Хвилівникові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хвилівникові
Копитняк європейський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Перцевоцвіті (Piperales)
Родина: Хвилівникові (Aristolochiaceae)
Juss.
Підродини
Синоніми

Asaraceae Vent.
Sarumaceae Nakai, nom. nud.[1]

Вікісховище: Aristolochiaceae

Хвилівникові (Aristolochiaceae) — родина квіткових рослин порядку Piperales.

Опис[ред. | ред. код]

Це багаторічні або прямостоячі трави чи виткі чагарники та чагарнички, з черговими листками, переважно цілісними або рідшелопатевими, без прилистків. Квітки поодинокі (звичайно пазушні) або в китицях чи в цимозних суцвіттях, актиноморфні або зигоморфні, маточково-тичинкові, циклічні. Чашечка зрослолиста і 3-лопатева або відсутня. Віночок звичайно відсутній, рідко оцвітина подвійна (рід Saruma) або з рудиментом віночка (рід Asarum). Тичинок 6 (інколи 12-36) в 1-2 колах; нитки вільні або зрослі із стовпчиком в гіностемій; пиляки вільні або прирослі до стовпчика. Гінецей з 6-4 карпел, напівапокарпний (рід Saruma), але частіше синкарпний або паракарпний, з товстим коротким стовпчиком і з зірчастою приймочкою; зав'язь нижня або напівнижня, 6- гнізда або з неповними перегородками, з численними горизонтальними або повислими насінними зачатками. Плоди напівапокарпні багатолистянки, але частіше коробочки, рідко плоди нерозкривні, 1-насінні. Насіння з дуже маленьким зародком і багатим м'ясистим ендоспермом.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина об'єднує в світі 7 родів та близько 400 видів у тропічних, субтропічних та помірних областях обох півкуль, за винятком Австралії. У Флорі України представлено 2 роди.

Токсичність[ред. | ред. код]

Рослини родини Хвилівникові містять аристолохієву кислоту, що є сильним канцерогеном з відкладеним (до 10 років) терміном дії. Вживання фітопрепаратів на основі продуктів родини Хвилівникові, в тому числі, Копитняка, значно збільшує ризик захворювань на рак печінки або нирок.[2]

Роди[ред. | ред. код]

Родина містить дві підродини[3], в які входять наступні роди[4]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Family: Aristolochiaceae [[Juss.]], nom. cons. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 12 квітня 2007. Архів оригіналу за 25 травня 2014. Процитовано 9 січня 2011. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  2. Liver cancer, naturally. Science-Based Medicine (амер.). 2 листопада 2017. Архів оригіналу за 5 листопада 2017. Процитовано 3 листопада 2017.
  3. Huber H. The Families and Genera of Vasclar Plants / Ed. K. Kubitzki. — Springer Verland, 1993. — Vol. 2. — P. 129—137.
  4. Genera in Aristolochiaceae. The Plant List (2013). Version 1.1. Published on the Internet; http://www.theplantlist.org/ (англ.). Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden. 2013. Архів оригіналу за 18 червня 2017. Процитовано 18 травня 2015.
  5. Asarum [Архівовано 5 вересня 2017 у Wayback Machine.]: інформація в базі даних The Plant List(англ.)(лат.)
  6. [[https://web.archive.org/web/20170905114352/http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Aristolochiaceae/Aristolochia/ Архівовано 5 вересня 2017 у Wayback Machine.] Список видів роду Хвилівник на сайті The Plant List](англ.)(лат.)