Homestuck

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хоумстак)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Homestuck
Логотип
Логотип
Перша сторінка коміксу
Посилання
Тип комікс, фантастика
Мови англійська
Автор Ендрю Гассі
Започатковано квітень 2009

Homestuck (укр. Гомстак, або Хоумстак, дослівно — «Застряг удома») — четвертий вебкомікс із серії MS Paint Adventures, створеної Ендрю Гассі. Це квест, оформлений у жанрі інтерактивна література. Публікація почалася 13 квітня 2009. Комікс має широку аудиторію по всьому світу та велику кількість фанатів. 13 квітня 2016 року було викладено сьомий акт, який завершує історію.

Стиль і розробка[ред. | ред. код]

На створення Гомстака Ендрю Гассі надихнули такі культові відеоігри, як The Sims та EarthBound.[1][2] Як і в попередньому коміксі Гассі «Problem Sleuth», Гомстак містить багато подорожей у часі, містики, існує складний вигаданий всесвіт та часті посилання на поп-культуру та попередні комікси. Але, на відміну від інших робіт, у Homestuck обігруються елементи сучасного суспільства, такі як онлайн-ігри та кіберкультура, тоді як Пошуки барда та Problem Sleuth мали історичний характер.[3] Крім цього, у важливою частиною Гомстаку є складні Flash-анімації та ігри, багато з яких супроводжуються оригінальною музикою.[4] Це є кроком уперед у порівнянні із попередніми коміксами, у яких використовувалися тільки GIF-анімації.[5]

Спочатку комікс будувався на принципах інтерактивності: майже на кожній сторінці читачу давалася можливість зробити вибір наступної дії. Але коли у 2010 році аудиторія Homestuck значно виросла, Гассі відмовився від цього методу, назвавши його «надто громіздким і таким, що заважає створювати зв'язну історію». Втім, навіть зараз Гассі періодично відвідує фан-блоґи та форуми в пошуках нових ідей.[6]

Сюжет[ред. | ред. код]

Хронологія перших 5 актів Homestuck

На свій 13-й день народження хлопчик на ім'я Джон Еґберт отримує нещодавно випущену гру під назвою SBURB BETA. Працюючи у парі зі своєю подруою Роуз Лалонд, він з'ясовує, що гра дозволяє маніпулювати реальним світом.

Метеоритний дощ починає руйнувати світ, проте гра дає їм можливість уникнути загибелі: Джон і Роуз разом зі своїми друзями Дейвом Страйдером та Джейд Гарлі спільно працюють, щоб уникнути апокаліпсису та перейти в інший вимір — Стратосферу. Стратосфера — це світ «королівств, що воюють на безмежних просторах». Сили Проспіта та Дерса борються за панування у світі Скаї у його центрі — шаховому полі битви. Діти отримують своїх гідів — духів під назвою Протоспрайти, які пояснюють їм закони цього світу та правила гри.

Джон, Роуз, Дейв і Джейд поволі вивчають свої ролі: Спадкоємець Подиху, Провидиця Світла, Лицар Часу та Відьма Простору. Кожен із них повинен здійснити свою подорож і налагодити стосунки зі своїми опікунами. Діти дізнаються, що їм необхідно дійти сім брам, досягнути Скаї, зупинити Чорного Короля та Чорну Королеву, не давши їм знищити Скаю. Ская виграє трохи часу для дітей, створюючи захисні портали, які перенаправляють метеорити в інше місце у Просторі Парадоксів — на Землю. Деякі із цих метеоритів відправлені на Землю, щоб «посіяти» лабораторії, інші несуть вигнанців (колишніх мешканців двох королівств) у 2422 рік, щоб вони могли допомогти дітям з їхною пригодою, треті створюють у світі аномалії на кшталт жаб'ячого храму.

Згодом з'ясовується ще одна річ: Джон досягає лабораторії, що знаходиться на зовнішньому астероїдному кільці Стратосфери, знаходить таємничий ектобіологічний механізм та випадково сприяє створенню самих дітей та їхніх опікунів. Усі вони були відправлені назад у минуле, що й дало початок ланцюгу подій.

Незважаючи на величезну кількість подорожей у часі, несподіваних сюжетних ходів та сюрреалістичну атмосферу, сюжет є цілком зв'язним та не має логічних дір, які не були б згодом пояснені.

