Хостес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хо́стес (адміністратор) — фахівець ресторанної служби, «обличчя» ресторану, «хазяйка залу». У перекладі з англ. hostess — хазяйка готелю, пансіонату; хазяйка розважального закладу; жінка, що розважає відвідувачів у нічних барах, платна партнерка в танцях; бортпровідниця, стюардеса (італ.); офіціантка; чергова по поверху.

Заклади потребують таких хазяйок у зв'язку зі зростанням і вдосконаленням рівня культури зустрічі відвідувача (наприклад, в усіх японських закладах гостинність обов'язкова). Працівники (хостес) повинні красиво та привітно зустріти гостя (клієнта), всадити його за стіл, запропонувати та замовити для нього напої і їжу, підтримувати бесіду, супроводжувати клієнтів під час перебування в закладі (інколи навіть і поза закладом), приймати замовлення, розважати клієнта, готувати прості коктейлі, виконати з ним повільний танець та заспівати разом у караоке тощо. В обов'язок хостес входить змусити відвідувача витратити максимальну кількість грошей в закладі та/або забезпечити повторний прихід клієнта. Дохід хостес найчастіше безпосередньо залежить від витрачених відвідувачем грошей. Якщо гостю сподобається, то він неодмінно повернеться. У цьому і весь сенс роботи, від цього залежить прибуток клубу і зарплата хостес. Хостес може контролювати роботу офіціантів, координувати розподіл між ними, навантаження роботи з клієнтами (стежить, щоб відвідувачі розташовувалися рівномірно по зонах роботи офіціантів). У разі потреби хостес бере на себе функції офіціанта. В обов'язки хостес не входить вирішення конфліктів, що виникають між клієнтом(-ами) і/або працівниками закладу. Але хостес, створюючи комфортну ситуацію в залі (пропонуючи зручніший стіл, з'ясувавши на скільки персон передбачається замовлення, розподіляючи навантаження між офіціантами), може запобігати розвиткові конфлікту. Грамотна робота хостес багато в чому визначає чи повернеться відвідувач знову.


Зазвичай робота хостес не пов'язана з наданням інтимних послуг (поцілунки, масаж усіх видів, секс тощо), але попит на подібні «бонуси» не зміг не вплинути на появу пропозиції.

Вимоги до роботи хостес[ред. | ред. код]

Робота хостес (консумація) не вимагає спеціальних навичок. Базова освіта не вимагається. Допустимо поєднувати професійну діяльність з основним навчанням. Вітається знання іноземних мов (зокрема, англійської чи японської), володіння танцювальними або акробатичними навичками. Одяг: спідниці, сукні, туфлі на каблуці, макіяж, зачіска, красивий одяг або сценічний костюм, штани з дозволу менеджера клубу. Забороняється: спортивний одяг, джинси, спортивне взуття, відсутність макіяжу. Вітається знання іноземних мов, освіта психолога. Як і до претендентів на вакансії, що вимагають постійного спілкування з клієнтами, до хостес висуваються вимоги: комунікабельність, стресостійкість, доброзичливість, грамотна мова та ін. Велике значення приділяється зовнішнім даним кандидатів: пристойна приємна зовнішність.

Оплата праці[ред. | ред. код]

Заробітна плата залежить від рівня ресторану. Як правило, складається з двох частин: фіксованого окладу та премій і чайових (як в офіціантів).

Кар'єрне зростання[ред. | ред. код]

Можливості для кар'єрного зростання обмежені. В більшості випадків, хостес поєднує діяльність з навчанням, тому розглядає свою роботу як тимчасову. Проте, маючи бажання, можна отримати добрий досвід управління й адміністрування.

Рекомендована література[ред. | ред. код]

  • Бондаренко Г. А. Менеджмент гостиниц и ресторанов. — М.: Новое знание, 2008. — 368 с. — ISBN 978-5-94735-133-0.
  • Оробейко Е. С., Шередер Н. Г. Организация обслуживания. Рестораны и бары. — М.: Альфа-М, Инфра-М, 2010. — 320 с. — ISBN 978-5-98281-066-3, 978-5-16-002497-4.
  • Саак А. Э., Якименко М. В.. Менеджмент в индустрии гостеприимства (гостиницы и рестораны). — СПб: Питер, 2008. — 432 с. –ISBN 978-5-469-01667-0.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]