Хумус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хумус
Хумус
Тип мезе
Походження ліванська кухня, ізраїльська кухня
Час появи раніше XIII ст.
Необхідні компоненти нут, оливкова олія
Зазвичай використовувані компоненти сир, помідор, прянощі та інші продукти

Ху́мус (хуммус, хомус, гуммус; араб. حُمُّص‎‎‎; івр. חומוס‎‎; грец. Χούμους; англ. Hummus); також страва відома під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо (англ. Garbanzo beans), чікпіс (англ. Chickpeas) — закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамова паста (тахині).

Арабською мовою й івритом «хуммус» означає як просто горох нут, так і саму закуску.

Поширення[ред. | ред. код]

Хумус особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах як Ізраїль, Йорданія, Ліван, Сирія, Туреччина, Кіпр.

Подається як холодна закуска або соус — на сході традиційно з питою, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чипсами, хлібом тощо.

Хумус також популярний у всьому світі серед вегетаріанців. Його поставили на промислове виробництво і продають численні мережі супермаркетів, як от Tesco, Morrisons, Waitrose, CO-OP, Marks & Spencer, Sainsbury в Британії.[1]

Приготування[ред. | ред. код]

Хумус готують із відвареного нуту, який товчуть вручну або перемелюють блендером із додаванням оливкової олії, соку лимона і сезамової пасти (тахині). Приправи, зокрема часник, сіль, петрушка, цибуля, мелений кумін (зіра), перець чилі можна додавати за смаком.

Харчова цінність[ред. | ред. код]

Хумус містить велику кількість якісного рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів і заліза. Вживання хумусу сприятливо впливає на функцію шлунково-кишкового тракту, на обмін речовин, серцево-судинну систему, значно знижує рівень цукру і холестерину в крові.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • «Хумус маслом испортишь» — Коммерсантъ Weekend, № 90(3174) от 20.05.2005 (рос.)