Персонажі[ред. | ред. код]

Спілкування персонажів відбувається через інтернет. Кожен із них має свою неповторну манеру письма (квірки): реєстр тексту, наявність помилок, великих чи подвоєних літер, заміна букв на цифри, колір шрифту і тому подібне. Це відіграє у коміксі важливу роль, тому що провідне місце у ньому займають листування в чаті. Ніки персонажів пов'язані з назвами азотистих основ ДНК та РНК: гуаніном, аденіном, тиміном і цитозином у дітей та тролів, а також із урацилом у Херувимів.

Діти[ред. | ред. код]

Діти — це четверо головних героїв історії, а далі і вісім. Вони мають різні характери, інтереси, цілі та мотивацію. У кожного із них є свої плюси та мінуси, кожен із них має свою роль у грі. Далі вказано їхні імена, ніки у чаті «Дістань кореша» («Pesterchum») та характери.

Бета-діти, з яких починається історія:

  1. Джон Еґберт (англ. John Egbert, ghostlyTrickster, ectoBiologist) — примарнийЖартівник, ЕктоБіолог. Джон — прямолінійна дитина з тягою до безневинних витівок. Він, як правило, дещо розсіяний і часто приймає поспішні та необдумані рішення, але дуже піклується про своїх друзів і готовий завжди прийти на допомогу. У грі показав себе хороши лідером, другом і винахідливим алхіміком. Лідер бета-сесії.
  2. Дейв Страйдер (англ. Dave Strider, turntechGodhead) — вініловийДеміург. Дейв сприймає усе з точки зору крутості та іронічності. Все, що він будь-коли робив або зробить, ґрунтується на цьому. Таким же чином він захищає себе від будь-яких неприємних йому речей, називаючи їх іронічними.
  3. Роуз Лалонд (англ. Rose Lalonde, tentacleTherapist) — тентаклеТерапевт. Роуз дуже педантична і любить довго та ґрунтовно критикувати своїх опонентів. Вона надає перевагу приховувати свої справжні думки за словесною завісою, але час від часу почуття беруть гору, що зазвичай має непередбачувані наслідки. У грі вона приймає відчайдушні рішення, вигадує плани, що лякають інших гравців, та довіряє зацікавленим джерелам інформації.
  4. Джейд Гарлі (англ. Jade Harley, gardenGnostic) — садоЗнавиця. Джейд безтурботна. Вона завжди підтримує та підбадьорює друзів, проте іноді може вийти із себе. Крім того, вона часто діє, піддавшись пориву, та легко піддається впливу інших. У грі себе проявила трудолюбивою та готовою на все заради поставленою мети.

Існує також друга пачка дітей дітей (альфа-діти):

  1. Джейн Крокер (англ. Jane Crocker, gustyGumshoe) — мужнійСищик. Джейн скептична щодо багатьох речей, проте в цілому добра та оптимістична. Вона може не до кінця вірити своїм друзям, але завжди готова довести, що вірить у них.
  2. Дірк Страйдер (англ. Dirk Strider, timaeusTestified) — тімейГоворить. Дірк досить сміливий, чесний хлопець. Подібно до свого брата — Дейва із бета-сесії, він усе піддає іронії, проте не приховує, що під іронією в його діях завжди ховаються щирі почуття.
  3. Роксі Лалонд (англ. Roxy Lalonde, tipsyGnostalgic) — п'янийМудрець. Роксі показала себе розумною, але необережною у прийнятті рішень.
  4. Джейк Інглиш (англ. Jake English, golgothasTerror) — жахГолгофи. Джейк — готовий до пригод у будь-який момент, сміливий та чуйний. Він дещо прямолінійний, довірливий та простоуватий, як Джон, і добрий, як Джейд.

Тролі[ред. | ред. код]

Тролі у Homestuck відрізняються від звичайних. Всього їх 12, і кожному із них відповідає знак зодіаку, який намальований на їхньому одязі. Також, їхні імена і прізвища містять по шість букв в оригінальному англійському написанні. Головними зовнішніми особливостями тролів є роги кольорів candy corn, золоті склери очей, чорне волосся та сіра шкіра.

З самого початку тролі зв'язуються з дітьми, аби попередити їх про небезпеку, яку містить у собі гра Sburb, але вибраний ними спосіб спілкування провокує дітей не на дружнє, а на вороже ставлення. Тролі знаходяться в іншому часі, ніж діти (їхній час тече в іншому напрямі), і в результаті часових парадоксів трапляється багато кумедних, але необхідних для розуміння сюжету ситуацій.

