Цзиїн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Цзиін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цзиїн
Псевдо Сань Шихуанді
Народився 239 до н. е.
Сіань або Династія Чу
Помер 206 до н. е.
Сян’ян, Хубей, КНР
Титул імператор
Посада Chinese sovereignd
Термін 207-206 до н. е.
Попередник Ер Шихуанді
Наступник Лю Бан
Рід Династія Цінь
Батько Фусуd[1], Чжуансянь-ван[2], Цінь Ши Хуан-ді[3] або Chengjiaod[2][4]
Брати, сестри Фусуd, Принц Гаоd, Chengjiaod, Принц Дзянлюd, Цінь Ши Хуан-ді і Ер Шихуанді
Діти 2 сини

Цзиїн (кит. трад.: 子婴; піньїнь: Zǐyīng, д/н —206 до н. е.) — останній представник династії Цінь, правив з жовтня до грудня 207 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про дату й місце народження немає відомостей. Точно не відомо, ким був його батько: за різними версіями це Цзічу (батько Цінь Ши Хуан-ді), Ченцзяо (молодший брат Цінь Ши Хуанді), Фусу (син Цінь Ши Хуанді). Під час правління Ер Шихуанді Цзиїн зумів уникнути переслідувань. Завдяки канцлеру Чжао Ґао у 207 році до н. е. (після смерті Ер Шихуанді) став володарем імперії, але з титулом ван. Відчуваючи загрозу з боку Чжао Гао, який бажав керувати країною як й за попередника, Цзиїн наказав стратити канцлера, звинувачуючи його у змові з повстанцем Сян Юєм — вони начебто планували поділити імперію між собою. Після цього реабілітував Ер Шихуанді. Разом з цими діями Цзиїн намагався приборкати повстанців, але марно. Після жорстокої поразки у бітві при Тінламі Цзиїн отаборився у столиці Сяньян. Але один з лідерів повстанців Лю Бан у грудні 207 року до н. е. прорвався до столиці. Тоді Цзиїн виїхав назустріч й зрікся влади. Він правив усього 46 днів. Втім незабаром інший повсталий ватажок Сян Юй захопив Сяньян й у січні 206 року до н. е. стратив Цзиїна разом із синами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Records of the Grand Historian, Vol.6 — Т. 006.
  2. а б (unspecified title) — Т. 087.
  3. Цянь С. Records of the Grand Historian, Vol.15 — Т. 015.
  4. 刘熙 Shiming

Джерела[ред. | ред. код]

  • Derk Bodde: The state and empire of Ch'in. W: Denis Crispin Twitchett, Michael Loewe: The Ch'in and Han Empires, 221 B. C.-A. D. 220. Cambridge: Cambridge University Press, 1986. ISBN 0-521-24327-0.