Хойницький район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хойницький район
Хойніцкі раён
Герб Прапор[d]
Розташування району
Район на мапі області
Основні дані
Країна: Білорусь
Область: Гомельська область
Населення: (2016) 19 539[1] чол.
Площа: 2030 км²
Населені пункти та ради
Районний центр: Хойники
Районна влада
Вебсторінка: http://khoiniki.gomel-region.by/
Голова РДА: Олександр Бичан
Голова районної ради: Галина Рябінкіна
Мапа
Мапа

Хойницький район (біл. Хойніцкі раён) — адміністративна одиниця на півдні Гомельської області Білорусі. Адміністративний центр — місто Хойники. Район дуже сильно постраждав від аварії на ЧАЕС. Тут знаходиться частина Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника.

Географія[ред. | ред. код]

Площа району становить 2030 км кв (8-ме місце). Район на північному заході межує із Калинковицьким районом, на північному сході з — Речицьким, на сході — з Брагінським, на південному сході — Наровлянським і Мозирським районами Гомельської області, на півдні — з Україною.

Основні річки — Прип'ять і її притоки Віть і Тур'я. Є багато озер, у тому числі Жартай, Ломиш, Староселлє, В'юри, Гнєздноє, Мостище, Семениця, а також водоймища Великоборське, Віть, Судково й Уласи.

У районі проведені меліоративні канали, у тому числі Великий, Кожушковський, Амельковщинський, Клівской, Кононовський і Щелбинський.

Історія[ред. | ред. код]

Район утворений 8 грудня 1926 року. 10 жовтня 1967 року Хойникам привласнений статус міста.

Хойницький район — найбільше постраждав внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. За 20 років після аварії з території, найбільше забрудненої радіонуклідами, було відселено більше 20 тис. чоловік, чисельність населення скоротилася майже вдвоє. Перестали існувати 49 населених пунктів із 99, кілька навчальних закладів (включаючи СПТУ-50), медичних, культурно-освітніх закладів, 5 будівельних організацій, розформовано 6 сільських рад. Ліквідовано 7 сільськогосподарських підприємств, кормозавод «Майдан», свинокомплекс, молочний комплекс на 800 голів корів. Із користування виведено 88 тис. га землі, в тому числі 33 тис. га сільгоспугідь.

Демографія[ред. | ред. код]

Населення району (на 1 січня 2016 року) — 19 539 чоловік (13-те місце), у тому числі в міських умовах проживають 12 698 чоловік[1]. Всього нараховується 50 населених пунктів.

У 2009 році проживало 22 412 осіб.

У 1986 році, до початку евакуації населення із населених пунктів, що зазнали радіаційного забруднення в результаті аварії на ЧАЕС, населення району складало 45 900 чоловік.

Відомі особистості[ред. | ред. код]

У районі народилась:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Численность населения на 1 января 2016 г. и среднегодовая численность населения за 2015 год по Республике Беларусь в разрезе областей, районов, городов и поселков городского типа. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 2 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

Калинковицький район Річицький район Лоєвський район
Мозирський район Брагінський район
Наровлянський район Україна Україна Брагінський район