Хресний хід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хресна хода)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хресний хід у Російській Православній церкві.

Хре́сний хід[1], хре́сна хода́[2], хре́сний похі́д[3] — урочиста церковна хода з великим хрестом (від його несення на початку процесії вона й отримала свою назву), іконами і хоругвами навколо храму чи з одного храму в інший (наприклад, у Великдень — навколо церкви, на Хрещення — на водосвяття), або від одного місця до іншого (наприклад, від храму до річки для освячення води, від поховання мученика до освячення нового храму його імені, навколо міст і т. д.). Також — процесія (лат. processio).

Походження[ред. | ред. код]

До прообразів хресних ходів відносять ряд описаних в Старому Завіті історій:

Порядок вчинення[ред. | ред. код]

Хресні ходи відбуваються як в спеціально встановлені дні (Великдень, Хрещення Господнє, Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, свята на честь особливо шанованих святих та ікон, так і у зв'язку з конкретними обставинами, що не мають постійних дат (початок і кінець сільськогосподарських робіт, посуха, безперервні дощі, епідемії та ін.) Наприклад, якщо хресний хода проводиться на молебні про дарування дощу, тоді хода прямує з храму на поле.

Хресна хода в Російській православній церкві відбувається проти руху сонця (проти годинникової стрілки, противосолонь), у старообрядців — по руху сонця (посолонь). Беруть участь у ній священно- та церковнослужителі, які йдуть у повному вбранні, під час ходи співається молебний канон.

У XXI столітті з'явилася форма хресної ходи з використанням технічних засобів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хресний // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Хресні ходи // Українська релігієзнавча енциклопедія.
  3. Похід хресний [Архівовано 9 квітня 2018 у Wayback Machine.] СЦОТ (Словник церковно-обрядової термінології)