Харманли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Харманлі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
місто
Вікіпедія: Портал:«Болгарія»
Харманли
болг. Харманли
Країна Болгарія Болгарія
Область Хасковська область
Община Харманли
Код ЕКАТТЕ 77181 і HKV33-00
Поштовий індекс 6450
41°55′38″ пн. ш. 25°54′09″ сх. д.H G O
Висота 92
Площа 51 км²
Населення 17 613 осіб (15 березня 2024)[1],
20 763 осіб (15 березня 2024)[1]
Телефонний код +421-0373
harmanli.bg
Відстань
До обласного центру
 фізична 28 км [2]
До Софії
 фізична 228 км [2]
Розташування
Харманли. Карта розташування: Болгарія
Харманли
Харманли
Харманли (Болгарія)
Мапа
Мапа
CMNS: Харманли у Вікісховищі

Ха́рманли (болг. Харманли) — місто в Хасковській області Болгарії. Адміністративний центр общини Харманли. Ха'рманлі — місто на півдні Болгарії. Розташовае приблизно за 34 км на схід від міста Хасково. Місто є третім за величиною в області після Хасково і Димитровграда.

Панорама

Населення[ред. | ред. код]

За даними перепису населення 2011 року в місті проживали 18 589 осіб.

Національний склад населення міста[3]:

Національність Кількість осіб Відсоток
болгари 13941 81,0 %
цигани 1691 9,8 %
турки 1411 8,2 %
інша 50 0,3 %
не визначились 109 0,6 %
Всього відповіли 17202

Розподіл населення за віком у 2011 році[4]:


Динаміка населення[5]:

Географія[ред. | ред. код]

Місто розташоване поблизу ділянки зливання Харманлійської річки (відома в з назвою Олу дере (турецькою — тісна балка) з річкою Мариця, за 33 км на схід від обласного центру Хасково. Трансконтинентальна дорога із Західної Європи проходить через місто до Софії та на Стамбул. У місті є залізнична станція на лінії Свиленград-Пловдив-Софія.

Історія[ред. | ред. код]

Мечеть, 1930

Докази археологічного характеру про існування поселення в околицях сьогоднішнього міста Харманлі були зареєстровані в різні роки. 2004 року археологи Крум Бачваров, Венцислав Божков, Вікторія Петрова та команда з 5 студентів-інтернів провели дослідження доісторичного поселення, розташованого за 3 км на північ від міста. Воно належить до пізнього неоліту та раннього енеоліту (мідно-кам'яної доби). У часи пізньої бронзи і ранньої залізної доби було створено невелике село, розташоване недалеко від нинішнього міста, в урочищі, відомому харманлійцям як «Чортлене». Воно продовжує існувати в пізні епохи. Існуючий курган в районі місцевого парку відпочинку, що називається Міський сад, а також знахідки, під час будівельних робіт, свідчать про існування давнього поселення в самому центрі міста. Розкопана кераміка в районі сучасного парку дороманської епохи. Від середньовіччя знаходяться залишки фортеці і фрагменти кераміки, знайдені над Харманлі, виявлені під час розкопок в околицях сучасного парку. У нинішньому вигляді і у сьогоднішньому місці, однак, Харманлі з'явився лише близько 1510 року. Саме тому цей рік вважається початком існування сучасного міста — спадкоємцем населення багатих матеріальних і духовних культур у попередні епохи.

Харманлийска река (Улудере) в Харманлі

Все починається з караван-сараю, побудованого для розміщення торговців і мандрівників на шляху до Константинополя, навколо якого поступово формується село і «харман» — рівне місце, де було обмолочували пшеницю. Місце було придатне для молотарки через води річки Олу дере. Люди, що працювали на хармані, називалися «харманлії», звідки виникла назва міста.

Згідно з історичними джерелами та місцевою легендою, у цих краях є могила прилепського короля Вукашина Мрнявчевича, батька Марка — залишився в пам'яті народу як король Марко, переможеного турками у битві біля сусіднього села Черномен (сьогодні Орменіо в Греції) 26 вересня 1371 р.

