Вихор (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Цементник (Ямниця))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вихор»
Повна назва Футбольний клуб
Вихор Ямниця
Прізвисько Червоно-чорні
Засновано 1929
Населений пункт с. Ямниця, Україна Україна
Стадіон Вихор
Вміщує 500
Президент Роман Ткач
Головний тренер Олександр Микуляк
Ліга Чемпіонат Івано-Франківської області
2018/19 8-ме
Домашня
Виїзна

«Ви́хор» — аматорський футбольний клуб із села Ямниця Тисменицького району Івано-Франківської області. У різні часи ямницька команда також носила назви «Колгоспник» і «Цементник». Учасник та призер чемпіонату Івано-Франківської області.

Історія[ред. | ред. код]

Футбольний клуб «Вихор» було засновано в 1929 році в селі Ямниця Тисменицького району Івано-Франківської області. За час свого існування сільська команда виступала як в регіональних, так і у всеукраїнських футбольних турнірах. Найбільшого успіху на локальному рівні клуб («Цементник») досяг 2006 року, ставши чемпіоном Івано-Франківської області[1].

У 2006 році команда дебютувала в аматорському чемпіонаті України. Потрапила до групи 1, де її суперниками були «Сокіл» (Суховоля), «Іскра-Поділля» (Теофіполь) та «Волинь-Цемент» (Здолбунів). У групі колектив з Ямниці посів третє місце і, набравши 4 очка (1 перемога та 1 нічия при 4 поразках) і припинив подальшу участь в турнірі[2].

Наступного сезону «Цементник» вдруге вийшов на старт аматорського чемпіонату України, і знову в групі 1. На цій стадії суперниками «Цементника» були «Галичина» (Львів), «Поділля-Хмельницький», «Лужани» та «Волинь-Цемент» (Здолбунів). Проте й цього разу команда виступила невдало: зіграла 8 матчів, у яких здобула 2 перемоги та зазнала 6 поразок (6 набраних очок), фінішувавши на передостанньому 4-у місці[3].

У 2008 році «Цементник» участі в аматорському чемпіонаті не брав, натомість заявився в аматорському кубку України. У попередньому раунді за сумою двох матчів ямничани обіграли ФК «Мукачево», проте в 1/8 фіналу поступилися «Лужанам»[4].

З огляду на відсутність належного фінансування клубу з боку титульного спонсора ВАТ «Івано-Франківськцемент», футбольний колектив з Ямниці з 2009 року на короткий час призупинив свої виступи в першості Івано-Франківської області. У 2013 році ямницькі спортсмени відновили участь в обласних змаганнях, тепер вже під своєю давньою назвою «Вихор»[5].

Досягнення[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чемпіонат першої ліги: переможці та призери. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 9 липня 2023.
  2. Чемпіонат України з футболу серед аматорів 2006 [Архівовано 24 лютого 2019 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Чемпіонат України з футболу серед аматорів 2007 [Архівовано 24 лютого 2019 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. Кубок України з футболу серед аматорів 2008 [Архівовано 24 лютого 2019 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. Архів чемпіонату та першості області 2013. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 9 липня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]