Чернов Федір Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чернов Федір Григорович
Чернов Фёдор Григорьевич
Народився 1783(1783)
Помер 5 жовтня 1869(1869-10-05)
Громадянство Російська імперія
Діяльність підприємець, купець

Черно́в Фе́дір Григо́рович (рос. Чернов Фёдор Григорьевич) — російський підприємець, купець I гільдії, меценат, почесний громадянин міста Єлабуга. В другій чверті XIX століття був бургомістром в міському магістраті, міським головою Єлабуги.


Федір Григорович розбагатів на торгівлі зерном. В 1835 році викупив ліси уздовж річки Сюга, де заснував Сюгинський склоробний завод, який нині перетворився на місто Можгу. Чернов був одним з найбільших меценатів Прикам'я. Заснований ним «Благочинний Черновський комітет» профінансував будівництво більш як 30 храмів в Єлабузькому, Малмизькому, Глазовському та Сарапульському повітах. Комітет працював і після його смерті. Узяв участь у створенні першої у В'ятській губернії бібліотеці в місті Сарапул (1835), та бібліотеці у самій В'ятці (1837). Чернов пожертвував 20 тисяч рублів на будівництво православного храму в форті Петровському (сучасна Махачкала), заповідав 75 тисяч рублів, на відсотки з яких кожні 5 років повинна будуватись церква в Казанській та Уфимській губерніях. В 18521858 роках Чернов збудував Олександринський дитячий притулок в Єлабузі, названий на честь імператриці Олександри Федорівни.

30 березня 1848 року імператорі Микола I підписав указ, згідно з яким Чернов був нагороджений орденом Святої Анни 3 ступеня. Всього ж Федір Григорович мав золоті медалі на Аннинській, Володимирівській та Андріївській стрічках. Акти благочинності Чернова були відмічені Міністерством внутрішніх справ врученням йому золотої медалі з написом «За усердие».

Помер Чернов 1869 року, похоронений на Троїцькому цвинтарі в Єлабузі.

Проекти «Благочинного Черновського комітету»[ред. | ред. код]

На території Удмуртії:

Посилання[ред. | ред. код]