Харківський молочний комбінат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харківський молочний комбінат
Тип Публічне акціонерне товариство
Форма власності публічна компанія
Галузь Харчова
Спеціалізація Обробка молока та виробництво молочної продукції
Засновано 1973
Штаб-квартира Харків, вул. Роганська, 149
Територія діяльності Україна Україна
Продукція молоко, ряжанка, сир, сметана

Харківський молочний комбінат — молокозавод у Харкові, з 2019 року належить компанії ТОВ «Агросвіт»[1], колишня філія компанії «Вімм-Білль-Данн-Україна», української філії російського виробника молочної продукції та продуктів дитячого харчування.

Історія[ред. | ред. код]

ХМК було побудовано на початку 1970-х за індивідуальним проектом Українського проектного інституту м'ясної і молочної промисловості. Він почав роботу 29 червня 1973 року. 2002 його було куплено російською компанією «Вімм-Білль-Данн».

2003 на комбінаті встановлено дві лінії комп'ютеризованого обладнання, які на той час не мали аналогів в Україні[джерело?]. У 2011—2019 ХМК входив до складу PepsiCo. У 2019 році завод продано компанії ТОВ «Агросвіт»[2], випускає продукцію під брендом «Агромол».

Комбінат працює з постачальниками сировини, одним із постачальників комбінату є приватна молочна ферма[3] у с. Гавриші Богодухівського р-ну Харківської обл. Господарство має власну кормову базу, для якої виділили приблизно 5 тис. га полів, і самотужки заготовляє сіно, силос, сінаж.

Комбінат може переробляти 150 тонн молока на добу та випускати понад 80 видів молочної продукції: молоко пастеризоване, молоко пряжене, кефіри, сметана, ряжанка, плавлені сири, сиркові маси, питні йогурти, десертні йогурти, сиркові десерти та креми.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новини компаній: «Агросвіт» купує Харківський молочний комбінат. Agravery.com — аграрне інформаційне агентство (англ.). Процитовано 20 лютого 2020.
  2. Агросвіт купує Харківський молочний комбінат. Investory News (укр.). 5 липня 2019. Процитовано 2 грудня 2020.
  3. http://agronews.ua: На Харківщині відкрили ферму з новаціями для корів (https://agropolit.com/news/6137-zapratsyuvala-suchasna-molochna-ferma-na-harkivschini)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]