред. код]

У фільмі присутні короткі сцени зі згадкою про Гана. Перша згадка це напис на бомбі інопланетною мовою «Ган каже привіт»[21]. Пізніше у фільмі Люк дізнається від Чубакки, що Ган загинув[22].

Скайвокер. Сходження[ред. | ред. код]

Ган ненадовго з'являється у фільмі. Після майже смертельного поєдинку з Рей Рену являється видіння Гана, який каже своєму синові, що Кайло Рен мертвий, але Бен Соло живий. Ган закликає сина вчинити правильно і повернутися на світлу сторону. Натякаючи на їхню останню розмову, Рен зізнається, що знає, що йому потрібно робити, але не впевнений, чи в нього вистачить сил, а Ган підбадьорює сина і торкається його обличчя. Сховавши свій світловий меч, Рен розвертається і викидає його, знову перетворюючись на Бена Соло, після чого Ган зник[23].

Антологія[ред. | ред. код]

Соло[ред. | ред. код]

25 травня 2018 року вийшов фільм, який розповідає про життя Гана Соло до подій «Нової надії», у головній ролі Олден Еренрайк. 19-річний Ган виявляється сиротою, який живе на планеті Корелія. Він і його коханка Кі'ра (Емілія Кларк) намагаються втекти від злочинної банди Білих хробаків підкупивши імперського офіцера вкраденим коаксієм (потужне гіперкосмічне паливо) в обмін на проїзд, але Кі'ру заарештовують до того, як вона встигає зайти на борт. Ган клянеться повернутися за нею і вступає до Імперського флоту. Офіцер з вербування дає йому прізвище «Соло», посилаючись на слова Гана, що в нього «немає нікого».

Через три роки Ган був виключений з Імперської льотної академії за непокору і переведений до Імперської армії. Будучи штурмовиком під час битви на Мімбані, він стикається з бандою злочинців, що видають себе за імперських солдатів на чолі з Тобіасом Беккетом (Вуді Гаррельсон). Ган намагається шантажувати їх, щоб вони взяли його з собою, але Беккет наказав заарештувати його за дезертирство. Гана кидають до ями з «чудовиськом», яке мало з'їсти його. Чудовиськом виявився вукі на ім'я Чубакка. Здатний говорити мовою вукі, Ган переконує Чубакку втекти з ним. Беккет рятує обох і залучає їх до справи, щоб вкрасти партію коаксію, але пограбування йде не за планом. Потім Ган і Чубакка супроводжують Беккета, щоб пояснити Драйдену Восу (Пол Беттані) провал завдання. Вони також там знаходять Кі'ру, яка працює на Воса. Ган пропонує Восу план по викраденню неочищеного коаксію з шахт Кеселя. Вос погоджується, але наполягає, щоб Кі'ра супроводжувала команду.

Кі'ра веде їх до Лендо Калріссіана (Дональд Гловер), досвідченого контрабандиста і пілота, який, як вона сподівається, позичить їм свій корабель. Ган кидає виклик Лендо в грі в сабак, у якій ставкою був корабель Лендо. Лендо виграє завдяки шахрайству, але погоджується приєднатися до місії в обмін на частину прибутку. Команда сідає на його корабель «Тисячолітній сокіл» і прямує до Кеселя. Їм вдалась вкрасти коаксій завдяки тому, що Ган керував кораблем, через нерозвіданий маршрут. Через симпатію до Повстанців Ган та Кі'ра намагаються обдурити Воса, але Беккет попередив його про це. Вос посилає своїх охоронців, щоб убити повстанців, але передбачивши стратегію Воса, Ган попереджає повстанців, які вбивають охоронців, роблячи Воса беззахисним. Потім Ган намагається взяти коаксій, але Беккет зраджує Воса, втікає з коаксієм беручи Чубакку в заручники. Хоча Кі'ра змушена вбити Гана, щоб довести свою вірність Восу, Кі'ра замість цього вбиває Воса і посилає Гана за Беккетом, перш ніж зв'язатися з начальником Воса, Дартом Молом (зображує Рей Парк, озвучує Сем Вітвер).

