Черецький район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черецький район
рос. Черекский район
кабард. Шэрэдж къедзыгъуэ


карач.-балк. Черек район

Розташування району
Основні дані
Суб'єкт Російської Федерації: Кабардино-Балкарія
Утворений: 1935
Населення (2015): 27 220
Площа: 2210 км²
Густота населення: 12,32 осіб/км²
Телефонний код: 7-86636
Населені пункти та поселення
Адміністративний центр: смт Кашхатау
Кількість сільських поселень: 10
Влада

Черецький район - муніципальне утворення у складі Кабардино-Балкарської Республіки.

Адміністративний центр - селище міського типу Кашхатау.

Географія[ред. | ред. код]

Черецький район розташований в південно-східній частині Кабардино-Балкарської Республіки і межує: з Чегемським районом на заході, з Урванським районом на півночі, з Лескенським районом на сході, з республікою Північна Осетія-Аланія на сході, і з Грузією на півдні. На північному заході район межує із землями Нальчицького міського округу. Рельєф території району складний.

Черецький район є одним з найвисокогірніших районів Російської Федерації. Основний земельний масив розташований у високогірній зоні. По території району проходить Головний Кавказький хребет. Із семи гірських вершин висотою понад п'ять тисяч метрів, що знаходяться на Кавказі, п'ять розташовані в Черецькому районі. На території району знаходяться три ущелини - Хуламо-Безенгійська, Балкарська і Псигансуєвська. Площа території району складає - 2210 км².

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з постановою № 92 Президії Кабардино-Балкарської облвиконкому від 28.01. 1935 року район був утворений шляхом розукрупнення Балкарського району на чотири нових райони: Хуламо-Безенгієвськмй, Чегемський, Черецький і Ельбруський.

Згодом Президія Верховної Ради Кабардинській АРСР, у зв'язку з депортацією балкарського народу, скасувала Черецький і Хуламо-Безенгієвський райони. Території скасованих районів були об'єднані в Радянський район (згідно з указом Президії Верховної Ради РРФСР від 25.04. 1944 року). У тому ж році до складу Радянського району передані - Аушигерська і Герпегежська сільради з Нальчицького району, Зарагіжська і Жемталинська сільради з Урванського району.

У зв'язку з реабілітацією балкарського народу постановою Парламенту КБР від 5 травня 1994 року Радянський адміністративно-територіальний район Кабардино-Балкарської Республіки перейменований в Черецький район район, без зміни діючих адміністративних меж та правового статусу району в цілому і кожного населеного пункту окремо.

Населення[ред. | ред. код]

Населення - 27 220 осіб.

Національний склад

За даними Всеросійського перепису населення 2010 року [1]:

Народ Чисельність,
чол.
Частка
від усього населення,%
Балкарці 17251 64,0%
Кабардинці ( черкеси) 9300 34,5%
Росіяни 137 0,5%
Інші 268 1,0%
Усього 26956 100%

Транспорт[ред. | ред. код]

Транспортне сполучення представлено мережею федеральних, республіканських і районних доріг загальною протяжністю 283 км. Залізниці в районі немає. Районний центр - селище Кашхатау розташоване за 42 км від столиці республіки - міста Нальчик.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

На території району розташовані такі пам'ятки республіки, як - Блакитні озера, Аушигерські гарячі джерела, Черецька тіснина, знаменита Безенгійська стіна, де розташовані 5 вершин висотою понад 5000 метрів, монастир вирубаний в скелі з каменю, пам'ятники архітектури (сторожові фортеці і склепи XII-XIV століть). У верхів'ях Черецької ущелини, в урочищі Уштулу, є нарзан джерело, хвойний ліс і лікувальні грязі. Всю південну частину району займає - Кабардино-Балкарський Державний Високогірний заповідник.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Том 3. Таблиця 4. Населення за національністю і володінню російською мовою по муніципальних утворень і населеним пунктам КБР. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 13 травня 2019.