Холмське князівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холмське князівство
Герб Прапор
Адміністративний центр Холм
Країна Королівство Русь
ВКЛ
Офіційна мова Руська
Населення
 - повне
 - національний склад Русини, поляки, литвини
 - конфесійний склад Православ'я, Греко-католицизм
Етнікон Холмщина
Площа
 - повна
Дата заснування ХІІІ ст.
Дата ліквідації XIV ст.
Вежа у Столп'є.
Холмська ікона Божої Матері.

Хо́лмське князівство — удільне князівство у складі Галицько-Волинської держави, Великого князівства Литовського і Угорського королівства в ХІІІ-XIV ст.ст. Столиця князівства — місто Холм, зараз у Польщі.

Історія[ред. | ред. код]

Місто Холм було засноване королем Данилом Романовичем у другій половині 30-х років ХІІІ ст., під час міжусобної боротьби у князівстві, коли цей князь був змушений тимчасово покинути Галич. Відновивши свою владу у державі, князь Данило переніс столицю Галицького князівства до Холма, зробивши це місто центром політичного і культурного життя всієї Західної України. З 60-х років ХІІІ ст. навколо Холма утворюється окрема Холмська волость, частина Галицько-Волинської Русі, яка закріпилась за нащадками короля Данила Романовича.

У час боротьби Волинського князівства за незалежність від Польщі Холмське і Белзьке князівства були надані Любартом-Дмитром своєму племіннику Юрію Наримунтовичу близько 1338 р. У 1366 р. Юрій змушений був визнати себе васалом польського короля Казимира ІІІ, однак вже після його смерті у 1370 році знову перейшов на сторону литовських князів.

В 1377 р. Людовік Угорський здійснив похід на Волинь проти місцевих князів й захопив міста Холм та Белз. Після цього Холмське князівство було ліквідовано, а його територія увійшла до складу Руського домену Польської корони.

В наші часи територія колишнього Холмського князівства є центром українського етнокультурного регіону Холмщина, що знаходиться у складі Польщі.

Юрій Данилович Холмський[ред. | ред. код]

У історіографії існує думка про князювання в Холмі Юрія Даниловича, нібито сина Данила Острозького. Вона ґрунтується на основі запису у Холмському Євангеліє про князя з таким іменем, однак жодне тогочасне джерело не знає Юрія Даниловича, натомість Юрій Наримунтович, князь Холмський згаданий у багатьох документах та хроніках XIV—XV ст.

Князі[ред. | ред. код]

Романовичі

Гедиміновичі

остаточний перехід Холмщини під владу Польщі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Войтович 2000.
  2. а б Войтович Л. Князі ОСТРОЗЬКІ: спроба відтворення генеалогії династії // Наукові записки [Національного університету «Острозька академія»]. Серія «Історичні науки». — 2008. — Вип. 13. — С. 44—59.

Література[ред. | ред. код]