Ган наздоганяє Беккета і вбиває його. Після цього Ган і Чубакка віддають коаксій повстанцям. Лідер групи повстанців Енфіс Нест (Ерін Келліман) пропонує Гану можливість приєднатися до них, але Ган відмовляється, і вона дає йому один флакон з коаксієм, якого достатньо, щоб придбати власний корабель. Ган і Чубакка відвідують Лендо, який покинув їх на Соколі. Помітивши, що Лендо махлює Ган викликають його на ще одну гру в сабак, знову зробивши ставку на корабель. Цього разу Ган перемагає, вкравши карту, яку Лендо використовував для шахрайства раніше, і вони з Чубаккою вирушають до Татуїну у Соколі[24].

Телебачення[ред. | ред. код]

У святковому випуску (1978) Ган допомагає Чубаці повернутись до його сім'ї на Кашиїку. Святковий випуск містить анімаційний сегмент у якому Форд озвучує анімаційного Гана Соло.

Ган з'явився в анімаційному епізоді «Зоряні війни: Сили долі» (2017), де його озвучив Кіфф ВанденХейвель[25].

Література[ред. | ред. код]

У Розширеному Всесвіті[d][26] Ган походить із старої родини, яка має тисячі поколінь[27]. Предок керував планетою Корелія (рідна планета Соло) і встановив конституційну монархію за три століття до подій «Нової надії»[28]. Його нащадки продовжували правити Корелією, але поступово втрачали владу. Батьків Гана звали Джонаш і Джайна Соло[29][28].

Браян Дейлі написав трилогію романів (Пригоди Гана Соло) з 1979 по 1980 рік, досліджуючи пригоди контрабандистів Гана Соло і Чубакки до подій оригінальної трилогії. У роботі Кевіна Андерсона «Пошук джедаїв» (1994) можна дізнатись, що перед «Новою надією» Джабба заплатив королю Кеселя за «спеції», які має доставити Ган; тоді магнат Кеселя повідомив імперців про вантаж Гана, змусивши контрабандиста скинути його[30]. Енн Керол Кріспін у трилогії романів (1997—1998) написав по-іншому та більш детальнішу передісторію персонажа, зображуючи його як жебрака та кишенькового злодія протягом більшої частини своєї молодості[31]. Він стає пілотом і після того, як його любовний інтерес зникає, приєднується до Імператорського флоту. Його звільняють, коли він відмовляється виконувати наказ зняти шкуру з Чубакки за те, що він захопив корабель, який торгує молодими вукі. Чубакка, у свою чергу, присягає Гану в «довічному боргу». Ці двоє стають контрабандистами і допомагають відбити імперську блокаду місяця Гаттів. Ган виграє Тисячолітній сокол у Лендо Калріссіана в картковому турнірі. Щоб компенсувати свої втрати, Соло і Чубакка погоджуються на контрабанду від Джабби, але змушені покинути свій вантаж.

Соло відіграє головну роль у багатьох історіях після Повернення джедая. У романі «Вибір принцеси Леї» (1994) він полишає свою роботу і проводить більше часу з Леєю, на якій врешті одружується. У них троє дітей: близнюки Джайна і Джейсен та син Енакін. Двоюрідний брат, Тракан Сал-Соло, виступає як антагоніст у кореліанській трилогії[32]. У романі «Команда Соло» (1999) з серії «X-wing» Ган є генералом, який командує оперативною групою Нової Республіки, якій доручено вистежити імперського офіцера. Чубакка помирає, рятуючи життя Енакіну у «Векторі Прайм» (1999), в результаті чого Ган впав у глибоку депресію. У романі «Зірка за зіркою» (2001), Енакін також помирає, посилюючи відчай Соло. Наприкінці серії романів «Новий Орден Джедаїв» Ган приймає втрату близьких для нього людей, і мириться зі своєю сім'єю.

