Сукхаваті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Чиста земля)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світ Сукхаваті: Амітабха в оточенні бодхісаттв (Японія, період Хей'ан).

Сукхаваті (санскр. सुखावती, Sukhāvatī IAST; яп. 極楽, ごくらく, ґокураку, «[земля] неймовірної радості»[1]) — у буддизмі магаяни світ щастя і радості, яким керує будда Амітабга і де мешкають бодгісатви. Іноді перекладається як «буддійський рай».

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Згідно традиційного буддійського опису, Сукхаваті знаходиться на Заході, за десятки тисяч світів від світу людей. Ця земля безмежна і самодостатня, в ній немає мук і страждань, а панує лише мир і радість. Світ з'яв проявляється у Сукхаваті в образі людей і богів, між якими немає докорінних відмінностей. Демони, голодні духи, асури і тварини у цьому світі відсутні.

Ґрунт і вода в Сукхаваті благородні, а всі споруди сотворено із «восьми коштовностей»: золота, срібла, коралів і коштовних каменів. Мешканці цього світу — бодгісатви вищого рівня, які там же досягають просвітлення. Вони живуть «невимірно довго» і насолоджуються безмежним щастям. Сукхаваті було сотворено Буддою Амітабгою, аби прискорити шлях істот до просвітлення. [2]

Сукхаваті займає одне з головних місць у буддійському Вченні Чистої Землі, згідно з яким віра у рятівну силу Амітабги дає віруючому змогу перенародитися у цьому «раю».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інші назви китайською і японською: 西方浄土, «чиста земля заходу»; 極楽安養浄土, «чиста земля неймовірної радості і спокою»; 極楽界, «світ неймовірної радості», 極楽浄土, «чиста земля неймовірної радості»
  2. За легендою Амітабха, коли він ще був бодхісатвою на ім'я Дхармакара, дав обітницю створити такий світ після досягнення ним стану будди.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Торчинов E. A. Введение в буддологию. Курс лекций. — Санкт-Петербург : Санкт-Петербургское философское общество, 2000. — 304 с. — ISBN 5-93597-019-8. (рос.) - C.168-207. - Лекция 9. Буддизм в Китае и на Дальнем Востоке [Архівовано 17 червня 2009 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]