Цебек Чанчінов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Цебек Чанчінов
Особисті дані
Повне ім'я Цебек Чанчінов
Народження 25 грудня 1916(1916-12-25)
  Денисівка, Воронізька губернія,
Російська імперія
Смерть 17 грудня 1984(1984-12-17) (67 років)
  Кошиці, Чехословаччина
Позиція нападник
Юнацькі клуби
1929–1933 Чехословаччина ТС «КЖ» (Прага)[1]
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1933—1937 Чехословаччина «Вікторія» (Жижков) ? (?)
1937—1938 Чехословаччина СК «Русь» (Ужгород)[2] ? (?)
1938—1944 Угорщина СК «Русь» (Унгвар)[3] ? (?)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1932—1933 Чехословаччина Чехословаччина (юн) ? (?)
1934—1935 Чехословаччина Прага (мол) ? (?)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Цебек Чанчінов (чеськ. Cebek Čančinov, угор. Csancsinov Cebek, 25 грудня 1916, Денисівка, Воронезька губернія, Російська імперія — 17 грудня 1984, Кошиці, Чехословаччина) — чехословацький та угорський футболіст калмикського походження, а згодом — чехословацький футбольний тренер та громадський спортивний діяч. Грав на позиції нападника. Володар Середньочеського кубка з футболу (1933). У 1 лізі першості Чехословаччини та у чемпіонаті Угорщини з футболу (2 клас) він зі своїми командами двічі займав почесне 4 місце (1933, 1944) і крім того п'ять разів входив до першої десятки найкращих клубів цих країн. У тридцятих роках декілька разів виступав за юніорську збірну Футбольної асоціації Чехословаччини (1932, 1933) та за молодіжну збірну м. Праги з футболу (1934, 1935).

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

У Росії у зв'язку з перемогою революції склалася важка та непередбачувана ситуація, тому батьки з маленьким хлопчиком емігрували до Туреччини. Звідти подалися до Болгарії, а відтак остаточно осіли в Празі. Там Цебек у 1924 р. вступив до першого класу російської середньої школи, в якій незабаром розпочав свою футбольну кар'єру. У 1930 р. тринадцятирічного здібного підлітка запримітили тренери тоді вже відомого першолігового клубу ТС «КЖ» (Прага), й записали до дитячої команди. Сприятливий мікроклімат сприяв швидкому зростанню технічної майстерності хлопця і вже у 1932 р. він у складі юніорської збірної Футбольної асоціації Чехословаччини виступав проти юнаків німецької футбольної жупи чеської столиці. У 1933 р. його запрошують до теж першолігової «Вікторії» (Жижков), в якій талановитому гравцю вперше довіряють зодягти футболку основного складу. З цього часу Цебек — незмінний лівий крайній нападник престижного клубу. Саме у тому році він з командою стає володарем Середньочеського кубка з футболу. Одночасно він виступав і за збірну Праги, в т.ч. проти збірної Будапешта. У сезоні 1936/1937 р. «Вікторія» (Жижков) виступала у першій лізі чемпіонату країни разом з дружиною футбольного клубу СК «Русь» (Ужгород). Для Цебека це вже були зустрічі з «давніми знайомими», що привели до тісніших контактів. На пропозицію керівництва «Русі» переїхати до Ужгорода Цебек Чанчінов погодився, й згодом став студентом місцевої гімназії та новим форвардом столиці Підкарпатської Русі.

Протягом 1938 —1944 рр. він продовжив виступати в складі СК «Русь» (Унгвар), яка разом із теж ужгородською командою «УАК»[4] та мукачівським «МШЕ»[5] представляли край у чемпіонаті Угорщини серед команд другої ліги. Своєю технічною ігрою, легкою та філігранною обробкою м'яча, загальною корисністю дій на будь-якій ділянці поля він неабияк дивував глядачів і став самим популярним гравцем — бомбардиром команди. Прізвище Чанчінов у ті часи було синонімом «непереможної Русі».

Кар'єра тренера та спортивного діяча[ред. | ред. код]

У 1945 р. він переселився до словацького м. Собранці, де спочатку був граючий тренер, а поспоспіль наставник місцевої футбольної команди «Дружтевнік». У 1979 р. Цебек Чанчінов завершив свою активну діяльність, але футбол не покинув: у Східній Словаччині підключився до організації аматорського футболу, в рамці якого влаштовувалися товариські, а згодом й календарні матчі з командами інших міст краю.

Досягнення[ред. | ред. код]

У чехословацьку еру[ред. | ред. код]

В угорську еру[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Празька тіловиховна спілка «КЖ» (чеськ. Tělovýchovná jednota Kž Praha, TJ Kž (Praha))
  2. Ужгородський футбольний клуб СК «Русь» (Ужгород) (чеськ. SK Rusj Užhorod , SK Rusj (Užhorod) був заснований у 1925 р.)
  3. В кінці 1938 р. ужгородський клуб змінив назву на СК «Русь» (Унгвар) (угор. ,Rusj sportklub, (Ungvár))
  4. «Ужгородський атлетичний клуб»
  5. «Мукачівське спортивне товариство»
  6. Чемпіонат Угорщини з футболу у Підкарпатській групі на початку 1945 р. було припинено в зв'язку з воєнними діями

Джерела[ред. | ред. код]