У 1833 році в Харманлі було засновано монастирську школу, в 1835 році — збудовано церкву "Св. Атанасій ", а після 1833 — і школу. Незадовго до Визволення було створено громадський центр (1870), названий в 1899 році «Дружба». 1873 року введено в експлуатацію ділянку Румелійської залізниці, яка пізніше стала частиною маршруту відомого «Східного експресу».

Місто звільняється від османського правління частинами фронтового загону ген. Гурко 6 (18 в новому стилі) січня 1878 р. До 1885 р. місто знаходилося в межах Східної Румелії і до 1913 р. було останнім прикордонним містом Королівства Болгарія, і тільки після цієї дати територія країни була поширена до Свиленграду. У місті після Визволення закладені основи типового для малих міст життя — державні та громадські установи, банки, підприємства (переважно легка промисловість — переробка тютюну, обробка текстильних волокон, фабрика кераміки з 1930-х років). Освіта починає розвиватися у 1908—1909 рр. У місцевій школі відкрився перший клас середньої школи, пізніше — педагогічна школа; початкові школи — школа ім. А. Константинова в 1910 р., школа ім. Івана Вазова. З'являються культурні заклади — драматичні вистави в середній школі «Дружба», створюється учнівський струнний оркестр. Виникає військовий 6-й кінний полк і 9-а піхотна рота, прославлена участю у війнах. Місто зазнало жертв як на Балканських, так і у Першій світовій війні.

У післявоєнні роки, а також до кінця Першої світової війни біженці з Егейської та Західної Фракії, а також з Македонії, Албанії та Малої Азії були масово заселені в Харманлі. Вони назавжди змінюють вигляд малого міста. До 9 вересня 1944 року місто залишається переважно аграрним, більша частина населення займається сільським господарством і тваринництвом, і лише невелика частина людей є найманими працівниками або великими власниками.

Тільки після 9 вересня місто побудувало відомі підприємства, деякі з яких вже не існують. Побудовано керамічний завод, завод електричних двигунів, меблева фабрика. Завод з переробки шовкових волокон був замінений текстильною фабрикою (раніше «Маргарит Гогов»), яка мала понад 1000 працівників. Релейна фабрика також створюється як частина тенденції будівництва підприємств з перспективним виробництвом. Продукція експортується за кордон. Створені хлібозавод, побутові служби та інше. Існувала також сучасна ферма, яка служила прикладом. Згідно з німецькою моделлю, біля Преславця була побудована велика свиноферма. Освіта також була успішною — текстильний та електротехнічний технікуми були відкриті замість закритого аграрного. Було кілька дитячих садків, три початкові школи, одна початкова та три середні школи. У зв'язку з професійним навчанням у 80-х рр. було відкрито УВК. Формуються самодіяльні фольклорні колективи. У певний період була рок-група. Загальний вигляд міста змінюється внаслідок прискореного житлового та громадського будівництва.

Демократичні зміни також відзначаються на Харманлі. Більшість соціалістичних підприємств збанкрутували, але виникає багато тих, що діють у сфері торгівлі, послуг (атвтомайстерні, сервіси), легка промисловість (пошиття одягу), харчова промисловість та будівництво. Протягом останніх кількох років активація була помічена в житловій та громадській інфраструктурі (дороги або будівлі), але все ще далека від бажаного. Негативні тенденції відзначаються через падаючу чисельність населення, і мають несприятливий прогноз, але можуть бути змінені в разі зміни економічної ситуації в місті (наприклад, кількість робочих місць і заробітної плати).

Мандрівники, які повідомили про Харманлі: Бенедикт Куріпик, Корнеліус Шепер, Антон Вранчич, Ганс Дерншвам, Штефан Герлах, Мельхіор Безолт, Рейнхольд Любенов, Хаджі Кальфа, Евлія Челебі та багато інших.

