Черкаська гіперболоїдна вежа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черкаська гіперболоїдна башта
Черкаська гіперболоїдна башта, 2017

49°25′38″ пн. ш. 32°03′33″ сх. д. / 49.42722° пн. ш. 32.05917° сх. д. / 49.42722; 32.05917
Країна Україна Україна
Розташування місто Черкаси
Архітектор В. Г. Шухов
Відкриття 1914
Дата зруйнування 19441949
Стиль конструктивізм
Висота 34 м
Призначення водонапірна вежа
Адреса на території КП «Черкасиводоканал»

Черкаська гіперболоїдна башта. Карта розташування: Україна
Черкаська гіперболоїдна башта
Черкаська гіперболоїдна башта
Черкаська гіперболоїдна башта (Україна)
Мапа

CMNS: Черкаська гіперболоїдна башта у Вікісховищі

Черка́ська гіперболо́їдна ве́жа — одна з перших гіперболоїдних конструкцій російського інженера Володимира Шухова, збудована ще на початку XX століття в місті Черкаси.

Історія[ред. | ред. код]

Сталеве мереживо. Черкаси
Нічне освітлення башти

Гіперболоїдна башта була збудована в 1914 році, коли місто використовувало для водопостачання підземні води. Тоді вона відігравала роль водонапірної башти і подавала воду в будівлі висотою до 30 м. В грудні 1944 року, під час Другої світової війни, німці, відступаючи з міста, зруйнували башту. Після війни було вирішено відбудувати унікальну конструкцію. Повністю башту відбудували лише в 1949 році.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

В 1975 році місто перейшло на водопостачання з Дніпра і від використання башти відмовились. Сьогодні вона є унікальною архітектурною спорудою, адже з усіх таких башт, які збудував Володимир Шухов, а їх трохи більше 200, у світі залишилось лише 20.

Саме через її унікальність, баштою цікавляться різні науковці та наукові установи всього світу. Навесні 2011 року конструкцією зацікавився керівник міжнародного наукового проєкту, професор Мюнхенського технічного університету у Німеччині Манфред Шуллер та посольство ФРН в Україні. Вони впродовж двох тижнів влітку провели деформаційні заміри та склали документацію конструкції. Дослідження проводилось в рамках німецько-австрійсько-швейцарського проєкту «Легкі металоконструкції В. Г. Шухова», що присвячений вивченню спадщини видатного російського інженера.

Див. також[ред. | ред. код]

Послання[ред. | ред. код]