Цейонія Фабія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цейонія Фабія
Народилася невідомо
Померла після 175
Країна Стародавній Рим
Рід Цейонії
Батько Луцій Елій Цезар
Мати Авідія Плавція
Брати, сестри Луцій Вер і Цейонія Плавтія
У шлюбі з Плавцій Квінтілл
Діти Марк Педуцей Плавцій Квінтілл

Цейонія Фабія (лат. Ceionia Fabia, ? — після 175) — давньоримська матрона часів Римської імперії, представниця династії Антонінів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового роду Цейоніїв. Після того, як у 136 році її батька Луція Вера було усиновлено імператором Адріаном Цейонія увійшла до династії Антонінів. У 138 році також було визначено, що Фабія вийде заміж за Марка Аврелія, майбутнього імператора. Втім новий імператор Антонін Пій вирішив по іншому — за Марка Аврелія видав власну доньку Фаустіну, а Цейонію Фабую пошлюбив з Плавцієм Квінтіллом. З часом Фабія придбала великий вплив на чоловіка та свого брата Луція Вера, який у 161 році став імператором спільно з Марком аврелієм. завдяки цьому вона значним чином впливала на справи в імперії. Її позиції послабилися лише після смерті брата Луція. У 175 році після смерті імператриці Фаустіни намагалася вийти заміж за Марка аврелія (сама Фабія стала удовою трохи раніше). Втім імператор відмовився. Подальша доля Цейонії Фабії не відома.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Плавцій Квінтілл, консул 159 року

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Cambridge ancient history, Volume 11 By Alan K. Bowman, Peter Garnsey, Dominic Rathbone Limited preview — Edition: 2 — Item notes: v. 11 — 2000