Чиф-петті офіцер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знак розрізнення чиф-петті офіцера ІІ-го класу (OR-8) Канадських ВМС

Чиф-пе́тті о́фіцер (англ. Chief Petty Officer) (CPO) — військове звання петті-офіцерів зі складу військово-морських сил США Збройних сил країни та Королівських військово-морських флотах Великої Британії й Канади.

Нашивка чиф-петті-офіцера військово-морських сил США та Берегової охорони
Нашивка чиф-петті-офіцера ВМС США з золотими шевронами та стрічкою за бездоганну 12-річну службу на флоті

Чиф-петті офіцер у ЗС США[ред. | ред. код]

У Військово-морських силах та Береговій охороні США це звання відноситься до сьомого ступеня військової ієрархії (E-7), нижче за військове звання старший чиф-петті офіцер та вище за військове звання петті-офіцер I класу.

Вперше звання чиф-петті офіцера засноване 1 квітня 1893 року[1] на флоті й 18 травня 1920 року Конгрес США авторизував заснування такого рангу у Береговій охороні країни[2].

Знаки розрізнення[ред. | ред. код]

Знаком розрізнення для чиф-петті-офіцера є нарукавна нашивка з орлом, який розміщений вище емблеми фахівця флоту та трьох стрічок-шевронів, кути верхнього шеврону з'єднуються стрічкою-дужкою. На білих мундирах, орел, емблеми фахівця і шеврони темно-синього кольору. На темно-синій (чорній) формі, орел і емблеми фахівця білі, і шеврони червоного кольору. Якщо чиф-петті-офіцер прослужив у військово-морському флоті 12 років й більше й має відмінну поведінку, то на нарукавній нашивці він носить золоті шеврони та стрічку. Берегова охорона не використовує золоті шеврони.

На робочій формі одягу, а також на камуфльованій формі ВМС, відсутні емблеми фахівця та знаки розрізнення приглушених тонів без кольорових відтинків.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Master Chief Petty Officer of the Navy (SW/FMF) Joe R. Campa Jr. (30 березня 2007). MCPON Reflects on 114 Years of Deckplate Leadership. Архів оригіналу за 1 травня 2007. Процитовано 10 травня 2008. ...commemorating the establishment of the rate of Chief Petty Officer (CPO) in 1893.
  2. The Coast Guardsman's Manual, ninth ed.,George E. Krietemeyer, Naval Institute Press,2000, ISBN 1-55750-468-7

Посилання[ред. | ред. код]