Монтгомері Бернс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Чарльз Бернс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж мультфільму
Монтгомері Бернс
Montgomery Burns
Стать чоловіча
Вперше з'явився Simpsons Roasting on an Open Fire
Озвучення Гаррі Шірер (в оригіналі)
Юрій Коваленко (з 2 сезону)
Валерій Легін -(1 сезон, у фільмі) (українською)
Вік 104
Колір волосся сиве
Робота директор Спрингфілдської АЕС

Чарлз Монтгомері Бернс (англ. Charles Montgomery Burns) — колоритний персонаж мультсеріалу Сімпсони. Сточотирирічний житель міста Спрингфілд, власник Спрингфілдської атомної електростанції, відомий скнара і маразматик. Полюбляє звільняти працівників і любить вигукувати три фрази: Спустити собак, Вас звільнено і Чудесно... — дуже зловісним тоном.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство і юність[ред. | ред. код]

Народився 15 вересня 1888 року в Танжері у сім'ї ремісника, на ім'я Луіс Бірнбаум. Прізвище «Бернс» він взяв вже у зрілому віці. Жив з батьками, молодшим братом Джорджем і ведмежам Бобо. Правда, в серії «Double, Double, Boy in Trouble», Бернс розповідає Барту, що був молодшим з 14-ти дітей, проте, всі вони померли раніше за нього в результаті нещасних випадків. Після цього він став єдиним спадкоємцем статків батьків. При цьому, Бернс натякає, що мав пряме відношення до усіх нещасних випадків). Батьки називали його «Щасливчик». В серії «The Mansion Family», Бернс вказує причину смерті батьків: «Заважали мені».

Батьки Монті теж були скупими та жорстокими. На початку XX ст. вони володіли атомним млином. Там працювали наймані робітники-іммігранти, які розщеплювали атоми ударами молотів (дід Бернса якось живцем замурував робітника, який вкрав шість атомів). Малий Монті розважався тим, що знущався з працівників, робив їм всілякі пакості. У 8-10 років його забрали до прийомного будинку, підкупивши грішми. У 22 роки він закінчив Єльський університет з відзнакою. Невдовзі після цього, у 1929 році отримав спадщину від своїх батьків — величезний замок і АЕС, яка ще тоді була фабрикою.

Після Другої світової війни[ред. | ред. код]

Під час війни Бернс служив. Брав участь в бойових діях на території Європи, можливо, співпрацював і з німцями. По завершенню війни, керівництво США в рамках програми Маршалла випустило купюру в трильйон доларів, і саме Бернс мав привезти її в Європу. Але він лишає її собі та стає найбагатшим чоловіком Америки.

У 1952 році Монті відкрив Спрингфілдську АЕС, яка одразу стала найбільшим забруднювачем навколишнього середовища в Спрингфілді. У 1964 Бернс почав зливати відходи в Тихий океан, з того часу починається його боротьба з активістами групи Гринпіс, членом якої була і Мона Сімпсон (79-річна мама Гомера Сімпсона). Тоді виявилось, що окрім АЕС, Бернс розробляв біологічну зброю і торгував радіохімікатами. У 1954 році слугою Бернса був Вейлон Смізерс-старший — тато Вейлона Смізерса. Одного разу Смізерс-старший увійшов у камеру і задихнувся газом, а Бернс став Смізерсу-молодшому замість батька. Мабуть, тому Смізерс так любить Монті Бернса і так вірно йому служить ось уже протягом двадцяти років. Крім того, що Бернс виховав Смізерса, у нього ще були щонайменше дві дружини — Гертруда та одна невідома жінка з балу. Його єдиний син — Ларі Бернс, який з'явився уперше у 13 серії 8-го сезону та одного разу у 2 серії 9 сезону — був зображений просто чоловіком у черзі. Відтоді цей персонаж більше не з'являвся.

Вік[ред. | ред. код]

Монті Бернс полюбляє брехати про свій вік, і у серіалі він часто називає різні дані. Справжній вік Монті невідомий. Між іншим, називалося чимало різних цифр: 79, 81, 86, 97, 102, 104, 108, 123 і 127 років. Одного разу Бернс навіть сказав, що його вік — чотиризначне число. В одній із серій повідомляється, що в 1909 він мав 10 років. Це зводить дату його народження приблизно до 1898. Більшість сюжетних дій серіалу відповідають 1992-1994 рокам (відомо, що Ліса Сімпсон народилася влітку 1984, а впродовж всього серіалу їй 8-9 років; Гомер народився приблизно у 1954-1957 і йому впродовж серіалу 37-38 років; в одній із серій Барт повертається на 20 років назад у часі та потрапляє у 1974, що робить точкою, з якої Барт перемістився в часі, 1994 роком). На основі цього можна сказати, що впродовж всього серіалу його вік коливається в районі 93 років.

Здоров'я[ред. | ред. код]

Монтгомері Бернс надзвичайно слабкий і кволий. Він важить не більше десяти кілограмів і його може підняти ледь не кожна дитина Спрингфілда. Окрім цього, Бернс дуже худий — у нього просвічуються ребра та очевидно, йому щонайменше двічі робили пересадку серця. Монті також має дуже слабкі кістки — він одного дотику у нього ламаються різні кістки та хребет.

Монті має дуже слабкі руки та не здатен втримати в руках навіть капелюх, або телефонну слухавку. Проте зі своєї слабості Бернс іноді здатен вижати користь — він може зображати кобру, уміщатися у глечику і повзти між каменями та під завалом. Часто Монті проявляє безпорадність, проте може вижити під натиском каменів і пролазити крізь ущелини. Ще він чудово вміє лазити в горах, оскільки дуже легкий. Щотижня у п'ятницю він йде до лікарів, які роблять йому масаж мозку і промивання очей. Його обличчя тримається через пластичні операції, а його зуби — один з трьох комплектів штучних зубів, які йому щоранку вставляє Смізерс. Виявляється, що Бернс після процедур світиться зеленим і його тіло можна скласти втроє.

Зовнішність і характер[ред. | ред. код]

Бернс має досить страшнуватий зовнішній вигляд, проте намагається завжди бути офіціозним. Оскільки Бернс дуже економить на усьому, включаючи себе — то він носить свій буденний робочий одяг: зелений піджак, зелені штани, білу сорочку і чорну краватку. З-під його штанів видно, що він носить фіолетові панчохи. Попри всі свої скарби, Монті ніколи не видається багатим, тому зачісує полисіле волосся назад і не соромиться показувати свої численні проблеми зі здоров'ям. Бернс має дуже непростий і капосний характер. Виявляється, що він має амнезію і маразм. Бернс часто скаржиться на своїх робітників, називаючи їх некомпетентними нездарами та іноді знущається з них. Його амнезією легко користуються усі робітники, і тому часто залишаються без покарання. Монті також економить на безпеці та у серії «Бернс продає АЕС німцям» видно, як він залатував усі недоліки. Попри те, що Бернс є досить злобливим, він має чудові вміння і манери, і одразу видно, що він старається бути інтелігентним до усіх. Він ніколи не назве свого працівника на «ти» і завжди намагається бути терплячим до некомпетентних працівників, хоча у нього це рідко виходить.