Хаф-пайп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хаф-пайп для скейтбордингу
Схема хаф-пайпу із вертикаллю: flat—платформа; transition—перехідна частина; vert—вертикальна стіна; coping—край; deck—верхній майданчик;

Хаф-пайп (англ. Half-pipe — половина труби) — конструкція, яка використовується в гравітаційних екстремальних видах спорту, таких як сноубординг, скейтбординг, лижний спорт, фрістайл BMX і катання на роликових ковзанах.

По формі конструкція нагадує поперечний переріз басейну та напівтрубу. Виготовляється хаф-пайп із дерева, хоча в деяких випадках поверхня може бути зроблена з іншого матеріалу, такі як бетон, метал, ґрунт або сніг.

Також існує однойменний олімпійський вид зимового спорту, змагання з якого проходять на хаф-пайпі, вкритого снігом, з двома зустрічними скатами і простором між ними, що дозволяє спортсмену виконувати стрибки та трюки при кожному переміщенні від однієї стіни до іншої.

Для створення правильної геометрії і радіусу використовується ратрак зі спеціальними насадками. Ця споруда зовні нагадує рампу для скейтборду, висота стінок якої понад 3 м, а довжина перевищує 80 м. Його будують на горі з ухилом, тому можна з однієї стіни розігнатися, а з іншого вилетіти по радіусу, виконати трюк і, вписавшись у той же радіус, поїхати назад і зробити наступний трюк на протилежній стіні. Хаф-пайп великих розмірів, що використовується, як правило, на дуже серйозних змаганнях, називають суперпайп.

Елементи хаф-пайпу[ред. | ред. код]

  • Вертикаль, Стіна (англ. vert) — вертикальна частина хаф-пайп, яка допомагає підкинути спортсмена в повітря. — Вертикальні частини стін між краєм і перехідними частинами (transition).
  • Основа або платформа (англ. flat) — центральна нижня частина хаф-пайпу.
  • Перехід або транзит (англ. transition) — секція, де відбувається перехід між нижньою основою (платформою) і вертикальною стіною. Цей перехід вимірюється, як радіус великого уявного кола.
  • Край (англ. coping)— верхня грань пайпу, де закінчується стіна.
  • Майданчик (англ. extension, deck, table)— плоска горизонтальна поверхня на самому верху стіни з кожного боку по якій ходить персонал або стоять глядачі.
  • Місце входу в хавпайп (англ. entry ramp) — початок пайпу, звідки починається рух, при цьому іноді захід у хаф-пайп здійснюється збоку.

Снігові наполовину[ред. | ред. код]

Хаф-пайп на снігу

Напів-труби в снігу спочатку були зроблені у великій частині рукою або з важкою технікою. Труби розрізали в сніг, використовуючи апарат, подібний до елеватора зерна. Винахідник був Колорадо Фермер Дуг Вау, який створив трубний дракон, який використовується як у зимових Олімпійських іграх 1998 та 2002 років.

У зимових видах спорту, 6,7 м (22 футів) Halfpipe називається SuperPipe. Найвищий сніговий суперпромив у світі знаходиться поблизу Laax, Швейцарія.[1] З висотою 6,90 м (22,6 футів) цей напівтобус відбувся світовий рекорд з 2014/2015 сезону та регулярно розміщує відкритий Laax.

Поточний світовий рекорд для найвищого стрибка в половині труби тримає фристайл лижника, Джеффрі Полт-Ворд,[2] у чемпіонаті світу з фрі-майна у 2015 році, коли він досяг висоти 8,04 метрів (26 футів, 3ін ) над 22-FT SuperPipe.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Valentino Guseli sets world record in the LAAX superpipe. www.boardriding.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 24 червня 2021.
  2. Joffrey Pollet-Villard breaks world record for ski superpipe high air. FREESKIER (амер.). 19 березня 2015. Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 24 червня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]