Хожай Оксана Борисівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксана Хожай
Зображення
О.Хожай
О.Хожай
Основна інформація
Дата народження 31 січня 1965(1965-01-31)
Місце народження Київ
Дата смерті 17 березня 2013(2013-03-17) (48 років)
Місце смерті Київ
Причина смерті синдром Шегрена
Поховання Борзна
Громадянство Україна Україна
Професія співачка
Освіта Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого
Інструменти вокал[d]
Жанри поп
Нагороди
Заслужений артист України

Оксана Борисівна Хожай (нар. 31 січня 1965, Київ, або Борзна[1] — пом. 17 березня 2013) — співачка, актриса, поет, композитор, заслужена артистка України[2].

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Музичну освіту отримала у школі при Київській консерваторії ім. М. Лисенка для особливо обдарованих дітей.

Після школи вступила до театрального інституту ім. Карпенка-Карого на акторське відділення.

У студентські роки була провідною і брала активну участь в телевізійному конкурсі «Несподіваний Дощ». Не один раз була запрошена в музичну телепрограму «Утрєнняя почта (Ранкова пошта)».

Оксана Хожай — єдина представниця від України в професійній французькій трупі світового вар'єте «Мулен Руж»; співала з живим оркестром в Угорщині, Німеччині, Австрії та Болгарії.[3].

У 1988-му році записала з поп-групою «Візит», яку заснував Валерій Куцевалов обробку народної пісні «При долині кущ калини».[4]

У 1992 — сингл «Снігова людина».

У 1993 році випущений альбом «Пантера».

У 1995 — альбом «Дощ», супроводжуваний однойменним найкращим кліпом 1995 року, вперше — в чорно-білому стилі.

Влітку 1997 року фірма «Western Thunder» розтиражувала альбом на касеті: вихід альбому супроводжувався прем'єрою відеокліпу «Ту-ру-ру», що став першим в Україні кліпом з елементами комп'ютерної графіки.

З літа 1999 року співпрацює з державним циганським театром «Романс» Ігоря Крикунова. У грудні того року відбулася прем'єра вистави «Цигани», де Оксана виконала головну роль.

У лютому 2000 року розпочинає співпрацю з продюсером, співаком і композитором Олександром Чукаленко («Барон», Music Step). У парі з продюсером (лейбл JRC) випустила перший компакт-диск «Холодний світанок».

17 вересня 2008 її сингл «Мовчати» увійшов до топ 20 хіт-параду «Я-зірка», що проводиться MusicРадіо.

Повернення[ред. | ред. код]

23 лютого 2011 року в Києві пройшов творчий вечір співачки, актриси, поета — Оксани Хожай, який відбувся у нічному клубі «Бінго».

У програмі брали участь: Павло Зібров, Віктор Павлік, Олександр Єгоров, Оксана Вояж, Анжеліка Рудницька; так і, вже багатьма улюблена — співачка Натаніка, фіналістка шоу Україна має талант — Олена Матюшенко, фіналістка відбіркового туру Євробачення 2009 — Таня Брянцева, композитор-аранжувальник — Віталій Сізик, модель і співак — Роман Заданюк, фіналіст «Фабрика зірок-3» — Вася Нагірняк, лауреат міжнародних конкурсів — Олександр Доля.[5]

Сім'я, особисте життя[ред. | ред. код]

Батько, Борис Юхимович, закінчив університет імені Шевченка. Своє життя він присвятив журналістиці, був кореспондентом, редактором газети, брав активну участь у благодійній діяльності.

Мама, Тетяна Анатоліївна, — художник — модельєр, коректор газети. Безсумнівно, прекрасний голос Оксана успадкувала саме від матері, яка дуже музична.

Останні 5 років жила в фактичному шлюбі з 32-річним продюсером Віталієм Зарицьким.[1]

Нагороди[ред. | ред. код]

Хожай Оксану Борисівну, Лауреата міжнародних та українських конкурсів артистів естради нагороджено «За заслуги в розвитку культурного співробітництва України з іншими державами, творчі досягнення в галузі культури та вагому добродійну діяльність» — Орденом Святого Станіслава V ступеня з врученням їй Лицарського Хреста. Вписано ім'я О. Б. Хожай, кавалерственої дами Ордену Святого Станіслава V ступеня до «Золотої книги кавалерів Ордену Святого Станіслава в Україні».[6]

  • 2005 — заслужена артистка України.

У 2008 році Оксана Хожай перемогла в українській версії телешоу «Звана вечеря».

Хвороба[ред. | ред. код]

У серпні 2012 року у співачки діагностували рідкісну хворобу — синдром Шегрена у найскладнішій формі, останні місяці життя вона була прикута до ліжка[7]. Через те, що стан Оксани постійно погіршувався і почали відмовляти органи, було вирішено робити дуже ризиковану операцію — їй практично повністю видалили кишківник. 17 березня 2013 року Оксана померла від ускладнень, спричинених хворобою[8]. Тіло співачки було кремоване,[1] урна похована 20 березня в Борзні, поряд зі своїм батьком[9]. Надпис на надгробку:

Кавалерственная дама двух орденов Ордена Святого Станислава I-II ст., Заслуженная артистка Украины, актриса, поэт, певица Хожай Оксана Борисовна

(рос.).[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г С.Корженко. На могилі Оксани Хожай живуть 2 коти / «Газета по-українськи».— № 109 (1651), 27 грудня 2013 р. с. 39
  2. Поп-артисти ретро
  3. Оксана Хожай. Архів оригіналу за 14 жовтня 2012. Процитовано 11 серпня 2012.
  4. Група «Візит». Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 11 серпня 2012.
  5. Оксана Хожай — повертається. Архів оригіналу за 13 березня 2013. Процитовано 11 серпня 2012.
  6. ХОЖАЙ Оксана Борисівна
  7. Допоможіть врятувати важкохвору заслужену артистку України Оксану Хожай!
  8. Померла українська співачка Оксана Хожай
  9. Похорон Оксани Хожай