Чилійсько-Патагонська область

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чилійсько-Патагонська область належить до Голантарктичного флористичного царства і охоплює позатропічні частини Південної Америки від субтропічних «монта» Аргентини і араукарієвих лісів Південної Бразилії до Вогняної Землі, а також острови Фолклендські, Естадос, Дієго-Рамірес, Південна Георгія, Південні Шетландські і Південні Оркнейські, Аделейд і Антарктичний півострів.

Острів Нені біля західних берегів Антарктичного п-ова є крайньою південною межею поширення судинних рослин.

Область характеризується досить різноманітною флорою, що складається в основному з дериватів древнього голантарктичного елементу, але зі значною домішкою таксонів голарктичного походження, а на півночі — також неотропічних елементів.

У флорі області 7 ендемічних родин: Gomortegaceae, Halophytaceae (субаридні райони Аргентини, від Ла-Ріоха до Санта-Крус), Malesherbiaceae, Tribelaceae (Південне Чилі і Вогнена земля), Francoaceae (Чилі), Aextoxicaceae (Чилі) і Misodendraceae (у лісових районах від 33° півд. ш. до протоки Магеллана) і безліч ендемічних або майже ендемічних родів, більшість яких приурочена до Чилі.

З числа найцікавіших ендемічних родів відзначимо папороть Leptocionium (Hymenophyllaceae), хвойні Saxegothaea (Podocarpaceae), Austrocedrus, Pilgerodendron і Fitzroya (Cupressaceae), квіткові Peumus (Monimiaceae), Boquila і Lardizabala (Lardizabalaceae), Philippiella (Caryophyllaceae), Austrocactus і Holmbergia (Gactaceae), Berberidopsis (Flacourtiaceae), Niederleinia (Frankeniaceae), Lebetanthus (Epacridaceae), Ovidia (Thymelaeaceae), Quillaja і Kageneckia (Rosaceae), Saxifragella (Saxifragaceae), Zuccagnia (Fabaceae), Tepualia (Myrtaceae), Magallana (Tropaeolaceae), Gymnophyton, Laretia і Mulinum (Apiaceae), Talguenea (Rhamnaceae), Schizanthus (Solanaceae), Melosperma і Monttea (Scrophulariaceae), Hygea, Mitraria і Sarmienta (Gesneriaceae), Chiliotrichum, Melalema і Nassauvia (Asteraceae), Tetroncium (Juncaginaceae), Gilliesia, Leontochir, Leucocryne, Schickendantziella і Solaria (Liliaceae), Lapageria (Philesiaceaceae), Conanthera і Tecophilaea (Tecophilaeaceae), Tapeinia (Iridaceae), Fascicularia (Bromeliaceae), Ortachne (Poaceae), Jubaea (Arecaceae).

Дуже багато ендемічних видів. Переважна більшість ендеміків зосереджена в Чилі, де збереглося найбільше число древніх голантарктичних елементів.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тахтаджян А. Л. Флористические области Земли. — Л., 1978.
  • Воронов А. Г., Дроздов Н. Н., Мяло Е. Г. Биогеография мира. — М.: Высш. шк., 1982.
  • Второв П. П., Дроздов Н. Н. Биогеография. — М.: Просвещение, 1978.
  • Толмачев А. И. Введение в географию растений. — Л., 1974.
  • Шмитхюзен И. Общая география растительности. — М., 1986.