  1. Арадія Мегідо (англ. Aradia Megido, apocalypseArisen) (овен) — повсталийАпокаліпсис. Арадія енергічна дівчина, яка не боїться смерті. Хай вона і може здатися іноді моторошною, вона насправді дуже добра.
  2. Таврос Нітрам (англ. Tavros Nitram, adiosToreador) (тілець) — адьйосТореадор. Тавросу бракує сміливості, щоб постояти за себе, через що він і прикован до інвалідною коляски через Вріску. Він щиро вірить у Руфіо з Капітана Гака і Пупа Пена, який є посиланням на Пітера Пена. Він часто говорить, як в себе вірить і наскільки він сміливий, що, звісно, не є правдою.
  3. Солукс Каптор (англ. Sollux Captor, twinArmageddons) (близнюки) — подвійнийАрмагедон. Солукс дуже полюбляє подвійність: він має два різних взуття, два різних ока, два різних набори рогів, два різних сно-я, і т.д. Він песиміст, але знає, що пройшовши через труднощі, його друзі стануть сильнішими.
  4. Каркат Вантас (англ. Karkat Vantas, carcinoGeneticist) (рак) — карценоГенетик. Каркат і може спочатку здатися дуже агресивним, але він дуже піклується про своїх друзів і ніколи їх не обзиває. Окрім Вріски. Символізує друге пришестя Христа.
  5. Непета Леійон (англ. Nepeta Leijon, arsenicCatnip) (лев) — миш'яковаМ'ята. Непета, по словам Ендрю Гассі, додатковий троль, і не дуже її любить, з чим не погоджується більшість фанатів. Непета отримала таку славу через її простий і милий характер.
  6. Каная Мар'ям (англ. Kanaya Maryam, grimAuxiliatrix) (діва) — похмурийПомічник. Каная буквально мати наступного покоління тролів. Її місія полягає в доставці родосфери в безпечне місце на планету, що готова бути заселена новими тролями. Каная дуже стриманий і вічливий троль, що завжди допоможе друзям і помститься за них в скрутний момент.
  7. Терезі Пайроп (англ. Terezi Pyrope, gallowsCalibrator) (терези) — гільйотиновийКалібровщик. Терезі єхидний і розумний троль, що знає, як і де треба потягнути, щоб катування пройшло успішно.
  8. Вріска Серкет (англ. Vriska Serket, arachnidsGrip) (скорпіон) — павучаХватка. Вріска активно булить Тавроса, часто обзиває його і винувата в його інвалідності. Вона дуже агресивний і "стервозний" троль.
  9. Еквіус Заххак (англ. Equius Zahhak, centaurusTesticle) (стрілець) — кентавроваМошонка. Еквіус має ледве нездорову пристрасть до конів. Він комічно сильний аж так, що він кожен раз, як намагався стріляти з лука, ламав його.
  10. Ґамзі Макара (англ. Gamzee Makara, terminallyCapricious) (козеріг) — смертельноКапризний. Ґамзі хоча і на перший погляд спокійний троль, що знищує будь-яку лють в інших, може бути дуже агресивним, коли тверезий. Він сильно пов'язаний з субкультурою джаґґало.
  11. Ерідан Ампора (англ. Eridan Ampora, caligulasAquarium) (водолій) — калігулівАкваріум. Ерідан дуже капризний і просто ніяк не може без конфліктів і суперечок. Вважає, що всі тролі нижче по гемоспектру(тобто всі інші окрім Фефері) гірші за нього.
  12. Фефері Пейшес (англ. Feferi Peixes, cuttlefishCuller) (риби) — колекціонеркаКаракатиць. Миролюбива майбутня королева Альтернії. Ненавидить систему каст тролів і хоче її переробити, щоб всі жили в злагоді.

Зв'язок між дітьми та тролями здійснюється через інтернет. Для дітей це чат «Дістань кореша», для тролів — «Троліан». Спочатку тролі починають діставати дітей в їхньому чаті, чим викликають негативне ставлення до себе. В результаті це призводить до труднощів у спілкуванні (діти тривалий час не вірять тролям, які щиро хочуть їм допомогти).