Релігії[ред. | ред. код]

Громадяни Харманлі, здебільшого, є християнами. Мусульман мало. Є 2 великі церкви — Св. Афанасій, побудована в 1835 році, і Св. Іван Рильський, побудована в 1938 році. 2012 року почалося будівництво мечеті в сусідньому селі Шишманово.

Економіка[ред. | ред. код]

Основними галузями економіки міста є сільське господарство, меблева промисловість, переробка олій і м'яса, ремонт і обслуговування автомобілів. В недавньому минулому Харманлі був важливим центром у сфері легкої промисловості — виробництва та експорту шовку та готових тканин.

У місті є 2 винні заводи, які виробляють вина високої якості, переважно з місцевих виноградників.

Державні установи[ред. | ред. код]

Громадський центр в Харманлі

Основні державні установи міста — муніципальна адміністрація з відповідними відділами: бюро праці, обласного управління поліції, районного суду, управління соціальної допомоги та інші.

Визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Урочище «Приказка»
Горбатий міст (1585 р.)
Джерело
Повінь на р.Мариця

На південно-західній околиці міста знаходиться прекрасна ущелина, де тече річка Харманлійська (Олу дере). Там, на схилах місцевих пагорбів, утворився мальовничий сосновий гай. Тут розташований гребний канал, а трохи вище вгору знаходиться культурний центр сучасного болгарського поп-фольклорного ресторану «Приказка», разом з нещодавно побудованим готелем.

У місті розташовані залишки так званого «караван-сараю». Це була своєрідна придорожня станція, яка служила ночліжкою для путників з і до Константинополя, а також для заміни коней султанських караванів, посланців і т. ін. У другій половині XVI століття Сівауш паша отримав від султана місцеві землі від Харманлі до Свиленграда за особливі заслуги. Сьогодні збереглася лише одна стіна, з написом, що свідчить про 500-річну історію міста.

Над річкою Харманлійською, за будівлями міського суду та музею знаходиться «Горбатий міст». Це один з найстаріших мостів у цьому районі — побудований у 1585 році. Він має своєрідну архітектуру. Згідно з археологічними дослідженнями, він і караван-сарай були побудовані одночасно, і, ймовірно, з ініціативи Сіавуш-паші (хорвата за походженням, який прийняв іслам і став візиром).

Міст — це пік османського мистецтва. Нині під ним немає річки, яка відведена проєктом багато років тому, згідно з яким повинно бути озеро.

Прекрасне місце — гора Тріфона, з якої все місто видно як на долоні.

Ще однією важливою пам'яткою в околицях Харманлі є дольмен біля села Остир Камик. Передбачається, що це неолітичний будинок доісторичних людей, які населяли цю місцевість.

На східному кінці, на виїзді з Харманлі у напрямку Свиленграда, лежить «Джерело Белоноги». Воно було перетворене на фонтан, на якомуо є пластина з віршем з поеми Петка Славейкова і з статуєю Гергани, що прославила болгарок і приголомшила великого візира Османської імперії.

В рамках проєкту розроблена еко-траса від оновленої гребної бази через ресторан «Приказки» до Дядотодорового фонтану.

Вівтар церкви «Св. Іван Рильський» — чудовий витвір різьбового мистецтва.

У місцевості «Дефілето», на річці Харманлійська можна побачити привабливі природні явища, включаючи малий водоспад. Поруч знаходяться залишки середньовічної фортеці.

Центр міста також красиво оформлений фонтанами, парком і пабами, які збирають багатьох відпочиваючих і відвідувачів протягом усього вихідного дня.

Театри[ред. | ред. код]

Трупа
Трупа1

У Харманлі є красивий, відновлений театр, який є частиною громадського центру «Дружба». На його сцені часто бувають трупи з усієї країни. Створюються дитячі групи, організовуються концерти місцевих народних танців, фортепіано і гітарних груп.

У листопаді 2007 року молоді ентузіасти Зорниця Боянова та Румяна Костова у співпраці з громадським центром «Дружба» створили діючу трупу. Керівник — знаменита хасковська актриса Светла Рудева. Цей маленький крок допомагає активізувати культурне життя в Харманлі, залучаючи молодих акторів до виступу в численних п'єсах, скетчах і т. ін.

