Червоний проспект (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°02′28″ пн. ш. 82°55′03″ сх. д. / 55.04111° пн. ш. 82.91750° сх. д. / 55.04111; 82.91750

Червоний проспект
Загальні дані
Тип колонна трипрогінна мілкого закладення
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 100 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 28 грудня 1985
Архітектор(и) В.В. Питерский(рос.)
Інженер(и)-конструктор(и) В.Н. Кожевников(рос.), А.П. Мельник(рос.)
Будівельник(и) ТЗ № 29 «Новосибірськметробуд»
Пересадка на  2  Сибірська
Виходи до Червоний проспект, Вулиця Гоголя, Вулиця Крилова
Час відкриття 06:00
Час закриття 0:00
Мапа
Ленінська лінія
Заєльцовська
Гагарінська
ТЧ-1 Єльцовське
Червоний проспект
ССГ до Дзержинської лінії
Площа Леніна
Жовтнева
Річковий вокзал
Студентська
Площа Маркса
Площа Станіславського

«Червоний проспект» (рос. Красный проспект) — станція Ленінської лінії Новосибірського метрополітену. Знаходиться між станціями «Площа Леніна» і «Гагарінська»

Територіально станція розташовується в Центральному районі Новосибірська, на розі вулиць Гоголя, Крилова і Червоного проспекту.

Введена в експлуатацію 28 грудня 1985 року у складі 1-ї пускового ділянки першої черги з п'яти станцій. До 2 квітня 1992 року, коли відкрилися станції «Гагарінська» і «Заєльцовська», була кінцевою станцією Ленінської лінії.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — колонна трипрогінна мілкого закладення, побудована за типовим проектом. Станція має 17 пар циліндричних колон, розташованих з кроком 6 метрів. Обидва вестибюля з'єднані з платформою сходами. У центрі платформи розташований сходовий спуск у підземний перехід на станцію Сибірська; перехід також можливий через загальний вестибюль, що зручніше, але і стометровим перехідним коридором.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція має складний колійний розвиток. Перед станцією по обом коліям розташовані з'їзди на гілки в депо (стрілки № 1 та № 2) і пошерсний з'їзд (стрілки № 3 та № 4), що використовувався для обороту поїздів до відкриття станції «Заєльцовська».

За станцією по I колії розташована пошерсна стрілка № 5, ведуча на ССГ, яка дозволяє перейти на Дзержинську лінію.

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Станція «Червоний проспект» є пересадним вузлом на Дзержинську лінію і має два вестибюлі. Виходи південного вестибюля (до вулиці Крилова) вбудовані в торці житлових будинків. Північний вестибюль має суміщений зал зі станцією «Сибірська». Цей вестибюль є касовим залом, через який можна як вийти в місто, так і пересісти, за допомогою ескалаторів, на «Сибірську».

Вихід у місто з північного вестибюля здійснюється через скляні павільйони. Спочатку один з виходів (у облпрофради) був виконаний у вигляді відкритого сходового спуску. Наприкінці 2000-х років в рамках проведеної реконструкції над ним була встановлена ​​надбудова.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Станція виконана в строгому художньому стилі. Стіни, підлога і стеля оздоблені мармуром світлого і темно-червоного відтінків. Колійні стіни оздоблені темно-червоним мармуром «Буровщина». Над сходовими спусками з платформ в вестибюлі розташовані литі бронзові барельєфи, присвячені трудовим і бойовим подвигам сибіряків.

Від інших колонних станцій першої пускової дільниці її відрізняло освітлення — спочатку замість лінійних ламп денного світла воно було виконане точковими лампами ДРЛ, розташованими в квадратних пластикових плафонах в п'ять рядів. У ході проведеної у 2006 році реконструкції бічні ряди світильників замінили на звичайні лампи денного світла. Реконструкція освітлення центрального залу, також із заміною світильників, була проведена в 2010 році.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]