Чирлідинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Черлідінг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чирлідери «Даллас Ковбойс» на борту авіаносця USS Harry S. Truman (CVN-75)
Чирлідерська команда з Університету Флориди виконує вправу «піраміда»
Чирлідер команди «Нью-Інгленд Петріотс» з помпонами

Черліденг[1], чирлі́динг, чірлі́дінг (англ. cheerleading, МФА[ˈtʃɪərˌlidɪŋ], від cheer — схвальний, закличний вигук і leading — «ведення», «спрямовування») — це складно-координаційний вид спорту, який поєдує в собі характерні риси художньої та спортивної гімнастик, акробатикита різних танцювальних напрямів (джаз, фанк, хіп-хоп та інші). Не плутати з групами підтримки спортивних команд.

Черліденг популярний, як серед жінок, так і серед чоловіків, які змагаються в змішаних командах у всіх номінаціях.

Черліденг: історія та олімпійське майбутнє[ред. | ред. код]

Черліденг — типово американський вид спорту, принесений заокеанською баскетбольною хвилею до європейських берегів, вже добрий десяток років вважається не просто розвагою, що несе певне естетичне навантаження, але і серйозним видом спорту, який має реальні шанси вже в найближчі роки бути включеним до програми Олімпійських ігор.

Як естетична фізкультурна традиція, він іде «корінням» сивої давнини на Балтійський півострів в Давню Елладу. Саме там, під час проведення Олімпійських Ігор, з'явилися перші групи підтримки. Однак до нашої ери Греція, яка по праву вважається колискою цивілізації, в питаннях прав слабкої статі була більше варварською, ніж культурною, і забороняла жінкам не тільки брати участь в змаганнях, а й підтримувати своїх атлетів. Тому першими черлідери були чоловіки. Правда, їх завданням було тішити спортсменів співом, грою на арфі і декламуванням віршів.

Примітно, що «супутник спорту» через десятки століть немов, птах-фенікс відродився в багатоповерховій Америці. Хоча черліденг і асоціюється виключно з жіночими рухами тіла, спочатку черлідерами були не заокеанські красуні, а американські шанувальники футболу. Саме вони в 1898 році відкрили нову віху в світовому черліденговому русі, підтримуючи команду Мінесотського університету синхронними танцями і декламацією віршів. Тільки в 1906 році «заводити» стадіони почали дівчата, залучаючи на трибуни глядачів не тільки спортивною майстерністю, а й жіночою красою.

Черліденг поділяється на спорт вищих досягнень і виступи груп підримки.

У 2013 році виконком SportAccord на генеральній Асамблеї в Санкт-Петербурзі (Росія) прийняв Міжнародний черліденговий союз (ICU)[2] у свої члени, надавши виключне право на розвиток черлідингу в усьому світі та визнавши чемпіонати світу під егідою ICU єдиними офіційно визнаними чемпіонатами світу з цього виду спорту[3].

6 грудня 2016 року на Виконкомі Міжнародного Олімпійського Комітету, що проходив в Лозані, Міжнародний черліденговий союз (ICU) отримав Олімпійське визнання[4].

Міжнародний черліденговий союз (ICU) — США[ред. | ред. код]

Міжнародний черліденговий союз[5] засновано 26 квітня 2004 року. Він налічує 116 краіїн членів до складу яких входять 7,5 млн атлетів.

Міжнародний черліденговий союз (ICU) визнаний Міжнародним Олімпійським Комітетом 6 грудня 2016 року.

Міжнародний черліденговий союз (ICU) — член SportAccords з 31 травня 2013 року.

Міжнародний черліденговий союз (ICU) — член FISU, TAFISA та підписант WADA.

Саме Міжнародний черліденговий союз (ICU) щорічно проводить визнані SportAccords офіційні чемпіонати світу з черліденгу.

Міжнародний черліденговий союз (ICU) в Європі представляє Європейський черліденговий союз (ECU), який щорічно проводить офіційні чемпіонати континенту з черліденгу.

Черліденг в Україні[ред. | ред. код]

Всеукраїнська федерація черліденгу груп підтримки спортивних команд[6] (президент Юрій Крикун) офіційно зареєстрована в нашій країні 24 листопада 2004 року. 22 лютого 2005 року Наказом Держкомспорту України № 419 черліденгу був наданий статус виду спорту, офіційно визнаного в Україні. З 2005 року в Україні щорічно проводяться чемпіонати і Кубки України з черліденгу.

Всеукраїнська федерація черліденгу груп підтримки спортивних команд має статус Національної спортивної федерації з виду спорту «черліденг»[7].

Всеукраїнська федерація черліденгу — член Міжнародного черліденгового Союзу (ICU) в який входить 116 країн-членів. Штаб-квартира знаходиться в місті Мемфіс, США. Президент ICU — Джеф Вебб (США).