У серії «Спадок Сили» Джейсен стає лордом ситхів Дартом Кедусом, втягуючи галактику в криваву громадянську війну, і Ган відрікається від нього. Ган і Лея усиновлюють Аллану (дочку Джейсена) після смерті Джейсена від рук Джайни в романі «Непереможний».

У квітні 2014 року всі романи та комікси про Зоряні війни, створені до 2014 року стали неканонічними, і отримали назву «Легенди Зоряних війн»[26][33][34].

Комікси[ред. | ред. код]

Ган — головний герой коміксів «Зоряні війни» 2015 року. У шостому випуску показано Сану Старрос як дружину Гана Соло, хоча через кілька випусків з'ясувалося, що вона вийшла за нього заміж лише в рамках шахрайства, щоб здійснити пограбування на Стеннесі[35][36].

«Зоряні війни: Ган Соло» (2016) — це міні-серіал із п'яти випусків між «Новою надією» та «Імперія завдає удару у відповідь», у якому йдеться про участь Гана в перегонах[37]. У коміксній адаптації «Соло. Зоряні війни. Історія» показано, що Соло знав, що його батько працював на корабельнях Корелії[38]. «Зоряні війни. Ган Соло: Імперський кадет» (2018) показує його бунтівні дні в імперській академії[39]. Ган Соло і Чубакка (2022) показує дует, який виконує завдання для Джабби, також з ними Джабба посилає Ґрідо[40].

Родина[ред. | ред. код]

Докладніше: Сім'я Скайвокерів

Вплив і критика[ред. | ред. код]

Ган Соло — безрозсудний контрабандист із саркастичною дотепністю[31]; він «дуже практичний хлопець» і вважає себе «матеріалістом»[42]; але пригоди у першому фільмі «Зоряні війни» викликають у нього співчуття, рису «він не знав, що має»[42].

Американський інститут кіно розмістив Соло на 14-те місце у списку «найкращих героїв та лиходіїв»[1]. Журнал Empire помістив його на 4-те місце у списку «найкращі персонажі фільмів»[43]. Entertainment Weekly помістив персонажа на 7-ме місце у своєму списку «найкрутіших героїв усіх часів у поп-культурі»[44]. Fandomania.com у своєму списку «100 найкращих вигаданих персонажів» поставив Соло на 15-те місце[45]. Читачі IGN поставили Гана Соло на 4-те місце у списку «найкращих персонажів Зоряних війн»[46], а також IGN внесли його до топ-10 «персонажі, які потребують спін-оффу», сказавши, що він «можливо, найкрутіший персонаж у всесвіті Зоряних війн»[47].

Продюсер «Принца Персії» Бен Маттес пояснив, що їх «натхненням було все, що коли-небудь робив Гаррісон Форд: Індіана Джонс, Ган Соло»[48]. Антигероя японської манґи та аніме «Кобра» рецензенти порівнюють із Соло[49][50]. Готуючись зіграти роль Джеймса Т. Кірка, Кріс Пайн черпав натхнення з Гана Соло та Індіани Джонса, підкреслюючи їхній гумор та риси «випадкового героя»[51].