Також існує друга пачка тролів, яких також 12, і які так само відповідають певному знаку зодіаку:

  1. Дамара Мегідо (англ. Damara Megido) (овен). Дамара розмовляє "трольською японською", яка є англійською, проведеною через Google перекладач. Вона любить тролити своїх друзів, що не знають японської, кажучи різні "брудні" речі про них і себе.
  2. Руффіо Нітрам (англ. Rufioh Nitram) (телець). Руффіо Нітрам називає всіх жінок "лялечками". Він є дуже вічливим і приємним для розмови тролем. В Let's Read Homestuck від Voxus на YouTube його озвучив Данте Баско, з персонажа якого Руффіо і змальований.
  3. Мітуна Каптор (англ. Mituna Captor) (близнюки). Мітуна найнезрозуміліший з тролів, що говорить, заміняючи більшість літер на цифри. Він також найнеадекватніший з тролів: багато матюкається, швидко змінює емоції і голосно кричить. Не зважаючи на це, він дуже добрий друг. Він повинен бути пародією на користувачив 4chan.
  4. Канкрі Вантас (англ. Kankri Vantas) (рак). Канкрі є пародією на тих людей, що будуть втручатися в розмову при будь-якій можливості, коли щось може бути образливим для будь-кого, думаючи, що вони герої.
  5. Меулін Леійон (англ. Meulin Leijon) (лев). Меулін є глухою пародією на те, як фанати неправильно інтерпритують Непету.
  6. Поррім Мар'ям (англ. Porrim Mayram) (діва).
  7. Латула Пайроп (англ. Latula Pyrope) (терези). Латула є доволі закомплексованим в собі тролем, що ховає своє справжнє лице під маскою геймерши.
  8. Аранея Серкет (англ. Aranea Serket) (скорпіон). Аранея любить вчитися і вчити. Вона дуже багато розмовляє, що може доводити інших тролів до сказу.
  9. Хорусс Заххак (англ. Horuss Zahhak) (стрілець). Хорусс має нездорову пристрасть до конів і їхніх генеталій.
  10. Курлоз Макара (англ. Kurloz Makara) (козеріг). Курлоз Макара — німий клоуноподібний троль, що спілкується за допомогою мови жестів і гіпнозу.
  11. Кронос Ампора (англ. Cronus Ampora) (водолій). Кронус це найгірший персонаж Homestuck від морської милі. Будь-які запитання?[7]
  12. Мііна Пейшес (англ. Meenah Peixes) (риби). Мііна завжди гонеться за грошима, навіть тоді, коли вони не мають сенсу. Саме вона продала Ендрю Гассі кільце за гроші, що він отримав з Kickstarter для пригодницької гри по Homestuck.

Інші персонажі[ред. | ред. код]

Світ Стратосфери є також домом для багатьох незвичайних істот: живих шахових фігур; тварин, унікальних для кожного зі світів; таких же унікальних чудовиськ. Найважливішими із цих персонажів є королі та королеви чорної та білої сторін, а також агент чорної сторони Джек Нуар. Згідно з сюжетом кожної гри, біла сторона починає програвати, і Джек Нуар або допомагає гравцям, або діє заради власної вигоди. У тому сеансі, в якому опинилися діти та тролі Homestuck, стався другий варіант, і Джек Нуар через збіг обставин став злим і наймогутнішим створінням у світі, з яким борються головні персонажі.

Також існують персонажі, що виступають охоронцями героїв: у кожного з тролів є так звані «лусуси» — істоти, які з'являються на світ разом із тролями і помирають, коли тролі готові до дорослого життя, у дітей — це їхні родичі (батько Джона, мама Роуз, брат Дейва та пес Джейд, який грає ключову роль у подальших подіях).

Аспекти[ред. | ред. код]

В Homestuck Простір Парадоксів складається з 12 аспектів. Кожний персонаж має свій аспект, наприклад Джон — Дихання, а Каркат — Кров. Далі показано, що кожний з аспектів означає:

Аспекти Дихання Життя Світло Час Серце Лють Кров Загибель Поржнеча Простір Розум Надія
Значення у всесвіті Рух, напрямок, свобода, індивідуальність, відстороненість Ріст, пронесення, заможність, ламання правил, їжа, природа, стійкість і оптимізм Інформація, вдача, значення, просвітленість Музика, розложення, смерть Душа, справжнє "я", терпіння, приваблення, платонічні ідели, персона Негативні емоції, сумніви, правда, фокус, конфуз Пов'язаність, стосунки, зобов'язання, суспільство, приземленість Ліміти, рабство, технології, нестійкість Тілестність, нікчемність, невдача, секрети, невідовість, загадки Візуальне мистецтво, створення, навколишнє середовище Вибір, причина, логіка, думка, адаптивність, індивідуальна ідентичність Позитивні емоції, уява, віра, можливість
Значення в сюжеті Просунення сюжету Перемирення Доречність Темп Внутрішній характер Плутанина Динаміка персонажів Конфлікт Недоречність Оточення Зовнішній характер Послідовність

