Хоббіт: Битва п'яти воїнств

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хоббіт: Битва п'яти армій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хоббіт: Битва п'яти воїнств
англ. The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Жанр пригоди, фентезі
Режисер Пітер Джексон
Продюсер Пітер Джексон
Керолайн Каннінгем
Зейн Вайнер
Френ Волш
Сценарист Френ Волш
Філіпа Бойєнс
Пітер Джексон
Гільєрмо дель Торо
На основі Гобіт Дж. Р. Р. Толкіна
У головних
ролях
Мартін Фріман
Іен Маккеллен
Річард Армітедж
Орландо Блум
Бенедикт Камбербетч
Крістофер Лі
Оператор Ендрю Лесні
Композитор Говард Шор
Монтаж Ябез Олсен
Художник Dan Hennahd
Кінокомпанія New Line Cinema
Metro-Goldwyn-Mayer
WingNut Films
Дистриб'ютор Warner Bros. Pictures
Тривалість 144 хвилин
Мова англійська
Країна Нова Зеландія
Сполучені Штати
Рік 2014
Дата виходу Україна Україна — 11 грудня 2014
Кошторис $225 млн
Касові збори $956 млн
IMDb ID 2310332
Рейтинг IMDb: 8.3/10 stars[1]
MPAA: PG-13[2]
Попередній Хоббіт: Пустка Смога
Наступний Володар перснів: Хранителі Персня
thehobbit.com
CMNS: Хоббіт: Битва п'яти воїнств у Вікісховищі
Зовнішні відеофайли
Хоббіт: Битва п'яти воїнств
Офіційний трейлер від Кіноманія

«Хоббіт: Битва п'яти воїнств» (англ. The Hobbit: The Battle of the Five Armies) — третя і фінальна частина кінотрилогії «Хоббіт» режисера Пітера Джексона, екранізації новели-казки Дж. Р. Р. Толкіна «Гобіт, або Туди і Звідти». Вихід фільму в прокат в США відбувся 17 грудня 2014 року.

Цей фільм, як і в попередніх частинах, знімався камерами RED Epic з роздільною здатністю високої чіткості, з частотою 48 кадрів на секунду. Фільм завершує трилогію «Хоббіт», яка передує кінотрилогії «Володар перснів». Він є останньою екранізацією літературного світу Толкіна, оскільки Крістофер Толкін і Пітер Джексон досягли правового врегулювання, що трилогія «Хоббіт» є останньою адаптацією літературних творів Толкіна. Касові збори склали $956M, що зробило цей фільм другим найуспішнішим фільмом 2014 року та 55-им найкасовішим за всі часи.

У фільмі розповідається про події, які відбуваються в Королівстві Еребор, після того, як гноми розбудили сплячого гігантського дракона Смоґа, який летить до Озерного міста, щоб знищити його. Тим часом величезна армія орків під командуванням Азога наближається, загрожуючи почати похід по всьому Середзем'ю.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму починаються відразу ж після закінчення фільму «Хоббіт: Пустка Смоґа». Розлючений дракон Смоґ летить у бік Есгарота, Озерного Міста, з метою знищити його дощенту, вважаючи, що жителі міста допомогли Торіну Дубощиту, Більбо Беггінсу і решті гномів проникнути в Еребор. Одночасно Тауріель рятує дітей Барда і разом з Кілі і його супутниками намагається втекти зі знищуваного драконівським вогнем міста. Водночас, заарештований за наказом Бургомістра Бард Лучник, вибирається з в'язниці якраз в момент нападу дракона. У невеликій сутичці йому все-таки вдається вбити Смоґа, поціливши Чорною стрілою в єдине місце, не приховане бронею. Тіло дракона падає на човен бургомістра, убивши його. Озерне Місто, тим не менш, знищене. Бард стає на чолі народу Есгарота і переконує людей повернутися в Долл, звідки люди втекли після першого нападу Смоґа в давнину. Він вірить, що Торін дотримає свого слова і дасть частку багатств Ереборові для відбудови Долла. Вцілілий бургомістр втратив владу, хоча й сподівається повернути її завдяки золоту гномів.

Разом з іншими гномами Кілі йде за загоном Торіна Дубощита. Він добирається до Гори, де Більбо розповідає йому і його супутникам, що спадкоємець престолу зазнав тієї ж хвороби, що і його дід Трор свого часу, — під впливом незліченних скарбів ним заволоділа жадоба багатства. Як новий Король-під-Горою, Торін наказує замурувати вхід до міста, щоб ніхто не зазіхав на його скарби. Він посилає гномів шукати головну коштовність — Горикамінь, який Більбо переховує, боячись, що від нього Торін збожеволіє остаточно.