Форд отримав премію Сатурн 2016 року за найкращу чоловічу роль у фільмі «Пробудження сили»[52].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У червні 2018 року бластер Гана Соло з фільму «Повернення джедая» 1983 року продали на аукціоні за 550 000 доларів[53].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б AFI's 100 Years.... 100 Heroes and Villains (PDF). American Film Institute. Архів оригіналу (PDF) за 7 серпня 2011. Процитовано 1 травня 2010.
  2. The Star Wars: Rough Draft
  3. а б Lucas, George (2004). The Characters of 'Star Wars, Star Wars Trilogy DVD. 20th Century Fox Home Entertainment. Event occurs at 5.
  4. «THE STAR WARS» — From The Adventures of Luke Starkiller by George Lucas. Starkiller — The Jedi Bendu Script Site.
  5. Mythic Discovery Within the Inner Reaches of Outer Space: Joseph Campbell Meets George Lucas, Part 2. StarWars.com. 6 листопада 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2018. Процитовано 10 жовтня 2018.
  6. Bouzereau, Laurent (1997). Star Wars: The Annotated Screenplays. New York City: Ballantine Books. с. 8. ISBN 978-0-345-40981-2.
  7. 5 Famous Actors Who Almost Played The Part Of Han Solo In Star Wars. Dailynewsdig.com. 2 березня 2013. Архів оригіналу за 25 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2016.
  8. Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy. Star Wars Trilogy Box Set DVD documentary. [2005]
  9. Is it true about Burt Reynolds and Han Solo?. About.com. Архів оригіналу за 25 грудня 2005. Процитовано 3 жовтня 2006.
  10. Al Pacino turned down Han Solo part because script was confusing. Independent.co.uk. 12 вересня 2014. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  11. Movie News: James Caan Talks Turning Down Roles in SUPERMAN and STAR WARS. 29 вересня 2013. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  12. Szostak, Phil (2018). The Art of Solo: A Star Wars Story. New York: Abrams. с. 20. ISBN 978-1-4197-2745-0. OCLC 1037353117. Архів оригіналу за 13 березня 2021. Процитовано 6 лютого 2022.
  13. Lambie, Ryan (26 січня 2016). Star Wars: The Han Solo Episode III cameo that never was. Den of Geek. New York: Dennis Publishing. Архів оригіналу за 30 червня 2018. Процитовано 30 червня 2018.
  14. Derschowitz, Jessica (1 грудня 2015). Harrison Ford talks Star Wars: The Force Awakens and Indiana Jones 5. Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. Архів оригіналу за 30 червня 2018. Процитовано 30 червня 2018.
  15. Breznican, Anthony (21 грудня 2015). J.J. Abrams on Kylo Ren's shocking act in Star Wars: The Force Awakens. Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  16. Szostak, Phil (2015). The Art of 'Star Wars: The Force Awakens'. New York City: Abrams Books. с. 24. ISBN 978-1-4197-1780-2.
  17. Зоряні війни: Нова надія (DVD). 20th Century Fox. 2006.
  18. Зоряні війни: Імперія завдає удару у відповідь (DVD). 20th Century Fox. 2004.
  19. Зоряні війни: Повернення джедая (DVD). 20th Century Fox. 2004.
  20. Зоряні війни: Пробудження Сили (Blu-ray). Walt Disney Studios Motion Pictures. 2015.
  21. Kemp, Ella (26 січня 2021). Rian Johnson confirms Han Solo Easter egg in 'Star Wars: The Last Jedi'. NME (en-GB) . Архів оригіналу за 16 лютого 2022. Процитовано 5 березня 2021.
  22. Зоряні війни: Останні джедаї (Blu-ray). Walt Disney Studios Motion Pictures. 2017.
  23. Зоряні війни: Скайвокер. Сходження (Blu-ray). Walt Disney Studios Motion Pictures. 2019.
  24. Соло. Зоряні Війни. Історія (Blu-ray). Walt Disney Studios Motion Pictures. 2018.
  25. Breznican, Anthony (13 квітня 2017). Star Wars highlights female heroes in Forces of Destiny — first look. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 17 квітня 2017. Процитовано 19 квітня 2017.
  26. а б McMilian, Graeme (25 квітня 2014). Lucasfilm Unveils New Plans for Star Wars Expanded Universe. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 29 квітня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  27. Fry, Jason; Urquhart, Paul R. (2012). The Essential Guide to Warfare. Del Rey. ISBN 978-0345477620.