Особливості всесвіту[ред. | ред. код]

  • Квадранти — стрктуризація романтичних взаємин у спільноті тролів, прив'язана до чотирьох мастей карт.
    • Чирва — пристрасне кохання (мейтспрітшип). Аналог людського кохання.
    • Дзвінка — доброзичливість (мойрелідженс). Близька дружба та взаємини близькі до тих, які можуть відчувати брати та сестри. На відміну від платонічних стосунків чи дружби, головним аспектом доброзичливості є врівноваження та стримання одним із партнерів агресивних поривів іншого.
    • Жир — прийнятне перемир'я (ауспістицизм). Це не любовний трикутник, а ситуація, коли третій троль допомагає врівноважити двох інших у випадку, коли їхні стосунки загрожують летальними наслідками.
    • Вино — згубна ворожнеча (кисмесізизм). Кровна ворожнеча і взаємна ненависть, яка при цьому має на увазі сексуальну привабливість.
  • Відра — асоціюються у тролів із тим, із чим у людей асоціюється секс. Гассі уникає опису подробиць процесу розмноження тролів.
  • Каскад (англ. Cascade) — 14-хвилинний flash-ролик, який завершує сюжет п'ятого акту. Ролик було розміщено на популярному сайті Newgrounds, проте навіть такий сайт не витримав напливу відвідувачів, і вже через сім хвилин після завантаження ролика сайт впав.
  • Нумерологія — у коміксі часто повторюються деякі цифри.
    • 413 — 13 квітня — день офіційного старту коміксу. Найчастіше трапляється на таймерах зворотнього відліку.
    • 612 — 12 червня — перша сторінка про тролів. Відіграє для тролів ту саму роль, яку для людей відіграє 413.
    • 1025 — 25 жовтня — дата появи Каскаду. Також 413 + 612 = 1025.
    • 11.11.11 — дата початку Акту 6 і поява першою сторінки із «новими дітьми». На новій Землі означає те ж саме, що 413.
  • Jegus и Gog (від Jesus и God) — так іноді називають людських святих. Насправді це локальний жарт Дейва, що неправильно зрозуміли деякі тролі.
  • ГоНк (англ. HoNk) — звуконаслідовання клаксону, яким Ґамзі супроводжує кожну розмову.
  • Усі X. Усіх їх. (англ. All the X. All of them.) — фраза, що характеризує повну наявність чи відсутність певних предметів. Найчастіше її вживає Вріска.
  • Цей довбаний гарбуз — у коміксі постійно з'являються і зникають гарбузи.
  • Режим героя / Режим злодія — трапляється, коли безрукі персонажі отримують антропоморфність. Є одною з трохь основних стилістик коміксу.

Саундтрек[ред. | ред. код]

Саундтрек Гомстака нараховує понад 20 альбомів, створених в основному із треків, що звучать у флеш-анімаціях та їхніх реміксів. Музику для Гомстака пишуть демосценери. Із відомих композиторів варто відзначити Тобі Фокса та Сета Пілле.

У 2010 році стався скандал, пов'язаний із саундтреком. Композитор Біллі Болін написав близько двадцяти мелодій для Гомстака, які визнано вважаються найкращими у перших чотирьох альбомах. Його музика уже звучала у 9 флеш-анімаціях, а коли Гассі виклав десяту, то виявилося, що там був тільки чорновий матеріал, який взагалі не повинен був публікуватися. Незважаючи на те, що Гассі попереджав, що має право вільно використовувати отримані ним матеріали, Болін розлютився, влаштував сварку на офіційному форумі та став вимагати від Гассі вибачень. Вже наступного дня Боліна звільнили з Music Team, вирізали усю його музику із анімацій та з офіційних релізів альбомів.

