Чарінамріта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чарінамріта або чаранамріта (нектар лотосових стоп) — в індуїзмі священна вода або суміш води з п'ятьма іншими елементами, такими як Топлене масло, мед, йогурт, молоко і цукор (так звана панчамріта), якою в ході особливого обряду вмили мурті дева або святого у храмі, або стопи гуру.[1][2] Панчамріта використовується у всіх особливо урочистих обрядах обмивання божеств і єлеопомазання, званих абхішека, які проводяться на великі індуїстські свята, а також в ході церемонії встановлення нових божеств у індуїстських храмах.[2].

У вайшнавскій обрядовій практиці, в чарінамріту також додають листя священного рослини Туласі. У індуїстських храмах, омивання божеств часто є частиною щоденного ритуалу (пуджі), після проведення якого чарінамріта поширюється серед віруючих. Індуїсти п'ють чарінамріту і окроплюють нею свої голови.

В Індії, воду для чарінамріти часто беруть з Ганги та інших священних річок. Чарінамріта вважається однією з різновидів прасада. Вважається, що чарінамріта — це повністю духовне речовина, прийняття якої очищує людину і сприяє її духовному розвитку. Приймаючий чарінамріту вірний також отримує милість Бога.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sinclair Stevenson. The Rites of the Twice-born. — H. Milford, 1920. — P. 388. — 474 p.
  2. а б Monier Monier-Williams. Religious Thought and Life in India. — J. Murray, 1883. — P. 137.