Всеукраїнська федерація черліденгу — член Європейського черліденгового союзу (ЕCU[8]), членами якого є 34 країни Європи. Штаб-квартира знаходиться в м. Тон, Швейцарія. Президент ЕCU — Альяш Брітвік (Словенія).

Президент Всеукраїнської Федерації черліденгу: голова Комітету Міжнародного черліденгового союзу з проведення Кубків світу, заслужений журналіст України, кавалер ордену «За заслуги» III ступеня, космонавт-дослідник СРСР, суддя міжнародної категорії з черліденгу — Юрій Крикун.[9]

Перший Віце-президент: заслужений тренер України з черліденгу, почесний працівник фізичної культури і спорту, суддя міжнародної категорії, член комітету правил Міжнародного черліденгового союзу, найкращий тренер світу з черліденгу 2014 року — Ганна Андрієнко.

Збірна України з черліденгу — п'ятиразовий чемпіон світу

Віце-президент: президент авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (2004—2019), член наглядової ради МАУ, заслужений працівник авіаційного транспорту України — Юрій Мірошников.

Генеральний секретар: Директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова НАМН України, заслужений лікар України,доктор медичних наук, член-кореспондент НАМН України, Лауреат Державної премії України — Олександр Усенко.

Найбільш яскравими та відомими клубами в Україні є:

  • CheerNika (Київ);
  • Lviv Angels (Львів);
  • Прометей (Кам'янське);
  • Secret (Одеса);
  • Альтаїр (Покровськ);
  • Art Life (Полтава);
  • Ексклюзив (Дніпро);
  • Queencheer (Дніпро);

До складу федерації входять 83 клуби України з різних регіонів та м. Києва.

Змагання[ред. | ред. код]

Олександр Ушаков - дворазовий чемпіон Європи

Черліденг — окремий самостійний вид спорту. З нього проводяться чемпіонати та Кубки України, чемпіонати світу та Європи, етапи ліги Європи. Офіційні змагання з черліденгу на всіх континентах проводяться в наступних дисциплінах:

  • Performance Cheer (Freestyle Pom, Hip-Hop, Jazz-Team and Doubles);
  • Cheerleading (Team Coed Premier, Team All Girl Premier, Team Coed Elite, Team All Girl Elite).

Досягнення Всеукраїнської федерації чирлідингу на світових та Європейських аренах[ред. | ред. код]

На чемпіонатах світу з 2009 по 2020 роки збірна України завоювала 9 медалей в різних дисциплінах (5 золотих, 2 срібні та 2 бронзові).

На чемпіонатах Європи у період з 2011 по 2020 роки збірна України здобула в різних дисциплінах 44 медалі (15 золотих, 19 срібних, 10 бронзових).

У федерації підготовлено 2 заслужених тренера України, 2 заслужених майстри спорту України, 27 майстрів спорту України міжнародного класу та понад 150 майстрів спорту України.

В 2014 році Міжнародний чирлідинговий союз (ICU) визнав головного тренера Національної збірної України Ганну Андрієнко кращим тренером світу.[10]

20 квітня 2023 року Львів‘янка Анастасія Малошенко разом з Єлизаветою Тимофєєвою з Кам‘янського здобули срібні медалі чемпіонату світу з черлідингу, що завершився в США.[11][12]

Фільми про черліденг[ред. | ред. код]

  • "Цукор і перець" США
  • "Досягти успіху" США
  • "Краса по-американськи" США

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про внесення доповнення до Переліку видів спорту, що визнані в Україні. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 7 лютого 2023. 
  2. The Recognized World Governing Body of Cheerleading: Home. cheerunion.org. Процитовано 4 квітня 2021. 
  3. https://cheerunion.org.ismmedia.com/ISM3/std-content/repos/Top/News/icu_2014_sportaccord_world-championship_recognition-letter.pdf
  4. Міжнародний черліденговий союз (ICU), отримав Олімпійське визнання
  5. The Recognized World Governing Body of Cheerleading: Home. cheerunion.org. Процитовано 4 квітня 2021. 
  6. Всеукраїнська федерація черліденгу груп підтримки спортивних команд
  7. Наказ Міністерства молоді та спорту України № 3724 від 12 жовтня 2015 року
  8. European Cheer Union. European Cheer Union (амер.). Процитовано 4 квітня 2021. 
  9. Крикун Юрій Юрійович. Вікіпедія (укр.). 4 квітня 2021. Процитовано 4 квітня 2021. 
  10. Міністр молоді та спорту України Дмитро Булатов привітав Ганну Андрієнко. Всеукраїнська федерація чарлідингу. Процитовано 27 квітня 2023. 
  11. Кам’янчанка в складі дуету представить Україну на чемпіонаті світу з черлідингу. MIC (укр.). 20 квітня 2023. Процитовано 27 квітня 2023. 
  12. Спортсменка з Кам'янського виступить на чемпіонаті світу з чирлідингу. Наш Репортер (рос.). Процитовано 27 квітня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]