Водночас Ґендальф все ще перебуває в полоні у Саурона в Дол-Гулдурі. Мага рятує королева ельфів Геладріель, яка використовує власний Перстень — Ненью. Вона і Ґендальф зазнають нападу Примар Персня — назгулів на чолі з Королем-Чаклуном, але на допомогу несподівано приходять Елронд і Саруман. У сутичці їм вдається здолати Примар Персня. Але несподівано перед ними постає Саурон, Геладріель чаклунством виганяє його і назгулів з Дол-Гулдура, але всі розуміють, що перемога недовга. Король Елронд пропонує попередити людську державу Гондор про небезпеку, але Саруман перешкоджає цьому, запевняючи, що він сам розбереться з Сауроном. Радагаст відвозить Ґендальфа до себе додому, звідти Ґендальф їде до гори Еребор.

Азог Осквернитель веде армію орків до Одинокої Гори і дорогою зустрічає свого сина Больга. Той попереджає про потужну армію ельфів під проводом Трандуїла, яка прямує до Еребора, щоб забрати частку скарбу. Прослідкувавши за воєначальником Осквернителя, Леголас і Тауріель бачать його величезну армію, проти якої ельфам не встояти.

Армія Трандуїла прибуває до Одинокої Гори з вимогою віддати забрані в давнину гномами коштовності. Бард вирушає до Торіна переконати його віддати належне ельфам, щоб справа не дійшла до війни. Та Торін, засліплений жадобою багатства, відмовляється ділитися. Трандуїл об'єднується з людьми, щоб забрати скарби силою.

Друзі Торіна не згодні з поведінкою свого короля, але мусять слухатися і готуватися до бою. Торін дарує Більбо міфрилову кольчугу, яку Більбо передасть потім Фродо. В цей же час Ґендальф прибуває до руїн Долла, де зустрічає хобіта. Більбо передає Трандуїлу і Бардові потай викрадений Горикамінь. Наступного дня Королю-під-Горою висувають ультиматум — йому повертають Горикамінь в обмін на золото для народу Барда і коштовності, що належать ельфам. Торін не вірить, що камінь справжній, тоді Більбо зізнається, що викрав його як обіцяну свою частку. Розлючений Дубощит ледве не скидає хобіта зі стіни, але тут наближається військо гномського короля Залізних гір Даїна, викликане ним на підмогу.

Гендальф намагається переконати Даїна не воювати, адже наближається військо орків, яке знищить їх усіх, коли не об'єднатися. В цю мить з-за гір нападають орки. Трандуїл, дослухавшись до Ґендальфа, допомагає гномам, які опиняються під ударом. Торін у цей час хвилюється тільки за золото. Роздумуючи над почутим від своїх побратимів і предків, він усвідомлює, що загине, коли не пересилить свої гординю і жадібність. Разом зі своїми гномами він приходить на допомогу армії Даїна, а потім разом з Філі, Кілі та Дваліном вирушає до Воронячої Скелі, щоб знищити очільника орчої армії Азога та помститися йому за смерть батька.

У цей же час Тауріель і Леголас попереджають Трандуїла про другу орчу армію, яку веде Больг. Але той відмовляється продовжувати битву, вважаючи, що вже занадто багато ельфів загинуло в цій битві, і не пускає у бій Тауріель. Більбо вирушає попередити Торіна про військо Больга попереду. Азог вбиває Філі на очах у Торіна. Король-під-Горою вступає у фінальну сутичку з найлютішим ворогом, у той же час Тауріель зазнає нападу Больга. Кілі встає на її захист, але гине від рук орка. Леголас вступає в сутичку з Больгом і вбиває його.

У Битву П'яти воїнств вступають Радагаст, Великі Орли та Беорн, завдяки чому орків вдається здолати. У жорстокій сутичці на замерзлому водоспаді Азог програє Торіну, та це виявляється підступним обманом. Він несподівано нападає вдруге, завдавши смертельної рани. Однак і Торін встигає вбити свого ворога, здійснивши цим помсту. Помираючи, Торін просить вибачення у Більбо за свою поведінку в Ереборі.

Люди повертаються в Долл, а гноми готують святкування. Більбо вирішує тихо піти, але обіцяє гномам, що буде радий бачити їх в себе вдома, в Ширі. Леголас покидає свого батька, щоб вирушити на пошуки молодого вождя дунедайнів, якого всі знають як Мандрівника, а Тауріель горює над тілом закоханого в неї гнома Кілі. Більбо разом з Ґендальфом вирушають у Шир.

