Чаплищі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Чаплищі
Країна Україна Україна
Область Сумська область
Район Конотопський район
Громада Новослобідська сільська громада
Основні дані
Населення 210
Поштовий індекс 41546
Телефонний код +380 5442
Географічні дані
Географічні координати 51°12′45″ пн. ш. 33°59′19″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
135 м
Місцева влада
Адреса ради 41546, Сумська обл., Путивльський р-н, с. Червоне Озеро, вул. Центральна, 32
Карта
Чаплищі. Карта розташування: Україна
Чаплищі
Чаплищі
Чаплищі. Карта розташування: Сумська область
Чаплищі
Чаплищі
Мапа
Мапа

Ча́плищісело в Україні, в Путивльському районі Сумської області. Населення становить 210 осіб. Орган місцевого самоврядування — Червоноозерська сільська рада.

Після ліквідації Путивльського району 19 липня 2020 року село увійшло до Конотопського району[1].

Географія[ред. | ред. код]

Село Чаплищі знаходиться на правому березі річки Сейм, вище за течією на відстані 3 км розташоване село Козлівка, нижче за течією на відстані 5 км розташоване село Пересипки, на протилежному березі - село Клепали (Буринський район). Річка в цьому місці звивиста, утворює лимани, стариці (Бурівня, Горн) і заболочені озера.

Історія[ред. | ред. код]

Близько 17:15 27 березня 2022 року військовослужбовець РФ умисно здійснив наїзд на пішоходів із села Чаплищі на Путивльщині, які йшли пішки в попутному напрямку за межами села Чумакове Конотопського району. У результаті 33-річний чоловік загинув, мати та 15-річний син Іван отримали травми. Унаслідок травм підлітку довелося частково ампутували ногу, повідомила речниця прокуратури Наталя Науменко. За спогадами Івана Чабана він не встиг повернути голову у бік траси, було темно, він упав, бо знав, що їде танк, і думав, що вже все. Його маму перекинуло через відбійник, а хлопця якось підкинуло і правою ногою, вдарило об відбійник. Як виявилося росіяни щось тягли за танком, у них зірвалось і зачепило родину[2].

Досудове розслідування проводиться за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). Дана стаття передбачає покарання з позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  2. Катерина Гладенко, Євгенія Токарєва, суспільне (18 квітня 2022). "Я побачив ногу і зрозумів, що там нічого рятувати" - юнак з Сумщини, який натрапив на танки РФ. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 10 червня 2022.
  3. Скрипняк, Анна (28 березня 2022). Російська техніка наїхала на родину на Сумщині. Серед травмованих – 15-річний підліток. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 2 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]