Чак Гейгель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чак Гейгель
англ. Chuck Hagel
Народився 4 жовтня 1946(1946-10-04)[1][2] (77 років)
Норт-Платт, Небраска, США
Країна  США
Діяльність політик, військовослужбовець, ведучий новин, talk show host, банкір, бізнес-директор
Alma mater Коледж Браунd (1966)[3], Небраський університет в Омасіd (1971)[3] і Scotus Central Catholic High Schoold
Знання мов англійська
Заклад Джорджтаунський університет, John Y. McCollisterd[3] і Firestone[3]
Учасник війна у В'єтнамі
Посада міністр оборони США, посадова особа[3], генеральний директор[3], сенатор США[d][4], сенатор США[d][4], сенатор США[d][4], сенатор США[d][4], сенатор США[d][4] і сенатор США[d][4]
Військове звання сержант
Партія Республіканська партія США
Конфесія Єпископальна церква
Нагороди

Чарльз Тімоті «Чак» Хейгел (англ. Charles Timothy «Chuck» Hagel; нар. 4 жовтня 1946(19461004), Норт-Платт, Небраска) — американський політик, член Республіканської партії США. Сенатор США від штату Небраска у 19972009 роках. Міністр оборони США з 27 лютого 2013 по 12 лютого 2015 року.

Біографія[ред. | ред. код]

У 19671968 роках служив в Армії США, учасник війни у В'єтнамі. Нагороджений двома медалями «Пурпурове серце». Закінчив Університет Небраски у 1971 році, переїхав до Вашингтона щоб працювати лобістом. У 1984 році заснував оператора стільникового зв'язку «Вангард», став мультимільйонером.

Обирався до Сенату США у 1996 році і у 2002 році, входив до складу комітетів у закордонних справах, розвідці і банківської діяльності. Став першим за чверть століття сенатором-республіканцем від Небраски.

Наприкінці 2008 року розглядався як один з можливих кандидатів на посаду держсекретаря США (пост тоді зайняла Гілларі Клінтон).

7 січня 2013 президент США Барак Обама висунув Чака Хейгела на пост міністра оборони.

Комітет Сенату США з питань збройних сил схвалив кандидатуру Хейгела на пост міністра оборони і рекомендував Сенату затвердити Чака Хейгела як нового керівника військового відомства країни.

Проте, до кандидата виникло кілька претензій у сенаторів-однопартійців, пов'язаних з тим, що працюючи в Сенаті у 19972009 рр., він нерідко виступав з критикою політики Ізраїлю і відмовлявся підтримати ініціативи про-ізраїльських громадських організацій у США. Одного разу він несхвально висловився про могутнього «єврейському лобі» в США, заявивши, що він «не ізраїльський, а американський сенатор». Його тут же звинуватили в антисемітизмі. Також Хейгел виступав за вирішення іранської ядерної проблеми дипломатичним шляхом і засуджував спроби підштовхнути США та Ізраїль до війни з Іраном, а також допускав можливість переговорів з угрупованням «Хезболла». Після призначення на посаду Міністра оборони, Хейгел ініціював надання Ізраїлю найбільшого пакета військової допомоги за всю історію американо-ізраїльського співробітництва.

Хейгел широко критикувався американськими правозахисними організаціями та гей-активістами, за свою консервативну позицію стосовно служби геїв в армії та дотримання їх прав на військовій службі.

Ряд сенаторів-республіканців зажадали від Хейгела відзвітувати про гонорари, які він отримував за свої виступи протягом останніх п'яти років. Законодавців цікавило, ким виплачувалися гонорари, в яких кількостях і чи не мали до цього відношення іноземні організації.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]