На кордоні із Широм Ґендальф розповідає, що весь цей час знав про Перстень, який Більбо знайшов в печерах Голлума. Однак, він ще не знає про його сутність. Після повернення Більбо виявляє, що його родичі Саквиль-Беггінси влаштували розпродаж його майна, думаючи, що Більбо вже мертвий. Хобіт проганяє докучливих родичів, але ті вимагають документа, який підтвердив би особу Більбо. Той показує договір з Торіном про його найм як викрадача. На питання хто такий Торін він відповідає — друг.

Минає 61 рік, Більбо виповнюється 111 років, він сидить у себе вдома, розглядаючи Перстень. У двері хтось стукає, це виявляється Ґендальф, чим починаються події «Володаря Перснів».

Творча команда[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль
Мартін Фріман
Ієн Голм
Більбо Беггінс
англ. Bilbo Baggins
гобіт
Іен Маккеллен Гендальф
англ. Gandalf the Grey
маг
Річард Армітедж Торін Дубощит
англ. Thorin Oakenshield II
гном, лідер групи гномів
Орландо Блум Леголас
англ. Legolas Greenleaf
ельф
Еванджелін Ліллі Тауріель
англ. Tauriel
ельфійка
Бенедикт Камбербетч Смоґ/Саурон Некромант
англ. Smaug the Magnificent/Sauron the Necromancer
айнур
Лі Пейс Трандуїл
англ. Thranduil
король лісових ельфів
Люк Еванс Бард Лучник
англ. Bard the Bowman
людина
Ейдан Тернер Кілі
англ. Kíli
гном
Дін О'Горман[en] Філі
англ. Fíli
гном
Джед Брофі Норі
англ. Nori
гном
Пітер Гемблтон Ґлоїн
англ. Glóin
гном, батько Ґімлі
Джеймс Несбіт Бофур
англ. Bofur
гном
Ману Беннетт Азог
англ. Azog
вождь орків
Кейт Бланшетт Ґаладріель
англ. Galadriel
ельфійка
Г'юго Вівінг Ельронд
англ. Elrond
напівельф
Крістофер Лі Саруман Білий
англ. Saruman the White
лідер магів
Сильвестр Маккой Радаґаст Бурий
англ. Radagast the Brown
маг
Біллі Конноллі Дайн II Залізна нога
англ. Dáin II Ironfoot
гном
Мікаел Персбрандт Беорн
англ. Beorn
людина-перевертень
Стівен Фрай Майстер Озерного міста
англ. Master of Lake-town
Марк Мітчинсон Брага
англ. Braga
капітан Озерного міста

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Postmodern» у 2014 році.

  • Перекладач — Роман Дяченко
  • Режисер дубляжу — Анна Пащенко
  • Звукорежисер — Олександр Мостовенко
  • Звукорежисер перезапису — Максим Пономарчук

Саундтрек[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав загалом позитивні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 69 % на основі 49 відгуків від критиків (середня оцінка 6,7/10). Загалом на сайті фільми має позитивний рейтинг, фільму зарахований «стиглий помідор» від кінокритиків[3], Internet Movie Database — 8,3/10 (24 195 голосів)[1], Metacritic — 62/100 (13 відгуків критиків). Загалом на цьому ресурсі від критиків фільм отримав позитивні відгуки[4].

Олекса Мельник на ресурсі «PlayUA» поставив фільму 96/100, сказавши, що «навіть попри, здається, зумисні спроби наших недолугих перекладачів спаскудити стрічку „Гобіт: Битва п'яти військ“ — це все одно найграндіозніше кіно про Середзем'я. Пітерові Джексону вдалося знову відтворити й вдосконалити світ Джона Толкіна. Батальні сцени викликають легке запаморочення, а від повернення Більбо додому трішки мокріють очі»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Hobbit: The Battle of the Five Armies ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 14 грудня 2014.
  2. The Hobbit: The Battle of the Five Armies ((англ.)) . AllMovie. Процитовано 14 грудня 2014.
  3. The Hobbit: The Battle of the Five Armies ((англ.)) . Rotten Tomatoes. Процитовано 14 грудня 2014.
  4. The Hobbit: The Battle of the Five Armies ((англ.)) . Metacritic. Процитовано 14 грудня 2014.
  5. Олекса Мельник (14 грудня 2014). Огляд стрічки “Гобіт: Битва п’яти військ”. PlayUA. Архів оригіналу за 14 грудня 2014. Процитовано 14 грудня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]