Час розплати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Час розплати
Paycheck
Жанр фантастика / бойовик
Режисер Джон Ву
Продюсер Джон Девіс[d] і Теженьце Чанd
Сценарист Філіп Дік (оповідання)
Дін Джоргаріс (сценарій)
На основі Час розплати[1]
У головних
ролях
Бен Еффлек
Ума Турман
Аарон Екхарт
Пол Джаматті
Кольм ФЕОР
Оператор Джеффрі Кімболлd
Композитор Джон Павелл
Кінокомпанія Paramount Pictures (США)
DreamWorks SKG (поза США)
Дистриб'ютор Paramount Pictures, Netflix і Vudu
Тривалість 119 хв
Мова англійська
Країна США США
Канада Канада
Рік 2003
Кошторис 60 000 000 дол
Касові збори 96 269 812 дол
IMDb ID 0338337

«Час розплати» (Оригінальна назва — «Гонорар» (англ. Paycheck) — науково-фантастичний бойовик 2003 року режисера Джона Ву. У головних ролях Бен Еффлек, Ума Турман, Аарон Екгарт.

Сюжет[ред. | ред. код]

Майкл Дженнінґс (Аффлек) — фахівець із реверс-інжинірингу, якому регулярно стирають пам'ять після роботи над таємними проектами. Майкл бере участь у проекті свого старого знайомого Джеймса Ретріка (Екгарт), генерального директора компанії Allcom. Йому доведеться працювати три роки у закритому комплексі Allcom в обмін на акції компанії з мінімальною вартістю в понад 90 мільйонів доларів, після чого Майкл може спокійно піти на пенсію молодим. Він зустрічає й закохується в докторку Рейчел Портер (Турман), біологиню Allcom. Але, пропрацювавши там три роки, Майкл прокидається, нічого про них не пам'ятаючи, і дізнається, що відмовився від своїх акцій, які коштують 92 000 000 доларів. У нього залишається лише конверт із предметами, які належали йому, коли він прибув у комплекс. По мірі розвитку сюжету Майкл починає розуміти, що відмовився від багатства, щоб привернути свою увагу до вмісту конверта…

Незабаром Майкл дізнається, що його з невідомих причин переслідують служба безпеки Allcom, а також ФБР. Використовуючи предмети в конверті, Дженнінґсу вдається вибиратися з різних скрутних ситуацій і криз.

Незабаром він дізнається, що останні три роки розробляв особливу лінзу для огляду майбутнього, теоретичну основу для якої розробив фізик Вільям Деккер (Серж Хауда), убитий агентами Allcom. Побудувавши машину, Дженнінґс зазирнув у майбутнє і побачив свою смерть від кулі. Він також дізнається, що машина може видавати пророцтва (наприклад, машина пророкує чуму, руйнівну війну, людські дії, викликані машиною, призведуть до занепаду людства. У відчаї Дженнінґс використовує машину, щоб спробувати уникнути своєї загибелі і знищення свідомості. Але через тривалу ізоляцію в комплексі Allcom він міг тільки залишити собі конверт із нічим не примітними предметами.

Дженнінґс і Портер тікають після того, як снайпер ФБР убиває Ретріка кулею, призначеною для Дженнінґса. Майкл ламає машину перегляду майбутнього й вона вибухає, вбивши Вульфа.

Наприкінці фільму Дженнінґс виявляє у клітці з птахами Рейчел виграшний лотерейний квиток на 90 000 000 доларів.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Бен Аффлек Майкл Дженнінґс Майкл Дженнінґс
Аарон Екгарт Джеймс Ретрік Джеймс Ретрік
Колм Фіоре Джон Вульф Джон Вульф
Ума Турман Рейчел Портер докторка Рейчел Портер
Пол Джаматті Коротун Коротун
Джо Мортон Додж агент ФБР Додж
Майкл Голл Клайн агент ФБР Клайн
Пітер Фрідман Браун генеральний прокурор Браун
Крістофер Кеннеді Стівенс доктор Стівенс
Івана Миличевич Майя Майя
Кетрін Морріс Рита Данн Рита Данн

Реакція критики[ред. | ред. код]

Час розплати був негативно сприйнятий більшістю кінокритиків. Rotten Tomatoes видав фільму оцінку в 27 %, ґрунтуючись на 153 рецензіях, із середнім рейтингом 4.7 з 10. Metacritic на основі 34 оглядів оцінює фільм на 43 бали зі 100. Скотт Тобіас з The AV Club позитивно оцінив картину, назвавши її «розумним трилером» з «прекрасним почуттям часу і ритму.»

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У фільмі присутні кілька незмінних елементів фільмів Джона Ву, включаючи два «мексиканських протистояння», появу голубів та відображення людей у дзеркальних поверхнях.
  • Персонаж Бена Аффлека мав бути фанатом бейсбольної команди «Нью-Йорк Метс» (варіант — «Нью-Йорк Янкіз»), але актор, уболівальник «Бостон Ред-Сокс», переконав режисера змінити команду, згадувану в сюжеті.
  • Використати «мексиканську дуель» («мексиканське протистояння», де перемагає найвитриманий, а не лише швидкий стрілець) попросив Бен Аффлек, якому сподобалися подібні сцени в інших фільмах Джона Ву: «Найманий убивця», 1989, та «Круто зварені», 1992.
  • На роль Майкла Дженнінгса спочатку розглядався актор Метт Деймон, але той відмовився, вважаючи фільм надто схожим на «Ідентифікацію Борна», 2002.
  • Фільм став кінодебютом актора Майкла Голла (агент ФБР Клайн) — виконавця головної ролі в телесеріалі «Декстер» (2006—2014).
  • У фільмі Дженнінгс відправляє собі 20 предметів, в однойменному оповіданні Філіпа Діка — лише сім.
  • У фільмі 2003 року «Ред-Сокс» грають у Світовій серії, фіналі чемпіонату Головної бейсбольної ліги, — наступного 2004 року команда дійсно грала у фіналі. У фільмі вона програла «Суперкубок», насправді — виграла в команди «Сент-Луїс Кардиналс».
  • Дженнінгс отримав $ 526 000,19 за розробку голо-монітора.
  • Усі виконавці головних ролей зіграли персонажів із «Всесвіту Людини-Кажана» компанії DC: Бен Аффлек — Бетмен («Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості», 2016), Аарон Екхарт — Дволикий («Темний лицар», 2008), Ума Турман — Отруйний Плющ («Бетмен і Робін», 1997). Голосом Майкла Голла говорить Бетмен в анімаційному фільмі «Ліга Справедливості: Боги і монстри» 2015 року.
  • В автосалоні персонаж Аффлека обирає мотоцикл BMW R1150 Rockster модель 2003 року.
  • Актриса Кетрін Морріс, виконавиця ролі Рити Данн, у 2002 році зіграла роль у фільмі за оповіданням Філіпа Діка — «Особлива думка».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.

Посилання[ред. | ред. код]