Музеї[ред. | ред. код]

У 1964 р. на базі громадського центру «Дружба» було створено музейну колекцію. Відкрита для відвідування з 18 січня 1968 року. Його першим куратором стає Златан Петров. Спочатку експонати музейної колекції поділяються на три розділи — «Археологія», «Етнографія» та «Революційний рух». У 90-х роках минулого століття збірка була перенесена до невеликого будинку колишнього поштового відділення, яка оголошена пам'яткою культури. 2000 року, згідно з рішенням міської ради Харманлі, збірка була перетворена в Історичний музей — Харманлі за згодою колишнього міністра Емми Москової. Музей має понад 15 000 експонатів, є бібліотека та конференц-зал. Загальна площа музею становить 800 м² на двох поверхах. Простір перед музеєм має форму відкритої сцени (ротонда) з сидіннями, що дозволяє проводити події на відкритому повітрі, а за музеєм формується лапідарій.

Регулярні події[ред. | ред. код]

Є кілька щорічних заходів, що відбуваються в Харманлі. Найближчими до серця людей є данина Трифону Зарезану на вершині гори Трифончето.

Ще однією подією є ярмарок, який проводиться кожну осінь першого або другого тижня жовтня. Ще один щорічний захід — це конкурс «Поети з гітарою». А найкраща подія — свято міста — 2 травня. Святкування тривалістю близько тижня включають багату і різноманітну програму спортивних і культурних програм. Іншою подією є «Мото-фест», організований мото-клубом «Шакали» в Харманлі, який проходиться у місцевості «Казала» поблизу міста в літні місяці. У 2015 році відбувся молодіжний музично-театральний фестиваль «Срешта».

Особи[ред. | ред. код]

Дельчо Коцев
  • Дельчо Коцев (1876—1956), революціонер від ВМОРО
  • Ані Качулева (1920—2003), актриса кіно
  • Атанас Маргаритов (1912—1998), диригент
  • Бакалов Василь, македоно-одринський ополченець
  • Йорданка Димчева (1924 -?), оперна співачка, меццо-сопрано
  • Генчо Стоєв (1925—2002), письменник
  • Димитр Лавчев (народився у 1952 р.), віртуозний гармоніст
  • Димитр Марашлієв, футболіст
  • Живко Гарванов (1934—1998), актор і кінематографіст
  • Михайло Мутафов, актор
  • Пепа Ніколова (1946—2006), актриса
  • Йорданка Кузманова (1938), актриса
  • Груйчо Дочев (1934—2014), співак болгарських народних пісень
  • Стефан Ботев (1968 р.), важкоатлет, олімпійський чемпіон
  • Стоян Стоєв (1941—2000), актор
  • Петро Льондев (1936), композитор
  • Милко Петров (1928—2011) лікар і скрипаль
  • Георгій Ніколов, письменник
  • Гриша Трифонов, письменник і бард

Інше[ред. | ред. код]

З 2017 року в Харманлі є табір для біженців.[6] Затока Харманлі на острові Антарктида носить ім'я міста.[7]

Посилання[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.grao.bg/tna/t41nm-15-03-2024_2.txt
  2. а б Фізичні відстані розраховані за координатами населених пунктів
  3. Национален статистически институт. Население по области, общини, населени места и самоопределение по етническа принадлежност към 01.02.2011 г. (болгарською) . Архів оригіналу за 05.04.2013. Процитовано 18 березня 2012.
  4. Национален статистически институт. Население по области, общини, населени места и възраст към 01.02.2011 г. (болгарською) . Архів оригіналу за 14.08.2013. Процитовано 18 березня 2012.
  5. Национален статистически институт. Справка за населението на гр. Харманли, общ. Харманли, обл. Хасково (болгарською) . Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 23 січня 2012.
  6. Първият бежански център от затворен тип вече е готов, чака обзавеждане, dnevnik.bg, 2 септември 2017 г.
  7. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Harmanli Cove.

Міста Болгарії