  28. а б Wolverton, Dave (1994). Вибір принцеси Леї. Дейв Вулвертон. ISBN 0-553-08928-5.
  29. Тоні Ізабелла (w). Зіркові війни: Історії #2 (5 січня 2000), Dark Horse Comics
  30. Sansweet, Stephen J. (1998). Star Wars Encyclopedia (вид. 1st). New York: Ballantine. с. 78—79. ISBN 0-345-40227-8. OCLC 36960986.
  31. а б Solo, Han. Encyclopedia. Lucasfilm. Архів оригіналу за 28 червня 2014. Процитовано 1 травня 2009.
  32. MacBride Allen, Roger (1995). Кореліанська трилогія.
  33. The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page. StarWars.com. 25 квітня 2014. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  34. Disney and Random House announce relaunch of Star Wars Adult Fiction line. StarWars.com. 25 квітня 2014. Архів оригіналу за 14 травня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  35. Schedeen, Jesse (3 червня 2016). Star Wars Delivers Huge Change for Han Solo. IGN. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 9 лютого 2017.
  36. Schedeen, Jesse (13 жовтня 2016). Star Wars: Who Is Sana Solo?. IGN. Архів оригіналу за 23 грудня 2016. Процитовано 9 лютого 2017.
  37. Anthony Breznican (4 березня 2016). 'Star Wars: Han Solo' comic coming in June –. Ew.com. Архів оригіналу за 13 лютого 2022. Процитовано 21 грудня 2016.
  38. Agar, Chris (8 серпня 2020). Star Wars: Where Han Solo Is During The Prequel Trilogy. ScreenRant (амер.). Архів оригіналу за 17 лютого 2022. Процитовано 9 серпня 2020.
  39. Gramuglia, Anthony (31 жовтня 2020). Han Solo: What the Star Wars Really Did as an Imperial Cadet. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 17 лютого 2022. Процитовано 17 лютого 2022.
  40. Brooks, Dan (16 грудня 2021). Marvel’s Han Solo & Chewbacca Series Coming March 2022 - Exclusive. StarWars.com (амер.). Архів оригіналу за 19 лютого 2022. Процитовано 8 лютого 2022.
  41. Книга Зоряні війни (2020) ст. 200
  42. а б Campbell, Joseph; Моєрс, Білл (1989). The Power of Myth. New York City: Knopf Doubleday Publishing Group. с. 159. ISBN 978-0-385-24774-0.
  43. Empire's The 100 Greatest Movie Characters. Empire. London, England: Bauer Media Group. Архів оригіналу за 9 березня 2012. Процитовано 21 травня 2010.
  44. Entertainment Weekly's 20 All Time Coolest Heroes in Pop Culture. Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. 14 жовтня 2009. Архів оригіналу за 6 жовтня 2018. Процитовано 17 вересня 2010.
  45. The 100 Greatest Fictional Characters. Fandomania.com. 14 жовтня 2009. Архів оригіналу за 22 жовтня 2018. Процитовано 21 ьравня 2010.
  46. IGN Readers Have Picked the Best Star Wars Character of All Time. IGN. Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 6 червня 2020.
  47. News & Features Team (22 травня 2010). Top 10 Tuesday: Characters In Need of a Spin-Off. IGN. San Francisco, California: j2 Global. Архів оригіналу за 12 січня 2012. Процитовано 8 квітня 2011.
  48. Steinman, Gary (December 2008). Prince of Persia: Anatomy of a Prince. PlayStation: The Official Magazine. № 50. New York City: Future plc. с. 13.
  49. Space Adventure Cobra. 3 серпня 2008. Архів оригіналу за 9 вересня 2012. Процитовано 1 травня 2009.
  50. Space Adventure Cobra. Архів оригіналу за 3 вересня 2009. Процитовано 1 травня 2009.
  51. Aftab, Kaleem (10 березня 2008). Exclusive: Trek Star Reveals Captain Kirk Inspiration. IGN. San Francisco, California: j2 Global. Архів оригіналу за 11 квітня 2009. Процитовано 15 січня 2009.
  52. The 42nd Annual Saturn Awards nominations are announced for 2016!. Saturn Awards. 24 лютого 2016. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 4 березня 2016.
  53. Park, Andrea (25 червня 2018). Han Solo blaster from "Return of the Jedi" sells for $550,000 at auction. CBS News. Chicago, Illinois. Архів оригіналу за 18 вересня 2018. Процитовано 17 вересня 2018.