Фан-спільнота[ред. | ред. код]

Косплеєри Homestuck на Gen con 2011

Лорен Рей Орсіні описала розміри фандому Homestuck, заявивши, що на сайт MS Paint Adventure щодня приходить «мільйон унікальних відвідувачів».[8] Прикладом масштабності фан-спільноти Homestuck може служити той факт, що коли Гассі завантажив флеш-анімацію «Каскад» на популярний ігровий сайт Newgrounds, його сервери рухнули від потоку відвідувачів.[9] Актор Данте Баско є відомим прихильником комікса. Його друзі змушували його прочитати Homestuck, стверджуючи, що там є персонаж Руфіо, якого Баско грав у фільмі Капітан Гак. В результаті Баско подружився з Ендрю Гассі, і в Homestuck з'явився новий персонаж — Руфійо, який має «характер та стиль письма Баско».[10]

Коли у липні 2012 року було оголошено про тимчасове припинення оновлення коміксу, фани почали створювати підробні скріншоти вигаданої аніме-версії Homestuck, при чому на деяких навіть були субтитри та логотипи японських телеканалів.[11]

Крім цього, фанатами було створено власний вікі-ресурс, у якому детально описуються усі явища, події, персонажі та все, що стосується Гомстака та інших коміксів MS Paint Adventures.

Критика[ред. | ред. код]

Журналіст The Daily Dot Лорен Рей Орсіні, в інтерв'ю з Ендрю Гассі поцікавилася у нього, чи він досі вважає, що Гомстак знаходиться під його контролем, незважаючи на величезну аудиторію, понад 5000 сторінок та 128 персонажів. Гассі відповів, що сюжет цілком під його контролем, але те, що відбувається навколо коміксу, «не є і ніколи не було під його контролем».[12]

Канал Idea Channel порівняв Homestuck із Уліссом Джеймса Джойса через складність сюжету та необхідність логічного і прийнятного завершення, називаючи його як один із прикладів зусилля аргументації.[13][14]

Браян Лі О'Меллі, творець серії коміксів Скотт Пілігрим, так відгукнувся про Гомстак: «Це масштабний приклад спритної і довготривалої серіалізованої оповіді. Він чудово написаний і дуже продуманий. Він має, що розказати».[15]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McGown, Justin (17 жовтня 2011). Homestuck fans prepare for webcomic release. The Tartan. Carnegie Mellon. Архів оригіналу за 29 серпня 2013. Процитовано 23 жовтня 2011. 
  2. Lauren Rae Orsini (2 серпня 2012). Inside the strange, brave new world of Homestuck. The Daily Dot. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 13 січня 2013. 
  3. Meeks, Elijah (3 грудня 2010). Interview with Andrew Hussie, Creator of Homestuck. Digital Humanities Specialist. Stanford University Libraries & Academic Information Resources. Архів оригіналу за серпня 13, 2019. Процитовано 4 квітня 2012. 
  4. Jessica Roy (10 вересня 2012). A Noob’s Guide to Homestuck, the Favorite Webcomic of Internetty Teens Everywhere. Betabeat. Архів оригіналу за 20 січня 2013. Процитовано 11 вересня 2012. 
  5. Baio, Andy (9 листопада 2011). Arcade Improv: Humans Pretending to Be Videogames. Kotaku. Архів оригіналу за 29 серпня 2013. Процитовано 10 листопада 2011. 
  6. Faircloth, Kelly (3 жовтня 2012). Stuck on Homestuck: How Andrew Hussie Turned a Tumblr Craze Into a Teenage Empire. Betabeat. Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 6 жовтня 2012. 
  7. Homestuck. www.homestuck.com. Процитовано 15 липня 2023. 
  8. Lauren Rae Orsini (1 жовтня 2012). The most popular, epic webcomic you've never heard of. CNN. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 6 жовтня 2012. 
  9. David Daw (6 вересня 2012). Webcomic Kickstarter Raises $500,000 For a Game in a Day. PC World. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 6 вересня 2012. 
  10. Romano, Aja (21 грудня 2012). From Homestuck to Hollywood, actor Dante Basco breaks the mold. The Daily Dot. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 2 січня 2013. 
  11. John Funk (6 липня 2012). Diehard Webcomic Fans Invent Fake Anime. The Escapist. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 6 липня 2012. 
  12. Lauren Rae Orsini (7 вересня 2012). Behind Andrew Hussie' Homestuck Adventure Game. The Daily Dot. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 7 вересня 2012. 
  13. Mike Rugnetta (5 вересня 2012). Is Homestuck the Ulysses of the Internet?. PBS Idea Channel. Архів оригіналу за 18 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012. 
  14. Lauren Rae Orsini (6 вересня 2012). Is Homestuck the "Ulysses" of the Internet?. The Daily Dot. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 13 вересня 2012. 
  15. Браян Лі О'Меллі (2 жовтня 2012). 'Scott Pilgrim' Guy Interviews 'Homestuck' Guy: Bryan Lee O'Malley On Andrew Hussie. Comics Alliance. Архів оригіналу за 8 березня 2013. Процитовано 6 жовтня 2012.